Kisalföld logö

2018. 01. 17. szerda - Antal, Antónia 1°C | 5°C Még több cikk.

Több nőt juttatnának a parlamentbe

Az Alkotmánybíróság előtt van az a népszavazási kezdeményezés, mely – az úgynevezett női kvótával – több képviselőt juttatna a gyengébb nemből a parlamentbe.

A rendszerváltás óta 8 és 11 százalék között van a nők aránya az Országgyűlésben.

A Győri Nők Független Szervezete és a megyei Esélyegyenlőségi Iroda szombaton a nők társadalmi helyzetéről tartott tanácskozást. Ezen Magyar Bálint országgyűlési képviselő, korábbi oktatási miniszter két témát boncolgatott: a nők szerepét a döntéshozatalban, s a nyáron elfogadott távoltartási törvényt.

˝A magyar diplomások több mint fele nő: éppen emiatt semmi sem indokolja, hogy a döntéshozói pozíciókban jóval kevesebben legyenek a férfiaknál˝ – mondta. ˝Ehhez képest például a parlamentben a rendszerváltás óta 8 és 11 százalék között mozog a női képviselők aránya. Ráadásul a pártok listáin is hasonló a helyzet, a polgármesterek között pedig csupán 16 százalékos az arányuk. Ahogy a presztízshierarchiában felfelé haladunk, láthatjuk: egyre kevesebb a nő˝ – mondta Magyar Bálint. Hozzátette: a rátermettségük, tudásuk adott, mégsem engedik be őket e hatalmi kasztba. ˝Kezdeményeztük a parlamentben a mostani állapotok megváltoztatását. Azt szerettük volna elérni, hogy a pártlisták szabályozásával 30 százalékra nőjön a nők száma az Országgyűlésben. Sajnos azonban látni kell, e kérdés elutasításában jelentős konszenzus alakult ki. Kezdeményezésünk kapcsán azon furcsa helyzet állt elő, hogy bár Gyurcsány Ferenc és Orbán Viktor is támogatta, saját pártjuk leszavazta őket. Hatékony érdekképviselet nélkül márpedig nem lehet női témákban fontos döntéseket hozni. Elindult egy népszavazási kezdeményezésünk is arról, hogy a listáikon több nőt jelöljenek a pártok. Az Országos Választási Bizottság ezt át is engedte, ám egy fellebbezés nyomán most az Alkotmánybíróság vizsgálja˝ – közölte a képviselő. Ezt követően a júniusban elfogadott távoltartási törvényről beszélt.

Nők között – Magyar Bálint szerint is több nőre volna szükség a döntéshozói pozíciókban.
Nők között – Magyar Bálint szerint is több nőre volna szükség a döntéshozói pozíciókban.

˝Évente körülbelül 50 nő hal meg családon belüli erőszak miatt: a nők minden negyvenedik bántalmazás után kérnek csak segítséget. Az elfogadott törvény értelmében felléphetnek a bántalmazóik ellen, s három napra külön kerülnek. Ha eljárást is indítanak testi sértés miatt, akkor ezt az időt a bíróság meghosszabbíthatja. Jelentős változást hozott a törvény: az elmúlt hónapokban már több mint száz esetben alkalmazták ezt az eljárást˝ – mondta. Magyar Bálint felhívta a figyelmet, hogy a családon belüli erőszak iskolai végzettségtől és kulturális viszonyoktól függetlenül jellemző: korábban emiatt vált tabutémává. 

Olvasóink írták

 • 8. Révfalusi-szúnyog 2009. december 17. 12:50
  „Engem moderálnak, mert zsidózok. ,,Magyar" Bálintot senki sem moderálja a húsz éve tartó verbális gójozásáért?”
 • 7. Goldmund 2009. december 16. 21:51
  „Marhaságnak tartok minden kvótát!
  Az legyen képviselő, polgármester stb. akit a pártja jelöl (vagy függetlenként jelölteti magát), összegyűjti a szükséges számú kopogtatóscédulát (ahol kell) és utána a választók többsége megszavazza.
  Magyar Bálint még jövő tavaszig tudja mondani a marhaságait, aztán pártjával együtt végleg kikerül a Parlamentből és utána már a kutya sem lesz kíváncsi bizarr ötleteire.”
 • 6. jánosi 2009. december 16. 21:04
  „Pedig van nő aki alkalmas politikusnak, vezetőnek ! De az már férfi ....................”
 • 5. Révfalusi-szúnyog 2009. december 16. 18:21
  „moderálva”
 • 4. fióka 2009. december 16. 07:51
  „Én meg azt mondom a suszter maradjon a kaptafájánál.”
 • 3. reszegenisjozan 2009. december 14. 21:15
  „Aki több nőt akar juttatni a parlamentbe az segítse őket és ne mesterségesen rendelettel vagy törvénnyel kényszerítsen.
  Az átlagos nők ezerszer empatikusabbak a férfiaknál, ezerszer érzékenyebbek, de a vezető pozicióban lévő nők milliószor kegyetlenebbek, érzéketlenek az átlagos férfiaknál.
  Tetszik, nem tetszik a nők agya máshogy működik a férfiakénál. Viszonyítás alapja, hogy melyik a jobb. Nem erről van szó. Így fejlődött a két nem. Ez van. Persze ezt is lehet erőszakkal változatni, kérdés az, hogy kell-e.
  A női agyra az érzékenység, az ún anyai érzés, ösztön, empátia jellemző- A férfi agyra a racionalitás, az ún. józan paraszti ész.
  Persze vannak esetek, amikor ez fordítva van. De az ún. okos nők, akik logikával verik a legtöbb férfit, ha nem az összeset, ők egyben a legérzéketlenebbek az emberek között.”
 • 2. szocdem 2009. december 14. 18:17
  „Milyen szép is lenne, ha egyéni alkalmassági, és nem politikai szempontok (itt az ékes példa!) szerint kerülne valaki be a döntéshozásba - ÉS BÁRHOVÁ!
  Elég ha Szücs Erika, szociális, vagy az SZDSZ üdvöske egészségügyért említem, de az élet minden területéről lehet riasztó példákat hozni az eltúlzott feminista politika hatásairól!!!!

  Eszembe jut egy példa. Általános iskolában volt egy kislány. Bazi jó tanuló volt, mert jól magolt. Ma ügyvéd. A közelmúltban megkértem egy jogi probléma megoldására. Egyszerüen nem értette miről van szó... hiába az életet nem lehet "bemagolni". Aztán elővettem a jogász cd-met, írtam két levelet az ott olvasott paragrafusokra hivatkozva, az ellenfél válaszolt hogy pardon, igazam van, béke.
  A történetben szereplő hölgy akár országgyűlési képviselő is lehet! Segítség!”
 • 1. Captain 2009. december 14. 18:15
  „Mi is azon voltunk, hogy hogyan juttassunk be több nőt a koleszba.
  Na de a parlamentbe? Ha egyszer nem akarnak odamenni, akkor nem kell erőltetni.
  Milyen az a döntéshozói pozició? Abban több nőre van szükség?
  Ha jól emlékszem Magyar Bálintnak volt valami kémcsajos ügye. Ott is a döntéshozói pozicíót gyakorolta, de majdnem lebukott.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Aranyharang Andrisnak

˝Aranyharang˝ díjat vett át Szabó Andris vasárnap este Budapesten, a Magyar Tudományos Akadémia… Tovább olvasom