Kisalföld logö

2018. 05. 28. hétfő - Emil, Csanád 18°C | 27°C Még több cikk.

Tízszer több afgán kért menekültjogot

Ugrásszerűen, az előző évihez képest ötven százalékkal több külföldi folyamodott menekültjogi védelemért a magyar bevándorlási hivatalhoz tavaly.

Az afgán kérelmezők száma megtízszereződött. A régióban 15.914 ember él érvényes tartózkodási engedéllyel.

A BM Bevándorlási és Állampolgársági Hivatalának főigazgatója rendkívül jó színvonalúnak értékelte a nyugat-dunántúli regionális igazgatóságon dolgozók munkáját kedden Győrben.

– Szak- és jogszerű hatósági munkát végeznek a kollégáink. Komoly kihívások voltak az elmúlt évben, elsősorban a menekültügy területén. Bár hat éve folyamatosan nő a menekültjogi védelemért folyamodók száma, ez tavaly ugrásszerű volt, ötven százalékkal haladta meg az előző évit – mondta Végh Zsuzsanna.

A kérelmezők között kimagasló arányban voltak a koszovói állampolgárok, s megtízszereződött a menedékjogért folyamodó afgánok száma, közülük 1200-an nyújtottak be kérelmet Magyarországon.

A nyugat-dunántúli igazgatóság igazgatója, Kovács Gyula a legális migrációval kapcsolatban elmondta, 8,6 százalékkal több tartózkodásiengedély-kérelem érkezett be az igazgatósághoz. Jelenleg 16 ezer ember él érvényes tartózkodási engedéllyel a régióban, ami 3302 fővel több, mint egy évvel korábban. A külföldiek fele Győr-Moson-Sopron megyében, a többiek Vas, illetve Zala megyében élnek.

– Harmadik országbeli állampolgár negyedével kevesebb nyújtott be kérelmet, a szabad mozgás és tartózkodás jogával rendelkezők – az uniós országok állampolgárai – kérelmeinek száma több százzal, mintegy tizenegy százalékkal nőtt. Győr-Moson-Sopron megyében elsősorban a szlovák állampolgárságú ingatlantulajdonosok regisztrációja jellemző – tájékoztatott Kovács Gyula.

A jogszerű tartózkodás feltételeit megsértő külföldiekkel kapcsolatos intézkedések száma 60,7 százalékkal nőtt tavaly. Az illegális migrációt kiváltó ok az egyes európai és ázsiai országban kialakult társadalompolitikai helyzet, illetve a gazdasági válság negatív hatása. A legtöbb jogsértést koszovói, szerb, moldáv, ukrán és albán állampolgárok követték el.

– Ezzel arányosan nőtt az elrendelt személyi szabadságkorlátozások, különösen a kiutasítás és az idegenrendészeti őrizetek száma. A bevándorlási hivatal által foganatosított őrizetek csaknem negyven százalékát a régióigazgatóságon rendeltük el. Közel nyolcvan százalékkal több jogsértő külföldi rendőrségi kísérettel hagyta el az országot – tudtuk meg Kovács Gyulától.

Olvasóink írták

 • 5. anonim81 2010. február 11. 07:55
  „dávid*
  Nálad a pont!:)”
 • 4. gyugyu1 2010. február 10. 21:23
  „Én befogadnám mindegyiket / amelyik tud magyarul !!!!//”
 • 3. dávid* 2010. február 10. 19:08
  „Gyertek csak,úgy sincs elég cigányunk,zsidónk,birkánk..”
 • 2. meir 2010. február 10. 16:20
  „Olllleeeeeee!!
  lesz-e koztuk vajon par Taliban,aki kepes lesz behulyiteni a tobbit???
  Azt hiszem akkor ott is hamarosan lesz hajciho veluk!!!csak tessek nagyon vigyazni majd!!-mert azok fanatikus verengzo allatok,kituno haditechnikakkal felszerelve!!! jobban ertenek a gerilla harchoz mint barmelyik Magyar!!!”
 • 1. Huligan 2010. február 10. 13:11
  „ki velük! jó messzire”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tűz a lépcsőházban - eloltotta a lakó

Az egyik lakó bejárati ajtaja előtt tárolt lomok gyulladtak meg Győrben, a Tihanyi Árpád út 77-es… Tovább olvasom