Kisalföld logö

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 19°C | 28°C Még több cikk.

Több jut járdákra és kátyúzásra

A tél olyan károkat okozott a győri úthálózatban, hogy a város máris növelni kényszerült a kátyúzási keretet.

Kattintson a képre >>
A tél olyan károkat okozott a győri úthálózatban, hogy a város máris növelni kényszerült a kátyúzási keretet. Az év közbeni pluszpénzekből elsősorban az intézmények felújítására, karbantartására költenek.
– Százmillió forintos átcsoportosítást hajtottam végre a győri költségvetés tervezetében – jelentette be Balogh József tegnapi városházi sajtótájékoztatóján. A büdzsét ma tárgyalja a város közgyűlése.

A politikus magyarázatként hozzáfűzte, hogy az elmúlt hetekben számos lakossági fórumot tartottak az egyes városrészekben. Az elhangzottak hatására jut több az eredetileg szántnál járdafelújításra és -építésre, a közvilágítási hálózat bővítésére, egyes civil szervezeteknek és kulturális programokra. Az önkormányzat az utakban keletkezett fagykárok miatt növelni kényszerül a kátyúzási keretet is.

A Kisalföld kérdésére adott polgármesteri válaszból kiderült: az év közbeni pluszpénzekből a korábbi gyakorlattal ellentétben az intézmények felújítására, karbantartására költenek elsősorban, az utak csak második helyen szerepelnek, míg a városüzemeltetési feladatok a harmadik helyre kerültek.

A tájékoztató szerint az önkormányzat 34,8 milliárd forintból gazdálkodik idén, amelynek fele saját forrás, 41 százalékát az állam és az Európai Unió adja, 9 százaléka pedig hitelből származik. Helyi adókból és illetékekből 9,7 milliárd, vagyonértékesítésből 2,1 milliárd forintra számítanak. A kiadások nagy része (77 százaléka) az intézményhálózat fenntartására, működtetésére megy el, míg a többi beruházásokra-fejlesztésekre – utóbbi az elmúlt esztendőkben egyszer sem tett ki ilyen magas hányadot. Sportra, lakásgazdálkodásra és támogatásokra egyenként 450–560 millió forint közötti összeg jut. A nagyberuházások között olyanok szerepelnek, amelyek már régóta folynak vagy korábban született róluk döntés.

Így idén átadják a szennyvíztisztítót, a volt zsinagógát, a Nádor aluljárót, legalább két új és számos felújított utat, befejezik a panelházak azbesztmentesítésének első ütemét és elkezdik a győrszentiváni többfunkciós csarnok építését.

A Győr és térsége hulladékgazdálkodási rendszer tervezésére csaknem 100 millió forint kerül. Idén folytatódik a város fejlesztési pólus programjának előkészítése is, 110 millióból. Panelfelújításokhoz 300 millió forint támogatást nyújt a város.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Változik a behajtás a gyalogoszónába

Ha a közgyűlés igent mond, új feltételekkel lehet behajtani a győri gyalogoszónába április 1-jétől. Tovább olvasom