Kisalföld logö

2016. 10. 25. kedd - Blanka, Bianka 13°C | 21°C

Több a szabálytalanság

Győr-Moson-Sopron - Tüzek, mérgezéses, esetleg halállal végződő balesetek: rossz, vagy rosszul kezelt fűtőberendezések, kémények az okozói. Számuk nem csökken, hiába minden felhívás, tanács, hatósági szigorítás.
A katasztrófavédelmi igazgatóság adatai szerint idén szeptember közepéig Győr-Moson-Sopron megyében 24 tűzeset történt a fűtőberendezések és kémények nem megfelelő használata, kialakítása miatt – pedig a fűtési szezon csak ezután kezdődött. Tavaly összesen 47 ilyen esetet regisztráltak, egy évvel korábban 40-et, a tendencia tehát emelkedő a felhívások, hatósági szigorítások ellenére is. Az Égáz-Dégáz Zrt. északi régiójában (megyénk ide tartozik) a gázhasználattal történt balesetekben – robbanás, szén-monoxid-mérgezés – tavaly 16-an sérültek meg, s egy ember meghalt. A megelőző évben mindössze egy ilyen baleset volt 4 sérülttel, haláleset nélkül.


Nem figyelünk eléggé

Az okok sokfélék, csupán néhányat említünk, mire kell(ene) különösen figyelni. Mindenekelőtt természetesen a tüzelőberendezés megfelelő műszaki állapotára. Ne legyen a füstcső közelében éghető falburkolat, ne tároljunk ott gyúlékony anyagot. Szénnel, fával működő kályha, kazán begyújtásához ne használjunk robbanásveszélyes anyagot. Műanyag edénybe ne öntsünk még forró salakot. Ne szárítsunk ruhát a kályha közvetlen közelében, még a cserépkályhára terítve sem. A szén öngyulladásra hajlamos, ezért ne tároljuk nedvesen. Kerüljük a műanyag háztartási hulladék égetését, mert ez a kéményben tűzveszélyes lerakódáshoz vezet s igen szennyezi a levegőt. PB-gáz-palackos fűtőkészüléket talajszint alatti helyiségben tilos üzemeltetni. Gáztüzelés esetén (is) gondoskodni kell a megfelelő szellőzésről, különösen nagy teljesítményű páraelszívó használatakor... S még folytathatnánk a sort, amelyet a szakemberek évről évre elmondanak.


A kéményseprő nem csak seper...

A rossz állapotú, vagy nem megfelelően épített kémények okozzák a legtöbb bajt. A már említett idei 24 tűzesetből 19-nek ez volt az oka. A Kétüsz Kft. működési területén megyénkben 135 ezer használatban lévő kémény van, s további 18 ezer tartalék kémény működését ellenőrzik rendszeresen. A rendelet szerint évente kell ellenőrizni a használatban lévő kéményeket, ezzel együtt a tüzelőberendezés biztonságos működését, bizonyos esetekben azt is, hogy a helyiség levegő-utánpótlása megfelelően biztosított-e. Tűzveszélyes esetekben (ha a tulajdonos nem tesz eleget a javítási felszólításnak) a tűzvédelmi hatóságot értesítik, gázégéstermék visszaáramlása esetén a gázszolgáltatót... A kéményseprők feladata és felelőssége jóval több tehát a hagyományosan megszokottnál, ezt a lakosságnak is tudomásul kellene vennie a saját érdekében.Vissza a régi rendszerhez

Idén a kéményseprők felelőssége lényegesen megnövekedett. A gázár drasztikus emelkedése miatt ugyanis egyre többen térnek vissza a hagyományos, szilárd- (fa-, szén-) tüzelésre. Az esetleg már évek óta használaton kívüli kémények életveszélyesek lehetnek kéményseprői felülvizsgálat nélkül! Ezt a tulajdonosnak kell megrendelnie. A kéményseprők az ilyen esetekről gyakran csak a szokásos éves felülvizsgálatkor szereznek tudomást. A másik gyakori gond (és veszélyforrás), hogy engedélyek nélkül is készülnek fűtéskorszerűsítések, vagy hogy a régi gázkészüléket felülvizsgálat nélkül cserélik újra.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Baráti kört alapítottak a jól fizetők

Magyarország - A súlyos körbetartozásokat megelégelve alakult a Jól Fizetők Baráti Köre. Az… Tovább olvasom