Kisalföld logö

2017. 02. 21. kedd - Eleonóra 2°C | 8°C Még több cikk.

Több mint százszor adott, most olvasónk kér vért a szívműtétjéhez

Azt kéri idegenektől Pápai László, ami számára mindig is természetes volt: több mint százszor adott vért, de most az ő műtétjéhez kell. Először megijedt amiatt, hogy ezt neki kell megoldania, de az irányított véradás nem egészen erről szól.

– Nagy kérésem van magukhoz, az olvasóikhoz. Én is véradó voltam, száztizennégy alkalommal adtam vért, most viszont én szorulok segítségre. Szívműtéthez kellene, mintegy egy hónap múlva. „A" pozitív a vércsoportom – mondta el Pápai László, aki emiatt jött be szerkesztőségünkbe. Első ijedségében még arra is gondolt, hogy hirdetésben kér vért, mert nincs szélesebb ismeretségi köre, aki ebben tudna segíteni és többször is elismételte, milyen hálás lenne. Arról is beszélt, hogy mély érzésű édesapja egyedül nevelte fel őt és hat testvérét, mindent megtett értük, de korán beteg lett. Innen ered nála az a szeretet, önzetlenség, ami szerinte a véradáshoz kell.

Pápai László korábban 114-szer adott vért, most azt az orvosi igazolást mutatja, ami alapján neki adhatnak irányítottan vért az önkéntesek. Fotó: Mészáros Mátyás
Pápai László korábban 114-szer adott vért, most azt az orvosi igazolást mutatja, ami alapján neki adhatnak irányítottan vért az önkéntesek. Fotó: Mészáros Mátyás

Hamar kiderült, hogy nyugdíjas olvasónknak nem kell aggódnia, mert fiatalabb rokona segít neki, s ahova sokat járt korábban véradóként, ott az egyik ügyintéző felajánlotta a vérét. Azért sem kell a hasonló helyzetben lévőknek félniük, mert bevált gyakorlata van az úgynevezett irányított véradásnak, például internetes közösségi oldalak posztjai révén is sokan segítenek ilyenkor. S a betegek ellátásának ez nem is lehet feltétele. Nem arról van szó, hogy minden páciensnek vért vagy donort kell magával vinnie a kórházba, sokkal inkább annak tudatosításáról, milyen sok önkéntesre van szükség ahhoz, hogy mindig rendelkezésre álljon elegendő vérkészlet. Egyre több vér kell, de kevesebb a véradó, ezért mondják azt a műtét előtt állóknak, hogy kérjék erre egészséges, 18 és hatvan év közötti hozzátartozóikat, barátaikat is.

Dr. Vörös Katalin, a Győri Regionális Vérellátó Központ igazgató főorvosa elmondta, hogy irányított véradáskor a donor úgy rendelkezhet, hogy vérét egy konkrét betegnek (kedvezményezett) adja. Erről nyomtatványt kell kitöltenie, meg kell adnia a beteg nevét, születési idejét, tajszámát, vércsoportját, az ellátást végző kórház és osztály nevét. Azonos vércsoport esetén a vérkészítményt legfeljebb 14 napig tartják fenn a konkrét betegnek, azután másnak adják ki, ahogy eltérő vércsoport esetén is a leadott vér a többi beteg gyógyulását szolgálja. Míg 2013-ban 149-en, 2014-ben 286-an adtak vért ilyen céllal Győrben.

Komárom-Esztergom megyében is egyre gyakoribb, hogy személyes érintettség okán olyanok ajánlják fel segítségüket, akik még sosem adtak vért vagy csak ritkán szoktak. Egyelőre kérdés, közülük hányan lesznek rendszeres véradók.

Lászlót elérhetik
Aki Pápai Lászlónak adna irányítottan vért, a szükséges adatokat tőle kérheti el a 96/339-491-es számon.

Várják a véradókat minden városban

A tatabányai vérellátóban hétfőtől csütörtökig 8 és 15, pénteken 8 és 12 óra között lehet vért adni. A győri vérellátóban hétköznap 7 és 16, a soproni vérellátóban hétfőn 8 és 12 óra között.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jogosítvány nélkül - Két autónak is nekütközött egy férfi Győrben

megállapította, hogy a férfi érvényes vezetői engedéllyel nem rendelkezett és eltiltás hatálya alatt… Tovább olvasom