Kisalföld logö

2018. 01. 20. szombat - Fábián, Sebestyén -3°C | 6°C Még több cikk.

Több lesz az óvodás és az iskolás Győrben

Győrben már lezajlottak az óvodai és általános iskolai beíratások: szeptembertől 1365 kisgyermek kezdi meg az óvodát, 1156 pedig az iskolát. Ezek a számok meghaladják a tavalyit, a jelentkezések magas száma miatt új óvodai és iskolai csoport is indul.

Országosan március elejétől április 30-ig tart a szeptemberben iskolapadba ülő első osztályosok hivatalos felvétele leendő általános iskolájukba.

Győrben március 21–22-én zajlottak az óvodai és általános iskolai beíratások, így a megyeszékhelyen már minden érintett kisgyermek tudja, hogy melyik intézményben tölti ősztől hétköznapjait.

Az önkormányzati fenntartású óvodákba 1365 gyermeket vettek fel, 108-cal többet, mint tavaly. Az előző évinél magasabb létszám miatt új óvodai csoportok indítására lesz szükség – tájékoztatott Várszegi Mónika, a polgármesteri hivatal oktatási referense.

Hozzátette: három új csoport indul szeptemberben, egy a ménfőcsanaki óvodában, egy a szentivániban, egy pedig a Tinódi úti intézményben. Ezzel az óvodai csoportok száma 188-ra nő, ám így is kevesebb vidéki kisgyermeket tudtak felvenni, mint a korábbi években.

A győri önkormányzat által fenntartott óvodákban 108-cal több kiscsoportos gyermek lesz szeptembertől, mint idén. A létszámnövekedés miatt három óvodában egy-egy új csoportot indítanak. Fotó: Kisalföl
A győri önkormányzat által fenntartott óvodákban 108-cal több kiscsoportos gyermek lesz szeptembertől, mint idén. A létszámnövekedés miatt három óvodában egy-egy új csoportot indítanak.

– Eddig az óvodások nagyjából 9 százaléka járt a környező településekről, ez az arány most kisebb lesz. Nagy segítség, hogy a tapasztalatok szerint a kistelepülések is egyre inkább igyekeznek az óvodai ellátást helyben biztosítani.

A férőhelyekhez képest a legnagyobb túljelentkezés a szabadhegyi és a révfalui óvodákban volt, ott kellett a legtöbb szülőt másik intézménybe irányítani. De senkit nem kellett elutasítani, mindenkinek lett helye! – nyilatkozta Várszegi Mónika.

Az óvodát iskolapadra cserélő gyerekek száma is nőtt – közölte a referens. Az önkormányzati általános iskolák kapuját 1156 gyermek lépi át szeptemberben először, a tavalyi létszámnál ez 126-tal több. Így itt is csoportfejlesztésre lesz szükség a következő tanévtől.

– Két iskolában megszűnik egy-egy osztály, ötben pedig új indul. Így összességében három osztállyal lesz több az önkormányzati fenntartású iskolákban, mint a mostani tanévben. Arra a kérdésre, hogy mely intézményekbe volt a legnagyobb a túljelentkezés, így válaszolt:

– A Gárdonyi Géza-, a Kölcsey Ferenc-, a nádorvárosi és az Arany János-iskolát sokkal több szülő jelölte meg első helyen a jelentkezési lapon, mint amennyi gyereket ezek az intézmények fogadni tudnak.

A jogszabály szerint elsődlegesen azokat kell felvenni, akik a felvételi körzetben állandó lakhellyel rendelkeznek, másodsorban akiknek ott dolgoznak a szüleik. Ezt figyelembe véve döntöttünk, a gyerekek túlnyomó többsége bekerült az első két helyen megjelölt intézmény valamelyikébe.

A referens arról is tájékoztatott, hogy az iskolák és óvodák főigazgatóságokba szervezése a beíratás gyakorlatában semmilyen változást nem hozott, a szülőknek – csakúgy, mint korábban – az intézményben kellett jelentkezniük, s nem a főigazgatóságok központjában.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Húsvétkor kezdi meg akcióit az adóhatóság

Az akciók fő célja a megelőzés, a visszaélések visszaszorítása, a tisztességtelen adózók kiszűrése, az adózói kör bővítése. Tovább olvasom