Kisalföld logö

2018. 03. 18. vasárnap - Sándor, Ede -5°C | 3°C Még több cikk.

Több mint száz autót bilincseltek meg

Összesen 143 alkalommal került kerékbilincs a győri belvárosban tilos helyen parkoló autókra.
„ Reggelente hat óra felé sétát szoktam tenni a Belvárosban a Bécsi kapu tér–Kazinczy utca–Széchenyi tér útvonalon, és tizenhatnál kevesebb szabálytalanul parkoló autót még nem láttam. Amióta lehet kerékbilincset alkalmazni, ez a szám nagyon lecsökkent. Most már volt olyan reggel, hogy csak hat autó állt ezen a területen, valamennyi szabályosan, mert a műszerfalra kitették az érvényes mozgáskorlátozott-igazolványt" – Cseh Ferenc, a győri közterület-felügyelet vezetője ezzel a példával érzékeltette a szigorúbb szisztéma „jótékony" hatását. Az önkormányzat célja végül is ez volt: a közgyűlés többsége Gergely Zoltán belvárosi képviselővel az élen úgy érezte, más eszközökkel nem lehet hatékonyan küzdeni a szabálytalanul parkolókkal szemben.

A szerda esti zárásig összesen 143-szor szereltek kerékbilincset az autókra a fémszerkezeteket szállító Kontroll-P Kft. munkatársai: volt olyan, amelyikre többször is. A pórul jártak mindegyike 24 órán belül fizetett a leszereltetéséért, ami azt jelenti, hogy büntetésként eddig csaknem 1,8 millió forint folyt be. Emellett mintegy 130 autósra helyszíni bírságot szabtak ki, a feljelentések száma meghaladta a húszat.
Ha valaki 72 órán belül nem váltja ki járművét, elszállítják, de ilyen eset még nem fordult elő – nyilatkozta a Kisalföldnek dr. Holló Sándor alezredes.

A városi rendőrkapitány hozzátette: összesen 25 autót szállítottak el vagy azért, mert a forgalmat akadályozva várakozott, vagy mert tiltó tábla hatálya alatt parkolt. Emellett volt 36 meghiúsult szállítás is – amikor a sofőr még időben visszaért az autójához. Ilyen esetben „csupán" a teljes díj felét kell megfizetni. Dr. Holló Sándor egyetért Cseh Ferenccel abban, hogy két és fél hét alatt is sokat „tisztult" a Belváros, az emberek jobban odafigyelnek arra, hol parkolnak. Cseh Ferenc ugyanakkor azt is megjegyezte: a rendszer fogadtatása – a Kisalföld SMS-rovatából is láthatóan – vegyes, de szerinte egyre több a pozitív vélemény.

A megbüntetettek természetesen nem éppen kitörő örömmel fogadják a kerékbilincselés tényét. Ilyen eset történt tegnap délelőtt a Bécsi kapu téren is, ahol egy autós elméletileg szabályosan parkolt ugyan, de a gyakorlatban a műszerfalon egymásra csúszott a behajtás időtartamát rögzítő óra és az engedély. A közterület-felügyelet vezetője kérdésünkre elmondta: bárki élhet panasszal a város jegyzőjénél, aki nyolc napon belül kivizsgáltatja az ügyet, s ha úgy találják, visszautalják a büntetést. Eddig csupán egy ember élt ezzel a lehetőséggel, egy hölgy pedig biztosra ígérte, hogy megteszi ezt a lépést.

Büntetési tételek

A büntetés nemcsak önmagában a kerékbilincselés, fizetni kell a leszerelésért is: áfával együtt 24 órán belül 12.500, 48 órán belül 18.750, 72 órán belül 25 ezer forintot. Az elszállítás ára 12.500 forint, a jármű tárolásának költsége pedig naponta 1250.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Házhoz ment a hivatal és meghallgatta a panaszokat

Zsúfolt, csúcsidőben nehezen járható Győrben a régi Bácsai út, míg egyelőre zsákutca az új Bácsai… Tovább olvasom