Kisalföld logö

2018. 06. 22. péntek - Paulina 16°C | 29°C Még több cikk.

Tízszer több papír gyűlik össze

A győri szelektív hulladékgyűjtés legnagyobb „sikertörténete” a papíré: az elmúlt öt évben megtízszereződött a begyűjtött papírhulladék mennyisége.
A papír különválogatásának fontossága már gyerekkorban belénk ivódott, hála a lelkes iskolai papírgyűjtéseknek, nem csoda hát, hogy az újságokat, szórólapokat még azok is külön kupacban gyűjtik otthon, akik egyébként nem viselik a szívükön a hulladékok sorsát. Persze nem kell megvárni az iskolai akciókat, hiszen a 130 győri gyűjtőhely többségét olyan forgalmas területen helyezték el, ahol jövet-menet útba esnek. 2001-ben, a szelektív hulladékgyűjtés győri bevezetésekor a Győri Kommunális Szolgáltató Kft. (Komszol) 82 tonna papírhulladékot gyűjtött be a konténerekből – igaz, nem pont egy év, hanem nyolc hónap alatt –, két évvel később ennek négyszeresét, tavaly pedig már a tízszeresét, 827 tonnát. (Viszonyításképpen: a műanyaghulladékoknál 5–6-szoros volt a növekedés.)

A legtöbben újságokat dobnak a kék színű papírgyűjtő konténerekbe, de itt a helye a postaládánkat elárasztó szórólapoknak, füzeteknek, irodai papírhulladékoknak is.

Sajnos előfordul, hogy a hulladékba szennyeződések kerülnek – a fóliázott, élelmiszerboltokban használt csomagolópapír, vagy más, zsírral szennyezett papír, műanyagból, alumíniumból és papírból összepréselt üdítősdobozok –, melyek nem hasznosíthatók újra, s megnehezítik a többi papír feldolgozását is.

Gondot okoz az is, hogy sokan ugyan elviszik a szelektív gyűjtőhelyre, de a konténerek mellé helyezik a kiürült kartondobozokat – évente mintegy 800 ezer tonna új csomagolás keletkezik hazánkban(!) –, így ezek sem hasznosíthatók újra, pedig néhány perc alatt lapokra téphetők vagy vághatók, így már beleférnek az edényekbe.

A Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium országos programjának köszönhetően Győrben 130 győri gyűjtőhelyre és hat nagy gyűjtőpontra vihetjük összegyűjtött papírunkat, amely újrahasznosítás előtt újabb válogatáson esik át. Ilyenkor külön bálázzák a kartondobozokat – ezek szintén csomagolóanyagként hasznosulnak –, és a többi, vegyes papírhulladékot, hogy azok a Dunapack Rt. dunaújvárosi üzemében „szülessenek újjá". A szürkés árnyalatú „újrapapír" előállításával megdöbbentően sokat nyerhetünk: a gyártáshoz felhasznált víz 75, az energia 50 százaléka takarítható meg, nem beszélve a sokerdőnyi, alapanyagként felhasznált fa megóvásáról.

Egy tonna fehér papír előállításához például 1700 kiló fára van szükség – ez 15–17 fa kivágását jelenti –, ugyanennyi ökopapír viszont 1150 kiló újságpapírból kihozható.
Ahhoz, hogy az újrahasznosítás minél nagyobb körben elterjedjen, nemcsak törvényi szabályozásra, hanem a lakossági szemlélet megváltozására is szükség van, egyelőre ugyanis még kevesen keresik az ökopapírból készült termékeket, sok üzletben nem is kaphatók.

Az ok egyszerű: bár a magyarországi erdők nem tudják biztosítani a papíripar igényeit, a faimport viszonylag olcsó, míg a hulladék visszagyűjtése, válogatása, tisztítása, újrahasznosítása nagy munkaigényű, s az ebből adódó árkülönbséget kevesen hajlandók megfizetni. Szabó Sándor, a Komszol városüzemeltetési főmérnöke szerint a legfontosabb, hogy már gyerekkorban kialakuljon a környezettudatos szemlélet, s ebben nemcsak a szülők, hanem az iskolák, óvodák is sokat segíthetnek, ahogy sok helyen már: a kisgyerekek szervezetten, a napirendbe illesztve használják a szelektív konténereket.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Átadták a térségi rendőrállomást

Saját rendőrsége van Tétnek: csütörtökön ünnepélyesen felavatták a kistérségi rendőrállomást. – A rendőrállomás avatása azt jelenti, hogy lépésről lépésre biztonságosabbá válik környezetünk. Kívánom, hogy minél jobb személyes kapcsolat alakuljon ki a lakosság és az itt szolgálatot teljesítő rendőrök között - mondta Pozsgai Balázs, a Belügyminisztérium vezető főtanácsosa. Tovább olvasom