Kisalföld logö

2017. 06. 26. hétfő - János, Pál 18°C | 30°C Még több cikk.

Több bevétel, mint kiadás

A hitelekkel együtt csaknem hárommilliárd forinttal több bevétele, mint kiadása volt a győri önkormányzatnak.
A győri közgyűlés négy héttel ezelőtti alakuló ülésén Szabó József MDF-es képviselő felszólalásában azt kérte Borkai Zsolt polgármestertől, mielőbb adjon számot az önkormányzat október 1-jei gazdasági helyzetéről, hogy az új testület képet kaphasson a kiindulási állapotról. A város vezetője a holnapi közgyűlésen tesz eleget ennek.

Az írásos előterjesztés szerint az idei költségvetés főösszege 40,4 milliárd forint. Szeptember végéig 31 milliárd 918 millió forint folyt be a városházára, miközben a teljesített kiadások 29 milliárd 116 millió forintot tettek ki. A 45 önállóan és a 40 részben önállóan gazdálkodó intézmény költségvetési előirányzatának 79,5 százalékát használta fel az év első kilenc hónapjában, de a működési alapköltségekre – mint amilyen a fűtés, a világítás – már elment az egész esztendőre tervezett összeg kilenctizede.

Az általános tartalék 150 millió forint volt október 1-jén.
Az önkormányzatok gazdálkodásának mindig kényes pontja a hitelállomány. Győr a Nádor aluljáró és a kapcsolódó úthálózat építésére írt alá 5,5 milliárdos hitelszerződést az OTP-vel 2005 januárjában, amiből eddig csaknem két év alatt 3 milliárd 418 millió forintot hívott le. A futamidő 2020-ban jár le, de 2012-ig a türelmi idő tart, azaz addig csak kamatokat kell fizetni. A 2006 és 2008 közötti útfelújításokra további 1,6 milliárd forintot vehetne fel Győr, de ezzel a lehetőséggel még nem élt. A folyószámlahitel-keret összege kétmilliárd forint.

A város szállítókkal szembeni rendezetlen, vagy csak részben rendezett kötelezettségvállalás-állománya 618 millió 933 ezer forint. Az önkormányzat „vevőitől" 124 millió 659 ezer forintot vár.
Érdekesség, hogy Borkai Zsolt az előterjesztésben semmilyen jelzővel sem minősíti az önkormányzat pénzügyi helyzetét, azaz azt sem jónak, sem rossznak nem nevezi.

Nyilvános közgyűlés

A győri közgyűlés holnap délután három órakor tartja nyilvános ülését a városháza dísztermében. A napirendi pontok között szerepel egyebek mellett a nyári idegenforgalmi szezon alakulásának rendőri értékelése, tájékoztatás a szennyvíztisztító továbbépítéséről, az Autopolis nyugat-magyarországi fejlesztési pólus tervezésének állapotáról, emellett a képviselők megválasztják a bizottságok tagjait.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Falevélgyűjtéssel az állatmenhelyért

Munkával járulhatnak hozzá az új, Pápai úti állatmenhely létesítéséhez a győriek, miután a Győri Kommunális Szolgáltató Kft. (Komszol) összefogást hirdetett: falevél-gereblyézésre hívja a városlakókat. A társaság vállalja, hogy a menhely építésekor ennek ellenértékeként elvégzi a szükséges szakipari munkákat. Borkai Zsolt polgármester is gereblyét fog szombaton. Tovább olvasom