Kisalföld logö

2016. 12. 05. hétfő - Vilma -6°C | 4°C

Több ezer köbméter hulladék feltöltés címén

Egy körülbelül száz méter hosszú, hat méter mély és huszonöt méter széles gödröt zömében építési hulladékkal töltenek fel évek óta Győrújbaráton.
Győrújbaráton a Mátyás király körút és a Part utca tengelyében van – illetve már csak volt – egy száz méter hosszú, 25 méter széles és hat méter mély gödör. Sokan régen is oda hordták a szemetüket – persze engedély nélkül. Az önkormányzat lépett, így a rendezési tervben már az szerepel, hogy ezt a gödröt fel kell tölteni: egyrészt azért, hogy a két út között legyen összeköttetés (ez több ottani telektulajdonosnak is az érdeke); másrészt pedig azért, hogy a közműveket ebbe a feltöltött árokba el lehessen helyezni. Eddig nem is volt probléma ebből.

Új testület új kérdésekkel

A Győr melletti faluban októberben új képviselő-testület állt fel, amelynek szinte minden tagja új. Ezt tudni kell ahhoz, hogy értsük, miért lett a gödörből most „ügy". Merthogy a feltöltés már 2004 óta zajlik, egy vállalkozó zömében építési hulladékot hord oda folyamatosan. Az új testület tagjai azt mondják, nem normális, hogy – számításuk szerint – nyolcezer köbméter betonnal töltik fel a gödröt, ráadásul üdülőövezetben. A környezetszennyezés mellett azt is állítják: ekkora mennyiségű építési hulladék elhelyezéséért máshol 30 millió forintot kérnének. Itt a vállalkozó nem fizet semmit a falunak, csak hordja a „szemetet", amelyet – ha így folytatják – hamarosan elfed a homály. Mert ha most nem szólnak, akkor senki nem fogja tudni, hogy a gödör, amelyet utólag nyilván majd füvesítenek, valójában mit is rejt.

Feljelentés, két vizsgálat

A képviselő-testületi üléseken nemegyszer szóvá tették ezt, rendőrségi feljelentést is tettek ismeretlen tettes ellen, de a szerv az ügyet visszaadta, mondván, ez nem hozzájuk, hanem a jegyző hatáskörébe tartozik. Az ügy pikantériája, hogy épp a jegyzővel vannak a legnagyobb vitáik a képviselőknek, mondván, ő járult hozzá, hogy a feltöltés megkezdődhessen – bár ezt a vita kirobbanásakor még tagadta. A jegyző mindenesetre a napokban leállíttatta a feltöltést – információnkat Komjáti János maga is megerősítette. Azt is hozzátette: két eljárás indult, egy államigazgatási és egy környezetvédelmi. Mind a kettő azt vizsgálja, hogy a képviselő-testület aggályai jogosak-e, vagyis valóban környezetszennyező módon töltötték-e fel az óriási árkot.

Az érem másik oldala

Mint általában, ennek a történetnek is van másik olvasata is: az a telektulajdonos például, aki a feltöltést végig intézte az építési vállalkozóval, állítja, a környezetvédelmi hivatal hulladékgazdálkodási füzete pontosan leírja, mit lehet tenni az építési hulladékkal – ami nem számít veszélyesnek. Pk minden szabályt betartottak, nemcsak betont, földet is szállítottak a területre. Azt szeretnék elérni, hogy az érintett hat-nyolc telektulajdonos végre normálisan tudjon közlekedni – ez pedig addig nem lehetséges, míg ott a gödör a házuk előtt. A két eljárás nyilván tisztázni fogja, kinek van igaza; a jegyző gyors eredményt remél, s azt követően lehet csak megmondani, folytatódhat-e a tereprendezés a feltöltött gödör helyén vagy esetleg el kell szállítani az odahordott betondarabokat. Amint megvan az eredmény, a témát mi is folytatjuk.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megkezdődött a Kölcsey-hét

Hétfőn a győri Kölcsey-szobornál és a kismegyeri emlékoszlopnál a nevelők és az osztályok koszorúztak, az iskolarádión keresztül pedig Jámbor László igazgató emlékeztetett a „magyar nép zivataros századaira", a Himnusz születésének történelmi hátterére. Az iskolavezetés Szabados Jánosról, az intézmény első igazgatójáról is megemlékezett, sírjánál koszorút helyeztek el. Tovább olvasom