Kisalföld logö

2018. 03. 20. kedd - Klaudia -6°C | 1°C Még több cikk.

Több a szegény gyermek

A válság és a munkanélküliség együttes hatásának következményeként több a szegény gyermek, illetve Győrben is folyamatosan növekszik azoknak a családoknak a száma, ahol elkel a segítség.

A Gyermekjóléti Szolgálat idén mintegy 1010 családdal tart állandó kapcsolatot.

Nem tabu a szegénységről beszélni, csak kellemetlen: aki benne van, érthető módon szégyelli a helyzetét. Pedig a többség ˝megörökli˝ a szegénységét, azaz önhibáján kívül képtelen változtatni a körülményein. Ezt súlyosbíthatja a munkanélkülivé válás, egy-egy váratlan családi esemény, amelynek következményét azután egy életen át ˝cipelik˝ a szülők. Ahogy például Erikáéknál, ahol hiába dolgozik, s vállal pluszmunkát az édesanya, ha annak nincs különösebb látszatja, legföljebb annyi, ha a hónap harminc napjából kevesebb napot, mint többet éhesek a gyerekek.

˝Beosztok minden forintot, mégsem jut mindenre – így a négycsaládos anyuka. – Ilyenkor marad a csupasz vagy a zsíros kenyér, de a tejen már csak a kicsik osztoznak. Új ruháról már régen legföljebb csak álmodozunk, de ha kapunk egy-egy használt, jobb darabot, annak nagyon örülünk és sajnos a cipővel is csak így vagyunk.˝

Sok családnál a napi élelem előteremtése is komoly fejtörést jelent. Erzsébet nagymama hét gyermek nevelésébe segít, fotónkon Dávid (balról) Andris és Máté. Panelgyerekek, édesanyjuk és a nagyi neveli
Sok családnál a napi élelem előteremtése is komoly fejtörést jelent. Erzsébet nagymama hét gyermek nevelésébe segít, fotónkon Dávid (balról) Andris és Máté. Panelgyerekek, édesanyjuk és a nagyi neveli őket. Fotóillusztráció: Krizsán Csaba

– Az általános elszegényedés rányomja a bélyegét a város életére, épp ezért változó és főként gyors koncepcióval kell minderre reagálni – hallottuk Ottófi Rudolftól, Győr alpolgármesterétől tegnap a Magyar Szegénységellenes Hálózat régiós fórumán. Hogy ez pontosan mit is jelent a családgondozás, -védelem terén, ezt már Komjátiné Antal Erzsébet, a Családsegítő Szolgálat Gyermekjóléti Központjának vezetője részletezte.

– Folyamatosan növekszik, idén már az ezret is meghaladja a segítségre szoruló családok száma, akikkel kapcsolatba kerültünk – hallottuk a szolgálat vezetőjétől. – Azt szoktam mondani, ha kell, a gyermek érdekében akár az ördöggel is cimborálunk, konkrétan pedig jogászokkal, pszichológusokkal, szociális munkásokkal próbáljuk kibogozni egy-egy, a háttérben meghúzódó családi konfliktust és lehetőségeinkhez mérten jobbot nyújtunk akár anyagi, akár mentális téren.

A munkanélkülivé váló szülő türelmetlenebb, feszültebb, jövőképe bizonytalanná válik. Ha mindez állandó anyagi bizonytalansággal, az egyedüllét terhével társul, nehezíti a helyzetet és kisebb-nagyobb krízist, a gyermekek veszélyeztetettségét is előidézheti.

– Nem vagyok jós, de reményeim szerint a gyermekszegénység terén nagy robbanás talán nem történik – nyilatkozta a szakember. – Ehhez azonban munkahelyteremtésre, a meglévő munkahelyek védelmére lenne nagy szükség. Aki bajban van, annak segíteni próbálunk, a szándékot azonban észre kell venni és el kell fogadni.Változott a törvény

Októbertől változott az 1997-ben alkotott a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló törvény. Aki például bántalmazást észlel a környezetében, jó, ha tudja: jelzési kötelezettsége van, azaz ildomos jeleznie ezt a családsegítő, a gyámhatóság és/vagy a rendőrség felé. A szülők vagyonkezelési jogát is korlátozhatja októbertől a gyámhatóság – erre a megyeszékhelyen mindössze egy példa akadt eddig.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Valami Amerika Big Band-re szerelve

Nagy sikerű koncertet adott Valami Amerika címmel a győri Friends Big Band és Szolnoki Péter, a… Tovább olvasom