Kisalföld logö

2017. 05. 28. vasárnap - Emil, Csanád 13°C | 24°C Még több cikk.

Több hónapot késhet a Duna-projekt néhány szakaszon

Három-négy hónapot késhet a Duna-projekt a folyó egyes szakaszain, a csaknem 30 milliárd forintos árvízvédelmi fejlesztést a márciusi havazás és a júniusi árhullám hátráltatta - mondta a projekt vezetője hétfőn Szekszárdon.
Pintér Beatrix lakossági fórumon kifejtette: elsősorban a folyó Budapest feletti szakaszain számítanak jelentősebb késésre, több projektelem ugyanakkor határidőre elkészül.

A 85 százalékos európai uniós támogatással zajló beruházás keretében a mintegy ezer kilométernyi magyarországi árvízvédelmi töltés legrosszabb állapotú, 200 kilométeres szakaszán végeznek magasítást, megerősítést, egy-egy rövidebb szakaszon pedig új töltés is épül.

Az eredeti határidő 2014. március 31., így a munkálatok várhatóan jövő év nyarán fejeződnek be.

Az árvízvédelmi létesítmények 510 ezer ember biztonságát szolgálják majd, és 170 milliárd forint értékű vagyont védenek meg.

A munkálatok jelentős része Győr-Moson-Sopron megyében zajlik, ahol többek közt Dunaszentpál és Mecsér térségében új árvízvédelmi töltés épül.

A Fejér és Tolna megyei munkálatok kivitelezői a fórumon jelezték: a három - összesen nettó 5,069 milliárd forintos - projektelemből kettő várhatóan még idén befejeződik. A vállalkozási ár - az árvíz és a műszaki tartalom változása miatt - körülbelül 130 millió forinttal haladhatja meg az eredeti összeget - mondta a projektvezető.

A két megyében 11 település - Báta, Bogyiszló, Fadd-Dombori, Tolna, Gerjen, Paks, Madocsa, Bölcske, Ercsi, Őcsény, Decs - külterületén 53 kilométer hosszban erősítik meg a töltéstesteket. A Colas Alterra Zrt. és a Duna Aszfalt Kft. konzorciuma, illetve a Magyar Vízépítő Zrt. projektvezetője szerint a munka várhatóan még az idén befejeződik.

Dalmady Tamás, a Sió-árvízkapu több mint 500 millió forintos felújítását végző Ganz-Reál Konzorcium vezetője arról számolt be, hogy az érdemi munkát most tudják elkezdeni; korszerűsítik az acél- és vasbetonszerkezeteket, a gépi berendezéseket, valamint az üzemviteli épület és a vezérlőtorony rekonstrukciójával szakaszvédelmi központot alakítanak ki.

Olvasóink írták

  • 1. háté 2013. szeptember 09. 21:55
    „Három-négy hónapot késhet a Duna-projekt a folyó egyes szakaszain, a csaknem 30 milliárd forintos árvízvédelmi fejlesztést a márciusi havazás és a júniusi árhullám hátráltatta - mondta a projekt vezetője hétfőn Szekszárdon. - hát igen, több hónapig esett a hótélen
    - és képes a folyó áradni, szófogadatlan egy természet!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Több hónapot késhet a Duna-projekt néhány szakaszon

Elsősorban a folyó Budapest feletti szakaszain számítanak jelentősebb késésre. Dunaszentpál és… Tovább olvasom