Kisalföld logö

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 20°C Még több cikk.

Több mint 1200 új hallgató kezdi tanulmányait

Győr - A kétszázharmincadik tanévnyitóját tartotta hétfőn az egykori győri tanítóképző. Az egyetemi karon idén több mint 1200 új hallgató kezdi tanulmányait, közülük ötszázan nappali tagozaton.
„Éljenek teljes életet" tanulmányaik alatt, köttessenek barátságok, gyűljön sok-sok élmény – ezekkel a szavakkal fogadta az új hallgatókat a Nyugat-magyarországi Egyetem Apáczai Csere János Karának hétfői tanévnyitóján dr. Faragó Sándor, az egyetem rektora. Emlékeztetett rá: az Apáczai immár a 230. tanévét kezdi. Szólt arról, hogy a felsőoktatási változások miatt nem volt könnyű a felvételi procedúra, s az intézmények sincsenek könnyű helyzetben az új prioritások miatt. Általában lényegesen kevesebb fiatal jutott be a felsőoktatási intézményekbe, ám az egyetemen így is háromezernél többen kezdhetik meg tanulmányaikat, az Apáczai-karon 1200-nál többen.

A rektor beszélt arról is, hogy a most 7 karból álló egyetem januártól, a szombathelyi Berzsenyi-tanárképző csatlakozásával 10 karúra bővül, s ezzel az ország hatodik legnagyobb egyeteme lesz. Beindulnak majd a mesterképzések, amelyeken a végzősök harminc százaléka vehet részt.

Dr. Cseh Sándor, a kar dékánja ünnepi beszédében szólt többek között az intézményben történt több milliárd forint értékű fejlesztésekről, a képzés változásairól. Mint elmondta, az Apáczai 15 év után idéntől már nem képez Révkomáromban, s aggódva figyelik az ottani felsőoktatás további sorsát.

Az eseményen az új hallgatók eskütétele után elismeréseket adtak át. A tavaly itt végzettek közül Alma Mater Emlékérmet kapott Nagy Mónika és Németh Orsolya (idegenforgalmi és szálloda szak). Az Apáczai-emlékérem arany fokozatában részesült dr. Rádli Katalin, dr. Zvikli Sándorné, a Nyugat-magyarországi Vendéglátó Zrt. ügyvezető igazgatója és a Magyar–francia Ifjúsági Alapítvány. Címzetes főiskolai docens lett Horváth Miklós, a Móra-iskola igazgatója, egyetemi docensi cím viselésére jogosult dr. Lanczendorfer Zsuzsanna, dr. Remsei Sándor, Varga Józsefné dr. és dr. Ihász Ferenc. Pedagógus Szolgálatért Emlékplakett miniszteri elismerésben részesült Muhovitsné Újvári Klára. A kar 12 hallgatója köztársasági ösztöndíjat kapott tanulmányaihoz. Pro Future oklevelet vehetett át Édes Erzsébet.

Évtizedek a pályán

A tanévnyitón arany-, gyémánt-, vas-, rubindiplomát vehettek át azok, akik 50, 60, 65, illetve 70 éve szereztek tanítói oklevelet. Hosszú és viharos évtizedeket töltöttek a pályán, közülük sokan ma is aktív közéleti szereplők. Az ünnepségen (korukra is tekintettel) a Győrött élők, tizenkilencen voltak jelen, ilyen díszoklevélben most összesen 249-en részesültek.

Jutasi Ferenc

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Számon kérjük az ígéreteket a győri városvezetőkön

Győr - Dunát lehetne rekeszteni a sok ígérettel, ami az elmúlt egy évben Győrött elhangzott.… Tovább olvasom