Kisalföld logö

2018. 04. 23. hétfő - Béla 12°C | 26°C Még több cikk.

Több a beteg, de lassul a járvány

Ismét emelkedett az influenzások száma a megyében, de lekopoghatjuk, hogy már nem olyan drámai mértékben, mint az előző hetekben. Két beteget az intenzív osztályra vittek, egy iskolát pedig két napra bezártak.
Továbbra is a Sopron–fertődi kistérségben legtöbb a beteg, itt az ezret is meghaladja a százezer lakosra jutó influenzások száma, míg megyei átlagban 900 fölött mozog. Egyedül Mosonmagyaróvár környékén javult a helyzet, mindenhol másutt több a beteg, mint az azt megelőző héten – tájékoztatta a Kisalföldet dr. Széles Klára járványügyi főorvos. Most csak 20–30 százalékos a növekedés, míg a korábbi jelentések megduplázódó betegszámról szóltak. A tapasztalat szerint ez a lassuló mérték a kiutat jelezheti, de azért csínján bánjunk a következtetésekkel – figyelmeztet a főorvos –, mivel két vírusról is beszélünk. Mint megtudtuk, B-vírussal fertőzött beteget egyelőre nem találtak a múlt héten, a H1N1-re nézve pedig egy minta bizonyult pozitívnak. A többi vagy negatív, vagy még vizsgálják a laboratóriumban.

Tizenegyen kerültek egyébként kórházba a múlt héten influenzaszerű tünetekkel, közülük kettőt az intenzív osztályra vittek. Egyelőre a tőlük vett mintát is vizsgálják – tájékoztatott a főorvos.

A gyermekintézményektől érkezett jelentések szerint megint főleg a Sopron környéki gyerekeket dönti le lábáról az influenza: a betegek száma négy helyen is meghaladta a 30 százalékot, s ez az a határ, amely fölött az intézmény köteles tájékoztatni a tisztiorvosi szakszolgálatot. Túl sok volt a hiányzó Fertőszentmiklóson az óvodában és a bölcsődében egyaránt, valamint az iváni és a fertőrákosi óvodából is járványról érkezett jelentés. Itt nem volt azonban szükség az intézmények bezárására, nem úgy, mint a bakonyszentlászlói iskolában, ahol annyi volt a hiányzó, hogy két napig szüneteltetni kellett a tanítást.

Tizenkét olyan halálesetről értesült mostanáig az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ), amely influenzás megbetegedéssel  hozható összefüggésbe – közölte az Országos Epidemiológiai Központ  (OEK) osztályvezető főorvosa szerdán.  Tájékoztatása szerint a  tizenkét áldozat közül kilenc betegnél a H1N1-vírus, háromnál pedig a B-vírus  jelenlétét igazolták.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mi járhat Repülős Gizi néni fejében lopás közben?

A kisalfold.hu pszichiáter szakfőorvos segítségével arra kereste a választ, mennyire tekinthető… Tovább olvasom