Kisalföld logö

2017. 10. 20. péntek - Vendel 8°C | 20°C Még több cikk.

Több a hely, mint a diák

Véget ért az idei középiskolai felvételi: a huszonkét győri középiskola 2926 helyére 2848 jelentkező akadt.
A nyolcadik osztályt végzők idén is a többszörös túljelentkezéssel „kecsegtető" elit gimnáziumok és a viszonylag könnyű bejutást ígérő intézmények között választhattak. A felvételit csak kevesen úszták meg a diákok közül, nem egy iskolában ugyanis presztízskérdést csinálnak abból, hogy a központi (felvételi) teszt kitöltéséhez kössék a bejutást. Ezt teszik annak ellenére is, hogy a túljelentkezések nem indokolnák a szigorú rostát, de ez külön misét érdemel...

Ami biztos, hogy négy győri (önkormányzati fenntartású) iskolában maradnak üres helyek az ősszel kezdődő tanévben. A Lukács Sándor Mechatronikai és Gépészeti Szakközép- és Szakiskolába még 48 diákot fel tudtak volna venni, a Gábor László Műhelyiskola, Építőipari Szakképző Iskolába húszat; a Baross Gábor Közgazdasági Szakközépiskolában pedig nyolc pad marad (képzeletben) üres szeptember 1-jétől, míg a Kovács Margit Általános Művelődési Központ, Alapfokú Művészetoktatási Intézményben kettő.

Néhány szakmában gond lehet az utánpótlással

Ebből is látszik: ha marad ez a tendencia, akkor néhány szakmában pár éven belül valóban komoly gondot jelenthet az utánpótlás. Hogy miért alakult ez így, arról már többen értekeztek. Általános vélemény, hogy a felsőoktatási intézmények kinyitása óta (az érettségizők kétharmada bejut valamilyen képzésre) az érettségi már fél sikernek számít. A diákok és szüleik éppen ezért a gimnáziumokat és középiskolákat keresik, nem pedig a szakiskolákat.

Erről megkérdeztük Rákóczi Tibort, a Lukács-iskola igazgatóját is, aki tapasztalatból tudja, milyen nehéz most szakképzéseket hirdetni, s arra elég jelentkezőt találni. „Iskolánkban a kapacitás eleve nagyobb, mint a többi intézményben, az üresen maradt helyeket ezért így kell nézni. Ezzel együtt igaz, hogy néhány szakmában nagyon nehéz elég jelentkezőt találni. Ilyen az öntő, a kovács és a hegesztő szak, de például a forgácsolóknál nőtt az érdeklődés. Három év alatt megduplázódott a szakiskolába jelentkezők száma, de mint látszik, emelkedhetne akár még tovább is. A szakközép-iskolai képzések beteltek nálunk is, az üres helyeket pedig nyitva hagyjuk. Nem- egyszer előfordult ugyanis, hogy szeptemberre fel tudtuk tölteni az üres padok nagy részét."

17 helyre 192 jelentkező

Ilyen gond biztosan nincs a győri Révai Miklós Gimnáziumban, ahol a győri oktatási iroda által készített táblázat szerint minden hely elkelt. Ennél persze többet mondanak a jelentkezési számok. Horváth Péter igazgató összesítése alapján a csúcsot a humán–angol szak tartja, ahol a 17 meghirdetett helyre 192-en jelentkeztek. Hasonlóképpen felkapott volt a matek–angol szak is, ahová 160-an jelentkeztek. Enyhén szólva sem volt egyszerű a bejutás a hatosztályos gimnáziumba, ahol 34 helyre 234-en pályáztak. „Az idei év nem kiugró e tekintetben, hasonló arányt mutatnak a statisztikák évekre visszamenőleg."

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Érdemes gondolni a fűtéskorszerűsítésre

A csaknem húszezer győri panellakás majdnem háromnegyede régi, egycsöves fűtési rendszerű, s azok többsége a lehető leginkább energiapazarló átfolyós. Leegyszerűsítve: az épületben felül beengedik a forró vizet, az az érintett szakaszon (stangon) átmegy az oda tartozó minden lakás, minden radiátorán, s persze a hőleadások miatt jócskán lehűl, mire mondjuk a tizedikről a földszintre ér.

Tovább olvasom