Kisalföld logö

2017. 03. 26. vasárnap - Emánuel 4°C | 11°C Még több cikk.

Több cégnél is vezetőcserét terveznek

Több győri, önkormányzati tulajdonban levő cégnél is vezetőcserét tervezünk, mivel elégedetlenek vagyunk a működésükkel – nyilatkozta a Kisalföldnek adott interjújában Szijjártó Péter
Több győri, önkormányzati tulajdonban levő cégnél is vezetőcserét tervezünk, mivel elégedetlenek vagyunk a működésükkel – nyilatkozta a Kisalföldnek adott interjújában Szijjártó Péter, a Fidesz–KDNP frakciószövetség vezetője. A politikus elmondta, 33 új fb- és it-tagot is delegálnak.

– A csütörtöki közgyűlésen hány cégbe, hány új felügyelőbizottsági és igazgatótanácsi tagot választanak és mi indokolja a személyi változásokat?

– Tizenegy olyan céget érint, ahol a győri önkormányzat teljesen vagy részben tulajdonos. A harminchárom helyből hét igazgatósági tagság, huszonhat pedig felügyelőbizottsági. Ami az indokokat illeti: a választások után az új testületnek célszerű áttekinteni a tagok összetételét, már csak azért is, mert több olyan képviselő is van, akit nem választottak újra. De nem titkolom azt sem, van egy elképzelésünk arról, hogyan kellene működniük ezeknek a cégeknek, ehhez a mi álláspontunkat képviselő és a mi frakciónkban ülő embereket kell pozícióba helyezni.

– A kívülállók éppen ezeket a posztokat szokták felemlegetni, amikor a megélhetési politizálásra céloznak. Tervezik a posztok számának csökkentését, a havi apanázs mérséklését?

– Nem az ezekkel a helyekkel járó fizetés miatt van nehéz helyzetben az önkormányzat. Arról nem beszélve, az nem MSZP- vagy Fidesz-kérdés, hogy ezek a cégek viszik a pénzt vagy hozzák. Eddig a városi cégek közül több nem hozta, hanem vitte a pénzt, holott monopolhelyzetben van. Vagyis átláthatóbb, hatékonyabb, költségkímélőbb, a város számára sokkal kisebb terhet jelentő cégeket akarunk. Szeretnénk megnyugtatni mindenkit, sem a polgármester, sem pedig én nem leszünk tagjai egyetlen felügyelőbizottságnak vagy igazgatóságnak.

– Hónapok óta keringenek arról a hírek, hogy az önkormányzati tulajdonban vagy többségi tulajdonban levő cégek élén változás várható. Kiket érint ez, kik mennek, kik maradnak?

– Több olyan városi tulajdonban levő cég is van, ahol nemhogy igazgatót kell cserélni, hanem a működését is át kell gondolni. Nevezetesen azt, hogy önállóan kell-e működnie, más cég keretén belül, esetleg egy nagy vagyonkezelő égisze alatt? A felmérés zajlik, amikor az átvilágítás pénzügyi és jogi része elénk kerül, akkor lehet döntést hozni, s előállni vele. Hogy addig lesznek-e személycserék? Tervezünk ilyen lépéseket, az első konzultációk már megtörténtek. Neveket egyelőre nem mondok, nem lenne szerencsés, ha az érintettek a szándékunkat az újságból tudnák meg.

– Mikor dőlhet el a kérdés, hogy lesz-e közös vagyonkezelő cég?

– A döntésnek az idén meg kell születnie, pró vagy kontra. Én arra sarkallom az ebben részt vevő szakembereket, hogy minél gyorsabban dolgozzanak, mert nem mindegy, hogy egy cég pénzt visz vagy hoz.
– A Fidesz-frakció támogatná ezt? Egy csomó felügyelőbizottsági és igazgatósági tagság megszűnne, amelyről éppen csütörtökön döntenek.
– A döntéseimben és az általam vezetett testületek döntéseiben az egyéni anyagi érdekek az utolsó helyen szerepelnek.

– A város cégei közül melyekkel a legkevésbé elégedett?

– Azért nem szeretném nevesíteni ezeket, mivel a közeljövőben személyi kérdések formájában úgyis előjönnek.

– A harminchárom új felügyelőbizottsági és igazgatósági poszton hogyan osztozik meg a frakciószövetség és az ellenzék?

– A harmincháromból öt helyet kap az ellenzék.

– Gondolom, készül a kritikákra az öt hely miatt.

– Vegyük ketté a dolgokat. Győrben az emberek a választáson világos döntést hoztak meglehetősen nagy többséggel. Ezzel azt üzenték nekünk, csináljuk meg azt, amit elterveztünk, csináljunk valami egészen mást, mint ami eddig volt. Ezt pedig csak úgy tudjuk, ha azokat az embereket hozzuk döntési pozícióba, akik azt az álláspontot képviselik, amire bennünket az emberek felhatalmaztak. Ami pedig az engem ért kritikákat illeti: kifejezetten büszke vagyok arra, hogy 28 éves koromra elértem azt, hogy Győrben a Magyar Szocialista Párt Szijjártó-fóbiában szenved, s minden, ami számukra rossz és kellemetlen, az én vagyok.

– Még az előző ciklusban nyilatkozta Rechnitzer János professzor, hogy Győr megrekedt, előnyét behozták más városok. Az elmúlt év őszén nyert Győrben a Fidesz–KDNP. Sikerült felpörgetni a várost fél év alatt vagy a tempót ön is lassúnak tartja?

– Ha kívülről szemlélném a dolgokat, lehet, hogy én is hasonló kritikát fogalmaznék meg. Sokan biztatnak bennünket radikálisabb tempóra és radikálisabb lépésekre. Látva azonban a folyamatokat és a helyzetet, úgy gondolom, ez a maximális sebesség, amivel haladni lehet. Ahogy dolgozzuk fel a nehéz örökséget, amire a professzor is utalt, úgy tud megnőni ez a sebesség.

– Hírek keltek szárnyra a frakció és a polgármesteri kabinetiroda közti véleménykülönbségekről.

– Az ellenzék szeretne éket verni Borkai és Szijjártó közé, a szocialisták azonban egyet felejtenek el, Borkai Zsolthoz nemcsak politikai egyetértés fűz, hanem más is, amit politikai eszközökkel nem lehet megbontani, ezt hívják barátságnak.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Négyezerrel kevesebb diákbérlet Győrben

A januári áremelés óta mintegy négyezerrel csökkent a megvásárolt diákbérletek száma, s a 16 ezres forgalom beállni is látszik. Nőtt viszont februárban – méghozzá 15 ezerrel – az elővételben vett jegyek száma: de hogy valóban ez-e az utasok „túlélési taktikája", csak később derül ki. Tovább olvasom