Kisalföld logö

2017. 09. 22. péntek - Móric 11°C | 17°C Még több cikk.

Több az influenzás a megyében

Győr-Moson-Sopron megyében 20 százalékkal nőtt az influenzaszerű megbetegedések előfordulási gyakorisága az elmút héten.

A 2010. év 10. hetében tovább folytatódott az influenzaszerű megbetegedések számának csökkenése. A 2010. március 8-14. közötti héten az országban körülbelül 8.090-en fordultak orvoshoz influenzás panaszok miatt, 27%-kal kevesebben, mint az előző héten.

Négy megyében emelkedett, tizenhárom területen csökkent, három megyében nem változott az influenzaszerű megbetegedések előfordulási gyakorisága az előző héthez viszonyítva. Győr-Moson-Sopron és Hajdú-Bihar megyében 20%-kal, Baranya megyében 10%-kal emelkedett az influenzás tünetekkel háziorvosukat felkeresők száma az előző héthez viszonyítva, azonban a jelzett területek közül a megbetegedések gyakorisága csak Győr-Moson-Sopron megyében haladta meg az országos értéket. Az influenza-aktivitás Pest megye (mérsékelt) kivételével alacsonynak minősíthető az egész ország területén.

„NE HAGYJUK, HOGY A H1N1 TÖNKRETEGYE A TAVASZI SZÜNETET!"

Az amerikai járványügyi hivatal (CDC) közleménye felhívja a figyelmet arra, hogy a tavaszi szünet közeledtével az influenza terjedését leghatékonyabban a védőoltás megszerzésével akadályozhatjuk meg. Bár az influenza-aktivitás csökkent az elmúlt hetekben, a vírus továbbra is terjed szerte a világon. Az amerikai járványügyi hivatal (CDC) beszámolója szerint nemrégiben több főiskola és egyetem is fokozott influenza-aktivitást jelzett a hallgatók között. Az influenza-aktivitást nehéz megbecsülni, de a CDC szakértői szerint az elkövetkező néhány hétben fokozódhat a vírus terjedése, és a világ több pontján is újabb hullámokra lehet számítani. Különösen a fiatal felnőttek tartoznak veszélyeztett csoportba, hiszen a többségük nem oltatta még be magát, így nem rendelkezik megfelelő védelemmel a vírus ellen. Ezért az amerikai járványügyi hivatal arra bíztatja az összes főiskolai, egyetemi hallgatót és dolgozót, hogy oltassák be magukat a H1N1 ellen. Azért különösen fontos ez, mert a betegség terjedését okozhatja, ha a tavaszi szünetben utazók megfertőződnek - hiszen olyan helyekre is eljuthat a vírus, ahol korábban alacsony volt az influenza-aktivitás. Az influenza elleni védőoltáshoz az ÁNTSZ regionális oltópontjain lehet hozzájutni, változatlan, 3000 forintos áron. A CDC leszögezi, hogy a védettség megszerzése különösen fontos asztmások, cukorbetegek, szívbetegek és várandós anyák körében. A hivatal felhívja a figyelmet arra is, hogy a védőoltás megszerzése nem csak saját, hanem környezetünk védelmét is szolgálja.
A 10. naptári héten orvoshoz fordulók közel egyötöde gyermek volt (21,3%). A betegek 20,6%-a a 15-24 éves fiatalok, 20,9%-uk a 25-34 évesek közül került ki. A 35-59 évesek aránya 26,4%, míg a 60 éven felülieké 10,8% volt. A 2010. év 10. hetében influenza, illetve influenzaszerű megbetegedés miatt 41 főt vettek fel kórházba, 11 fő részesült intenzív ellátásban és 10 főnél vált szükségessé gépi lélegeztetés.

A kórházi felvételek száma mérsékelten csökkent az előző hetihez viszonyítva. A kórházba utalt betegek 17,1%-a gyermek, 9,8%-a 15-29 éves fiatal volt, 43,9% a 30-64 évesek, míg 29,3% a 65 éven felüliek korcsoportjába tartozott. A héten az influenza A(H1N1)v vírusfertőzéssel összefüggésbe hozható halálesetről nem értesült az ÁNTSZ.

A 10. héten 87 influenza-gyanús betegtől küldtek vizsgálati anyagot virológiai vizsgálatra. A héten összesen 11 betegnél igazoltak influenza A vírusfertőzést, mind a 11 megbetegedést az influenza A(H1N1)v vírus okozta. Összegzésként megállapítható, hogy Magyarországon az év tizedik hetében is alacsony volt az influenza aktivitása. A 4. héttől kezdődően hétről hétre csökken az influenzaszerű megbetegedések becsült száma. 2009 májusa óta 9.310 betegnél történt virológiai vizsgálat influenzavírus kimutatása céljából. A 10. héten megerősített 11 új esettel a pandémiás H1N1 variáns által okozott, ismertté vált megbetegedések száma 2 142-re nőtt. Az influenza A(H1N1) fertőzéssel összefüggésbe hozható, ismertté vált halálesetek 10. hétig regisztrált száma 130.

AZ EGÉSZSÉGÜGYI VILÁGSZERVEZET (WHO) MÉG KORAINAK TARTJA KIJELENTENI, HOGY A VILÁG TÚLJUTOTT A PANDÉMIA CSÚCSÁN

Az influenza világjárvány eddig mérsékelt súlyosságúnak tekinthető. Amennyiben a H1N1 vírus genetikai szerkezetében nem következik be jelentős változás, úgy Európában nem valószínű egy tavaszi-nyári járványhullám. Folytatni kell azonban az influenza elleni védőoltási programot, mivel szórványosan előforduló megbetegedésekre, kisebb helyi járványokra még számítani kell. Az Európai Influenzafigyelő Szolgálat adatai szerint az Unió országai túljutottak az őszi-téli járványhullám csúcsán. A világ számos területén (pl.: Kelet-Európa, Nyugat-Afrika, Közép-Ázsia) azonban még mindig terjed az új vírus. A déli félteke országaiban, pl. Ausztráliában pedig hamarosan elkezdődik az influenzaszezon. A szakemberek folyamatosan figyelemmel kísérik a járványügyi helyzet alakulását ezekben a régiókban. Az Egészségügyi Világszervezet szakemberei rendszeresen tanácskoznak arról, hogy szükséges-e a készültségi szinten változtatni. Jelenleg a világjárvány hatos, azaz legmagasabb készültségi szintjét tartjuk fenn. 2010. február végéig gyakorlatilag a világ összes országából jelentettek laboratóriumi vizsgálattal megerősített influenza A(H1N1)v eseteket. A bejelentett igazolt halálesetek száma világszerte meghaladja a tizenötezret, azonban ez csak a jéghegy csúcsa.

Az epidemiológiai adatok értékelése alapján nem valószínű, hogy Európában újabb tavaszi-nyári járványhullámra kerülne sor, amennyiben a pandémiás influenzavírus alapvető tulajdonságai változatlanok maradnak. Szórványos megbetegedések természetesen előfordulhatnak. Az elkövetkező időszak legvalószínűbb forgatókönyve szerint a vírus, ha lassan is, de terjedni fog a fogékonyak körében és kisebb közösségi járványok is kialakulhatnak. Európában nagyobb pandémiás hullám 2010 őszén-telén valószínűsíthető. Az elkövetkezendő hónapokat két tennivaló határozza meg. Folytatni kell a pandémiás influenza elleni védőoltási programokat világszerte, hiszen számtalan olyan ország van, ahol vagy csak mostanában kezdték el a védőoltásokat, vagy még nem érték el a kitűzött nemzeti célt. Elkezdődtek továbbá azok az értékelések, amelyek célja a világjárvány elleni nemzetközi összefogás hatékonyságának vizsgálata. Az értékelés során a főbb szempontok: az új vírus korai felismerése és a terjedés nyomon követése; a pandémia súlyosságának a korai értékelése; a járványügyi intézkedések tervezése és a döntéshozatal; végül, de nem utolsó sorban a kommunikáció és az információáramlás hatékonyságának vizsgálata. Ezek az értékelések még folyamatban vannak, de néhány tanulság már körvonalazódik:

Az influenza világjárvánnyal szemben az egyes országok esélytelenek. Csak nemzetközi összefogással és összehangolt intézkedésekkel lehet eredményeket elérni.
► A felkészülési tervek, útmutatók nagyon fontos kiindulási alapok, de – mivel nincs két egyforma járvány – az intézkedések meghozatalakor nagyfokú rugalmasságra van szükség az aktuális járványügyi helyzet és a pandémia súlyosságának függvényében.
► A 2009-es influenza világjárvány összességében mérsékelt súlyosságúnak tekinthető, ám nagy különbségek voltak az egyes országok között a következményeket tekintve. Ukrajnában és Mexikóban például súlyosabb következményei voltak a pandémiának. Jelentős következménynek minősül a magas halálozás, a GDP csökkenése, a nemzetközi utasforgalom csökkenése, továbbá fennakadások az egészségügyi ellátórendszer működésében. Az Európai Unió tagállamaiban a világjárvány viszonylag enyhe következményekkel járt eddig.
► Lehet egy országnak bármennyi oltóanyaga, ha az oltóanyag nem áll rendelkezésre időben ott, ahol a védőoltásért kereslet mutatkozik. Ez történt pl. az Egyesült Államokban, ahol kezdetben, amikor az emberek sorban álltak az oltóanyagért, nem volt elegendő vakcina a védőoltási célcsoportok számára. Addigra viszont, amire elegendő mennyiségben szállítottak ki oltóanyagot, sokan elvesztették az érdeklődésüket, és nem mentek vissza az oltásért. A logisztika és a kommunikáció szerepe tehát minden bizonnyal felértékelődik a védőoltási programok tervezése során a jövőben.

Olvasóink írták

  • 1. Mankapunka 2010. március 22. 13:05
    „Meg az agybeteg is!!!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Használt óvszerek szanaszét: győri parkoló szex után

A Révai parkolóházzal szemben található, szintén ingyenes szabadtéri parkolóban csúnya "balesetet"… Tovább olvasom