Kisalföld logö

2018. 02. 18. vasárnap - Bernadett 0°C | 6°C Még több cikk.

Több ezren doloznak önkéntesként

Megyénkben több ezer önkéntes segíti a nonprofit – szociális, kulturális, karitatív, egyházi – szervezeteket, alapítványokat.

Hazánkban a 14 éven felüli lakosság 40 százaléka vett részt önkéntes tevékenységben.

A nyugati hagyományokhoz viszonyítva hazánkban még gyermekcipőben jár az önzetlen segítőtevékenység, a társadalmi felelősségvállalás, ennek ellenére – a becslések szerint – évente 75 millió munkaórában több mint 60 milliárd forint értékű ellenszolgáltatás nélküli munkát végeznek az önkéntesek. Legtöbben a szociális, kulturális, környezet- és természetvédelmi, illetve a karitatív és az egyházi szervezeteket segítik munkájukkal. A Magyar Máltai Szeretetszolgálat Nyugat-dunántúli Régiójában több mint ezer önkéntes segít rendszeresen a karitatív munkában. Dr. Báthy Andrásné területi titkár érdeklődésünkre elmondta, hogy fiatalokra, idősekre egyaránt számíthatnak. Az előbbi korosztály (középiskolások, egyetemisták) elsősorban rászoruló időseket látogatnak, fogyatékosokkal foglalkoznak, valamint kortárs segítőként – többek között – a szeretetszolgálat drogprevenciós programjában vállalnak feladatokat, az idősebbek (főként a frissnyugdíjasok) pedig főként az adománygyűjtésben és -osztásban vesznek részt.

Saját korosztályuk segítői: Számos fiatal vállal önkéntes munkát kortárs segítőként – többek között – a Magyar Máltai Szeretetszolgálat drogprevenciós programjában. Fotó: Krizsán Csaba
Saját korosztályuk segítői: Számos fiatal vállal önkéntes munkát kortárs segítőként – többek között – a Magyar Máltai Szeretetszolgálat drogprevenciós programjában. Fotó: Krizsán Csaba

A kapkodó világban, ahol az emberek egyre kevesebb figyelmet szentelnek egymásra, fontos, hogy megtapasztalhassuk: lehet ezt az életet másként is látni, megélni - mondta Böcskei Virág önkéntes segítő.
Saáry Tibortól, a Győri Egyházmegye ifjúsági referensétől megtudtuk, hogy az évenként megrendezett ˝72 óra kompromisszumok nélkül˝ című programjukban legutóbb ötszáz fiatal háromezer órányi önzetlen munkát végzett – többek között – a győri, a soproni és a mosonmagyaróvári oktatási és szociális intézményekben. Az egyházmegye önzetlen fiataljai az ünnepek környékén időseket látogattak, műsorral ajándékozták meg őket.

Böcskei Virág két évvel ezelőtt csatlakozott az önkéntesek táborához. A 29 éves enesei lány civil munkája mellett a ˝megújult életeket˝ segítő Transzplantációs Alapítvány tevékenységében vállalt marketing- és médiafeladatokat, valamint táboroztatást. Gyakran találkozik megyebeli szervátültetett gyerekekkel is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Nyugdíjasegyetem hatodik előadása a lelki egészség megőrzéséról szól

A hagyományosnak számító helyszínen, a Széchenyi István Egyetem kis sportcsarnokában ezen a héten… Tovább olvasom