Kisalföld logö

2018. 06. 22. péntek - Paulina 16°C | 29°C Még több cikk.

Több pénz jut a népszavazási tiszteletdíjakra

Magyarország- Csaknem négy és fél milliárd forintot fordít az állam a március 9-i népszavazás lebonyolítására. A közreműködők egy részének munkáját magasabb tiszteletdíjjal honorálják, de a települési jegyzők munkájukért nem kapnak több pénzt.

A népszavazás megrendezésére 4 milliárd 470 millió forint áll rendelkezésre. Az összeg mindössze egyharmadával kevesebb, mint a 2006-os országgyűlési választások esetében – igaz, akkor két fordulót kellett lebonyolítani.

Bajnai Gordon önkormányzati és területfejlesztési miniszter két hete adott ki rendeletet a pénz felhasználásáról. Ebből kiderül, hogy a személyi juttatásokat valamivel bőkezűbben osztogatja az állam, mint két éve. A területi választási irodák vezetőinek – a megyei főjegyzőknek – ezúttal 300 ezer, helyetteseiknek 150–150 ezer forint jár. Ezek a pénzek a két évvel ezelőtti másfélszeresét teszik ki, de a jegyzők, körjegyzők díjazása nem emelkedett. Az ő juttatásuk továbbra is a település lélekszámától függ: ezer lakosig 20 ezer, ötezerig 24 ezer, tízezerig 30 ezer, húszezerig 40 ezer, ötvenezerig 60 ezer, százezerig 80 ezer, afelett 100 ezer forint jár. (A körjegyzőségekben a központi községen kívüli falvak után most nem plusz 6–6 ezer, hanem 4–4 ezer forint jár.)

Az egyéni választókerületi központok választási irodájának tagjai 11 helyett 10 ezer forintot, a helyi választási irodák tagjai ugyancsak ennyit vehetnek fel. Az ország több mint tízezer szavazókörében dolgozó szavazatszámláló bizottsági tagok a tizennégy-tizenöt órás vasárnapi munkára 15 ezer forintot kapnak, másfélszer többet, mint 2006-ban. Ez hozzávetőlegesen nettó 500 forintos órabérnek felel meg.

A rendelet pontosan meghatározza azt is, hogy a településeken mennyi pénzt költhetnek a választásokra. Szavazókörönként és fordulónként a két évvel ezelőtti dupláját, 4 ezer forintot utalnak ki nyomtatványra, hirdetményekre, míg egyéb kiadásokra 17.500 forint jut az akkori 11.600 helyett. A szavazásnapi költségeket ezúttal 19.500 forinttal honorálják. A névjegyzék és az értesítő szelvény elkészítését darabonként 15 forintból kellett megoldani, míg a kopogtatócédulák kézbesítésére, más értesítések kiküldésére 50–50 forint kerül címenként – csakúgy, mint legutóbb. Az egyéni választókerületi központok 30 ezer forintot kapnak dologi kiadásaikra, a területi választási irodák pedig több mint félmilliót.

(A cikkben szereplő valamennyi járandóság bruttó, azaz az adók és járulékok levonása nélkül értendő.)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gáspár Győző állt a pult mögött

Győr - Szeretem a minőséget és a garanciát. Ezekkel a szavakkal várta hétfőn Gáspár Győző egy… Tovább olvasom