Kisalföld logö

2018. 11. 16. péntek - Ödön 2°C | 10°C Még több cikk.

Több biztosító, még több kérdés

Győr-Moson-Sopron - Amíg nem mutatják meg a tánclépéseket, addig nem tud senki tangózni – az országos egészségbiztosítás sajtóosztályától kapott válasz mindent elmond arról, mit tudnak, pontosabban mit nem tudnak az érintettek a több-biztosítós rendszerről. Pedig januártól működnie kellene...
Ennyien még nem tárták szét a kezüket egységnyi időn belül, mint tegnap, pedig tucatszám próbálkoztunk mindenhol, hogy megtudjuk, a megye mennyire érdekes a magán-egészségbiztosítók számára. Míg a parlamentben javában zajlik a vita a módosító javaslatokról, az egészségügyi minisztérium semmit sem tud arról (mondván, nem készült még felmérés), hogy mekkora az érdeklődés a biztosítótársaságok körében az új rendszerű magyar egészségügy iránt.

Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) sem megyei, sem országos szinten nem tud ehhez mit hozzátenni, ami elgondolkodtatóbb viszont, hogy az egészségügyben dolgozók sem sokat.

Ami biztos, hogy a sebészek között most, tehát a napokban fut körbe egy szándéknyilatkozat, amelyben azt szorgalmazzák, hogy a nyugat-európai példához hasonlóan engedjék meg itthon is, hogy a magánbiztosítók közvetlenül az orvosokkal szerződjenek s ne csak a kórházakkal. Ez ugyanis egyelőre kérdés, mint ahogy az is, hogy például az orvosi műszereket kik és hogyan használhatják. Most ugye még egyszerű a képlet, hiszen a műszereket OEP-finanszírozással vásárolják meg az egészségügyi intézmények, de ez az új biztosítótársaságok belépésével minden bizonnyal változni fog.

A biztosítók szintén hallgatnak, azt mondják, nem üzleti okból. Egyszerűen még ők sem tudják, miről szól majd pontosan a törvény, lépni pedig csak ezután akarnak.

Magánszolgáltatók most is dolgoznak a hazai kórházakban, de egyelőre csak speciális területeket privatizáltak. Beteg viszont van elég, ezért gondolják azt sokan, a magánbiztosítók beszállnak az új rendszerbe is. Fotó: Krizsán Csaba

Az Országgyűlés honlapján olvasható 157 paragrafusból és 3 mellékletből álló törvényjavaslat szerint mindenesetre a jövő év első napjától számítva 30 napon belül az állam 22 pénztárat alapít, 18-at a megyékben, 4-et pedig Budapesten és Pest megyében. A bejegyzéseket követő 15 napon belül jelenik meg a pályázat a részvények értékesítésére. Július utolsó napjáig folytathatnak tagszervezést a pénztárak, aki nem lép át más területen működő pénztárba, automatikusan a saját lakóhelye szerintinek lesz a tagja. Ezt követően évente kétszer, április 15. és május 15., valamint október 15. és november 15. között lehet átlépni másik pénztárba, július 1., illetve a következő év első napjával.
Természetesen, aki lakóhelyet változtat, bármikor átléphet másik pénztárba.

Bármilyen egészségügyi szolgáltatás a taj-számot igazoló hatósági igazolvány, illetve a pénztártagsági igazolvány felmutatásával vehető majd igénybe, a szolgáltatónak azonban ellenőriznie kell, hogy a pénztártag szerepel-e a központi nyilvántartásban. A szolgáltatások igénybevételének rendje is precízen szabályozott a javaslatban, beleértve a várólistákat is. Ez utóbbiból kettő van, egyet a szolgáltatók vezethetnek be, ha nincs elegendő kapacitásuk, egyet pedig a pénztárak, ha nincs elég pénzük. Egyelőre ez biztos.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szabadfi visszatér a megyébe

Győr-Moson-Sopron - Igazolódott a Kisalföld információja: Szabadfi Árpád ismét a megye… Tovább olvasom