Kisalföld logö

2017. 09. 23. szombat - Tekla 9°C | 18°C Még több cikk.

Több helyen, drágábban

Egy hónap telt el a győri kerékbilincsrendelet szigorítása óta, azóta magasabb díjakért kerül le a szerkezet az autókról.
Tavaly július óta, amióta a helyi kerékbilincs-rendelet életbe lépett, kétszer is módosították, utoljára egy hónapja, amikor komoly szigorításokat vezettek be. Az egyik legfontosabb változás, hogy már nemcsak ott bilincselhetnek a közterület-felügyelők, ahol erre külön tábla figyelmeztet – 6–7 ilyen van a belvárosban –, hanem bárhol.
Így aztán míg eddig csak azokban az utcákban büntettek a szerkezet felszerelésével, ahol mindkét irányból behajtani tilos volt, most olyan járdaszakaszokon is felkerülhet a bilincs a szabálytalankodókra, ahol a parkoló autó nem akadályozza a gyalogosforgalmat, például az Árpád út Rába Hotel előtti szakaszán.

Az elmúlt egy hónapban 8–10 autóst büntettek meg a táblával nem jelzett szakaszokon, idén eddig 728 autóra került bilincs.
Nőttek a tarifák is: a „megbilincselt" autó tulajdonosának 15 ezer forint + áfát (azaz 18 ezer forintot) kell fizetnie, ha „időben", azaz még a felszerelés közben visszaér a kocsihoz, ennek a felét. A mendemondákkal ellentétben ott nem bilincselnek, ahol a parkoló autó „megállni tilos" vagy „várakozni tilos" táblával jelzett területen áll, esetleg mozgássérülteknek fenntartott parkolóhelyet foglal el jogosulatlanul, ami érthető, hiszen így csak konzerválnák az áldatlan állapotot, s esetleg napokra ott tartanák a szabálytalanul parkoló kocsit.

Cseh Ferenc, a városi közterület-felügyelet vezetője szerint határozottan „tisztul" a belváros, ami a tilosban parkolást illeti.
– Míg egy éve volt olyan nap, amikor 20 bilincset is felszereltek a kollégáim, ma akad, hogy egyet sem, és nem azért, mert nem akarnak, hanem mert nem találnak.

A helyzet általában nem ilyen rózsás, egy nap átlag 3–4 autós jár pórul, többségük bosszankodva bár, de tudomásul veszi a büntetést. Aki nem, fellebbezhet a közigazgatási irodánál, mint tették azt körülbelül harmincan eddig – közülük 5–6 eset jutott el másodfokra, a megyei közigazgatási hivatalig –, de minden esetben kiderült, hogy az intézkedés jogszerű volt. Egyébként sem ez a legrosszabb, ami történhet velünk, a bilincs felszerelése ugyanis nem zárja ki, hogy 10 ezer forintos szabálysértési bírságot is kiszabjanak a közterület-felügyelők, igaz, ilyen eddig csak egy-két kirívó esetben történt.

Mivel a kerékbilincs-rendeletnek kizárólag a belvárosra történő alkalmazása diszkriminatív volt, a rendeletmódosítás kiterjesztette hatályát Győr egész közigazgatási területére. Ez első hallásra a zsúfolt lakótelepeken, Marcal- és Adyvárosban élőket érintheti kellemetlenül, a gyakorlat azonban mást mutat: a város külső kerületeiben eddig egyetlen autóra sem került bilincs, annak ellenére – vagy éppen azért –, hogy a panelok között évek óta hatalmas gond a parkolók hiánya.
– Tudjuk, hogy a lakótelepeken sok helyen nincsenek meg a szabályos parkolás feltételei, ezért itt nagyon csínján bánunk a bilincseléssel.

A kirívó eseteket, például ha egy autó keresztben áll a járdán vagy akadályozza a többiek biztonságos közlekedését, inkább elszállíttatjuk – mondta Cseh Ferenc, hozzátéve, hogy utóbbira egyelőre csak papíron van lehetőség, mert változás történt az ezt végző Kontroll-P Kft. alvállalkozói között. Amíg a helyzet nem rendeződik, az elszállítás szünetel, legalábbis ami a közterület-felügyelet által elrendelhető intézkedést illeti, a rendőrség ugyanis továbbra is él(het) ezzel a lehetőséggel.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Deák-társaság új jelöltet választott

A Győri Deák Ferenc Társaság vezetői úgy látják, esélyeik javultak azzal, hogy Plutzer István… Tovább olvasom