Kisalföld logö

2017. 12. 18. hétfő - Auguszta -3°C | 3°C Még több cikk.

Több mint 70 éves, legendás veteránbringa nyergében nyert vb-t! - fotók

A kisalföldi csapatban versenyző Vock Balázs 34 km/órás átlagot tekert 5 óra 11 perc alatt Tiszakécskén egy legendás Velvárt-kerékpár nyergében.


Vock Balázs neve ismerősen csenghet Olvasóinknak. A gici hegyi kerékpáros a magyar versenyzők közül a legtöbbször teljesítette az Alpokon átvezető Transalp-futamot - legutoljára tavaly júliusban -, de tagja annak a kisalföldi bringás csapatnak is, mely eddig ötször tekert el egyetlen nap alatt megyénkből az Adriai-tengerig, s a tervek szerint idén is teljesíti a 600 km-es távot augusztus 20-án.

Ne siessünk azonban ennyire előre!

Több mint 70 éves Velvárt-kerékpár nyergében irány Tiszakécske!

Idén Tiszakécskén rendezték a Veterán Kerékpárok Világtalálkozójának hosszú távú versenyét. A nem mindennapi megmérettetés 1981-ben Angliában indult hódító útjára, s évről évre egy több kerékpárost vonz.

A szabályok nem bonyolultak: vagy velocipéddel, vagy hatvan évesnél öregebb bringával kell minél gyorsabban teljesíteni 100 mérföldet, azaz 160 kilométert.

"Egy budapesti kerékpárgyűjtő, Varsa Endre tulajdonában lévő különleges, agyváltós kerékpárral vágtam neki a versenynek.

"Nem mentem sokkal gyengébb időket, mint a mai modern, karbon vázas versenybiciklikkel"

A biciklit Velvárt Nándor, örökös magyar bajnok versenyző építette, s a két világháború között személyesen használta. Különleges kerékpárról van szó, melynek a múltja szinte kötelezett arra, hogy jól szerepeljek Tiszakécskén.

Akármennyire hihetetlennek tűnik, de amikor a verseny előtt 40-50 kilométeres távokat tekertem a sokorói dombokon a több mint hetven éves bringával, nem mentem sokkal gyengébb időket, mint a mai modern, karbon vázas versenybiciklikkel" - kezdte a kisalfold.hu-nak Vock Balázs.


Velvárt Nándor egykori versenybiciklijének a nyergében Vock Balázs - fotók: www.ivcahungary.hu

"34 km/órás átlagot sikerült tekernem, s 5 óra 11 perc után elsőként értem célba"

"Összesen tizenhét nemzet kerékpárosai vettek részt a tiszakécskei viadalon. Érkeztek versenyzők többek közt az Egyesült Államokból és Ausztráliából is.

A 160 km-es táv szinte végig sík volt. A rajt előtt a több mint 20 éves gumikat 7 barra fújtuk fel. Kissé tartottam attól, hogy nem bírják majd a terhelést, s kilyukadnak. Szerencsére nem így történt: 34 km/órás átlagot sikerült tekernem, s 5 óra 11 perc után elsőként értem célba.

A győzelmet Varsa Endrének és segítőmnek, Balzsay Bélának ajánlottam: nagy szerepük van abban, hogy az aranyérmet a nyakamba akasztották" - mondta Vock Balázs, akinek házi gyűjteményében a versenyen használthoz hasonló Velvárt-kerékpár is megtalálható.


A célban: a 70 éves bringának is járt a köszönet

A bőrnyereg korábban más fenekéhez formálódott

Arra a kérdésünkre, hogy korhű ruhában tekerte-e végig a 160 km-et a gici kerékpáros, Vock Balázs úgy válaszolt: "nem, a pázmándfalui Tatanka Racing Team felszerelésében versenyeztem.

Nem mertem ugyanis kockáztatni a nagy szélben egy esetleges bukást az értékes kerékpáron.

Ezen kívül a bőrnyereg korábban más fenekéhez formálódott. Éppen ezért biztos, ami biztos nem hagytam otthon a bélelt kerékpáros nadrágomat".

Ide kattintva tekinthetnek meg további képeket, színes életképeket a tiszakécskei versenyről!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Közösen indul az MSZP és az Együtt az önkormányzati választásokon Győrben

A Magyar Szocialista Párt Győr és Környéke Szervezete és az Együtt - A Korszakváltók Pártja… Tovább olvasom