Kisalföld logö

2018. 06. 22. péntek - Paulina 16°C | 29°C Még több cikk.

Több a beteg, de nem az influenza a ludas

Jelentősen emelkedett a betegek száma, ezúttal nem az influenzaszerű tünetekre, hanem részben a légúti, részben a bélrendszeri panaszokra lettek figyelmesek az orvosok.

Egyes rendelőkben 25 százalékkal nőtt a beteglétszám.

Ha valaki választhatna az elmúlt hónapok híradását meghatározó influenzavírus és a szezonális kórokozó között, bizonyára ezt választaná, már csak azért is, mert az esetek döntő többségében az utóbbi nem jár magas lázzal. Ennek ellenére az orvosok – főként ha iskolás, óvodás gyerekről van szó – határozottan javasolják az otthon maradást.

Dr. Schmidt Péter gyermekorvos szerint az elmúlt napokban körülbelül 20–25 százalékkal nőtt a betegek száma, legnagyobbrészt a kisgimnazisták s a 14–16 évesek körében. Osztályonként 2–3, vagy ennél több diákot is levesz a lábáról a betegség, ami elsősorban légúti, hurutos panasszal, gyomorfájással, néha vérnyomásleeséssel jár. A gyermekorvos nem ad erre az enyhe betegségre antibiotikumot, a három-négy napig tartó náthás tünetekre a vitamin, a citromos tea és – a diákközösség érdekében is – az otthon maradás a gyógymód.

Dr. Freyler Erzsébet soproni háziorvos viszont úgy látja, felnőtt betegei körében sokkal inkább a bélrendszeri panaszok száma emelkedett, ami könnyen utalhat a calicivírus terjedésére. Több betegtől mintát is vettek, ezeket vizsgálja a laboratórium.

Dr. Széles Klára, az ÁNTSZ járványügyi osztályvezetője szerint elsősorban a szezonális kórokozók felelnek a fertőzésért, a napokban vizsgált óvodások mintáiról az már biztosan kiderült, hogy ez nem az influenza ideje. A heti jelentés szerint egyébként folyamatosan csökken az influenza jelenléte, a legutóbb közölt megyei adatok szerint az orvoshoz fordulóknak csak 1,1 százalékánál jelentkeztek ilyen tünetek.

A láz nélküli légúti panaszok minden évben felütik fejüket a közösségekben, rendszerint azonban január végén, február elején. Az elmúlt tartós fagy miatt, úgy látszik, kitolódott a betegség szezonja és a szokásosnál kisebb mértékben fertőz.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

300 ezres gyorshajtás a negyvenes táblánál

Háromszázezer forint bírságot kell fizetnie annak az autósnak, aki Mezőörs és a megyehatár között,… Tovább olvasom