Kisalföld logö

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 29°C Még több cikk.

Több szarvasmarhát és sertést tartanak a megyében

Az egy évvel korábbinál négyezerrel több, 56 ezer szarvasmarhát tartottak Győr-Moson-Sopron megyében június 1-jén.
Ezen állatok száma országosan is nőtt, de nem nyolc, hanem csak hat százalékkal – tette közzé a friss adatokat a Központi Statisztikai Hivatal, amely a növekedést elsősorban a mezőgazdasági támogatási rendszer kedvező változásának és a vágómarha hétszázalékos piaciár-emelkedésének tudja be, miközben a tejért is többet adtak (hat százalékkal) az egy évvel korábbinál.

A megyében emelkedett a sertések száma is 2011 júniusához képest 179 ezerről 187 ezerre, az országban ugyanakkor hétszázalékos csökkenést jegyeztek fel. A vágósertés felvásárlási ára az év első öt hónapjában 23, a vágómalacé 46, míg a vágósüldőé 24 százalékkal drágult a tavalyi esztendő azonos időszakával összehasonlítva.

A megyei juhállomány éppúgy kilencezres, mint egy éve, a tyúkállomány pedig 1 millió 441 ezerről 1 millió 327 ezerre apadt. Országosan az előbbi állatból másfél százalékkal többet, az utóbbiból csaknem kilenc százalékkal kevesebbet tartottak. Az élő csirke piaci átlagára idén január-májusban 21 százalékkal alacsonyabb, az élő tyúké öt, a tyúktojásé 46 százalékkal magasabb volt az előző év azonos időszakinál.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyűjtés a kálvária kőkeresztjeire

A két évvel ezelőtt felújított kálvária elé szeretne három kőkeresztet állíttatni – Vincze… Tovább olvasom