Kisalföld logö

2017. 11. 18. szombat - Jenő 3°C | 8°C Még több cikk.

Több mint tízezer rokkantat ellenőrizhetnek

Megyénkben a tavalyi év elején 14.620 volt azon rokkantak száma, akik nem töltötték még be az öregségi korhatárt, s mintegy 85 százalékuk a harmadik csoportba tartozik. Az ő felülvizsgálatuk várhatóan ősszel kezdődik, s ha munkaképesnek találják őket, vissza kell térniük a munkaerőpiacra.

A rokkantnyugdíjasokat támogató rendszer felülvizsgálatát márciusban, a Széll Kálmán-tervben jelentette be a kormány. A tervezet célja, hogy csökkentsék az öregségi korhatár előtt visszavonult nyugdíjasok ellátását. Most úgy tűnik, nem kell sokat várni a végrehajtásig sem: Nagy Anna kormányszóvivő múlt héten jelentette be, hogy az év második felében, várhatóan ősszel megkezdődik 220 ezer rokkantnyugdíjas felülvizsgálata.

A Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal (NRSZH) adatai szerint Magyarországon 10 ezer munkavállalási korú személyre 2010-ben mintegy 40 új rokkant jutott. Győr-Moson-Sopron megyében információink szerint 26 ezer 436 rokkantnyugdíjast tartottak számon 2011. január 1-jén, s ennek több mint 55 százaléka, 14 ezer 620 fő korhatár alatti.

Az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság (ONYF) adatai szerint 2010 januárjában 52,1 év volt a férfiak, 50,9 év pedig a nők átlagéletkora a rokkantsági vagy a baleseti rokkantsági nyugdíj megállapításakor (friss statisztikák hiányában a 2010. januári adatokat vesszük alapul). Közülük várhatóan az úgynevezett harmadik rokkantsági csoportba tartozókat érinti majd a kontroll, közülük kerülhetnek ki azok, akik munkára – valamilyen mértékben – rehabilitálhatók.

Mukics Józsefné 1986 óta rokkantnyugdíjas, 67 százalékos az egészségkárosodása. Hat éve a korbetöltött rokkantnyugdíjasok táborába tartozik, így őt várhatóan nem érinti majd a felülvizsgálat. Fotó: Kr
Mukics Józsefné 1986 óta rokkantnyugdíjas, 67 százalékos az egészségkárosodása. Hat éve a korbetöltött rokkantnyugdíjasok táborába tartozik, így őt várhatóan nem érinti majd a felülvizsgálat. Fotó: Krizsán Csaba


Harmadik csoportú rokkant az a személy, akinek az egészségkárosodását az NRSZH szakértői bizottsága 50–79 százalék közötti mértékűnek véleményezte és szakmai munkaképességét rehabilitációval sem lehet helyreállítani. Az első és a második táborba a 80–99 százalék közötti mértékben egészségkárosodott emberek tartoznak.

A kettő közötti különbség, hogy az első csoportúak mások ápolására szorulnak, a második kategóriájúak pedig önellátásra képesek – tájékoztatott az NRSZH. Az ONYF 2010. januári statisztikája alapján a rokkantnyugdíjasok mintegy 85 százaléka a harmadik csoportot gyarapítja, akik nem vesztették el teljesen munkavégző képességüket. Ez az országos arány jellemző nagyjából megyénkre is, ebből kiindulva tehát megyénkben több mint 12 ezer rokkantnyugdíjas számíthat arra, hogy előírják állapot-ellenőrzését. A kormány becslése szerint felük visszatérhet a munkaerőpiacra.

Pluszfeladat
Az NRSZH igazgatója, Pósfai Gábor az origo.hu internetes portálnak azt mondta: a felülvizsgálatok azt is lehetővé teszik majd, hogy a jövőben ne csak az egészségkárosodás mértékét állapítsák meg a rokkantaknál, hanem azt is, hogy milyen munkára alkalmasak. A szakértői bizottságok feladatköre ezzel bővülni fog. 

Olvasóink írták

 • 8. tonybacsi 2011. június 09. 17:11
  „én minimum 15 embert ismerek,aki kamuval ment nyugdijba.”
 • 7. janika 2011. június 07. 17:45
  „Vajon azokat is felülvizsgálják, akik parancsra vették el a valós rokkantak nyugdíját? Itt a legkönnyebb az eljárás csupán a peres ügyeket kell felülvizsgálni. Lesz, aki a parancsoló politikusok tökei alá mer majd nyúlni? Vagy csak a mezei kisembereket képesek b....gatni?”
 • 6. futóbab 2011. június 07. 16:11
  „1.Azok a végleges nyugdíjjal rendelkező emberek,akik megvették,első sorban a dili- rokit,azokat most sem fogják kirúgni.Hollo a hollónak....
  2.Az alkoholisták,drogosok,alanyi jogon kapják meg a harmadfokút,mert szenvedély betegek,és az ugye gyógyíthatatlan.A dili papírral rendelkezők is sok előnyt élveznek a bírálat során.
  3.A koszos,mocskos ruházatban érkező embert,vizsgálat nélkül is lerokkantosítják.Ki akar tőlük pl:tetvet kapni?
  4.Akik 1-3 évente mennek felülvizsgálatra,azok közül eddig is volt ellátmány megszüntetés.
  5.Ha már ennyire a rokkantakra terelődött a hangsúly,megjegyezném:nem ártana a felül vizsgáló orvosok hozzáértését,szaktudását is megvizsgálni.Pl:egy belgyógyász nem ért a dili-doki szakvéleményéhez....stb.
  6.Többször ültem a rehab folyosón vizsgálatra várva.Felfogás kérdése az egész.Aki beteg,az másként éli meg a "megaláztatásnak"nevezett felületes vizsgálatokat,mint az aki csak rájátszik a betegségére.Nekem nem volt megalázó,pedig csak alsónemű lehetett rajtam.
  7.Egyébként kíváncsi leszek,hogy a rokiról kirúgott emberek hol találnak munkát maguknak.
  8.A lerokkantosított emberek pedig ha a rokkant nyugdíj mellett eltudnak menni dolgozni,akkor miért rokkantak?-miért kapják tovább a pénzt?Vagy nyugdíj,vagy munkahelyi fizetés.Természetesen ha valakinek kevés a nyugdíja,pl:50 ezer,az dolgozhatna,kereshetne 50-et,akinek 100,az maradjon otthol a seggén,mert abból már el lehet lenni.Sok családosnak nincs 100 jövedelme,és gyerekeket kell etetnie.
  9.Viszont az egész herce-hurca szenvedő alanyai,úgyis a valós betegségekkel rendelkezők lesznek,a 2.fent említett okok miatt
  10.Személy szerint :voltam roki nyugis,16 évig,havi 35.000 Ft-os ellátmánnyal,A szakorvosok döbbenten olvasták a szakértői döntést,mivel tartós gyógyíthatatlan beteg vagyok,csak stabil az állapotom a sok gyógyszertől..Munkám nincs,és ha lenne sem tudnám ellátni,a betegségeim miatt.Egyenlőre rehabos vagyok 2 évig.Azalatt mégjobban romlik az állapotom,talán megsem érem,de hiába az elkeseredettség,szél ellen nem lehet....Ők döntenek felettünk,életünkről,sőt halálunkról is.EZ MAGYARORSÁG .A magyar elllenes ország.
  11.Amit a legelsőnek kellett volna írnom:a sok rokis romát hívnám be legelőször,és főleg a szívbetegeket,és dilis papírral rendelkezőket.Ugye mindenki tudja miért?”
 • 5. bojtár 2011. június 07. 13:28
  „Az már csak a dolog pikantériálya,hogy úgy mégis hová szánnak ezeknek a zömével 45-50 feletti embereknek munkát???Ez megint egy olyan mocskos alattomos húzások egyike amit a fityesz művel.”
 • 4. kisember1 2011. június 07. 13:26
  „Az a baj, hogy megint az fogja megszívni, aki nem érdemli meg, és aki pl. azért lett féllábú mert szétdohányozta az agyát és alkesz, az meg maradhat ugyebár továbbra is rokkant....a többiek pénzén.”
 • 3. sopron700 2011. június 07. 12:02
  „Az a javalltatóm,hogy üljenek oda a REHAB. folyosójára, meglátják azt a sok tönkrement embert aki nem csak fizikailag de lelkiekben is teljesen tönkre van. A többi megaláztatás,- orvosi vizsgálaton,további ügyintézés folytatásánál még csak halmozódik. Végén mehet igazságügyi orvosszakértőhöz,Munkaügyi Biróssághoz.Közben eltelik Kettő- Kettő és fél év.Ha mind ezt túléli még,olyan kevés Rokkant nyugellátást kap,hogy a saját alapvető élelmezésére sem elég. A jelenlegi állásajánlatok, nem éppen ( munkáltatók) ezen csoport után képzelik el a fejlődésük útját.”
 • 2. bojtár 2011. június 07. 12:02
  „. Bo9903 2011.06.07. 08:36
  ez eddig okés is a gond azzal van,hogy olyan embereket is visszaminősítenek akik tényleg betegek és ezeket a vizsgálatokat 2 perc alatt szmmel ránézésre megállapítják az orvosok akiknek ki van adva hány % kell visszaküldeni tesznek azok nagy ívben rá ha nyomorék is vagy.Sajnos ez ma Magyarország de lessz még rosszabb is.”
 • 1. Bo9903 2011. június 07. 08:36
  „Csak vizsgálják őket felül. Sok köztük az alkoholista, meg bűzlik a cigitől, és mosdatlan... pfuj. Akinek van pénze cigire, meg piára, annak legyen másra is. Hogy meg fog nőni a munka ezzel? csak nőjön!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Még nem strand, hanem munkaterület az abdai kavicsbánya

Jól haladnak az abdai kavicsbányánál készülő strandfürdő munkálatai. A bányánál folyik a kitermelés,… Tovább olvasom