Kisalföld logö

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 23°C Még több cikk.

Tízrészes filmsorozat készült Győr történetéről: a kismegyeri csata 3D-ben

Az alkotók hangsúlyt fektettek a látványra is: Győr török kori végvárát, a XVIII. századi barokk Széchenyi teret és az 1809-es kismegyeri csatát 3D-s animációban tárják a nézők elé.

A széria a múzeumpedagógiai program számára készült európai uniós támogatással a Xántus János Múzeum történészei és egy fiatal filmes testvérpár, Bárány Dániel és Krisztián közreműködésével - mondta Székely Zoltán művészettörténész projektmenedzser.

Az egykori erődváros mindennapjait, a végvári harcok idejének eseményeit és a vár békeidőben zajló életét, továbbá a napoleoni seregek Győr melletti Kismegyeren vívott győztes csatáját ismertető sorozathoz hétmillió forintot nyert a közgyűjtemény a Társadalmi Megújulás Operatív Program (TÁMOP) keretében.

A sorozat alkotói a forgatás során használták a közgyűjteményben található korabeli dokumentumokat, térképeket, eredeti relikviákat. A történelmi visszatekintés "száraz" tényei mellett teret adtak legendáknak, a szájhagyomány útján továbbélő történeteknek is.

Tízrészes ismeretterjesztő filmsorozat készült, amely Győr történetét mutatja be a török elleni várépítési korszaktól, az 1500-as évektől egészen a győri vár XIX. század eleji megsemmisüléséig.

A narrátor szerepében megjelenő históriások Győr történetének egy-egy jellegzetes pillanatába csöppenve rekonstruálják a filmben a múltbeli eseményeket. A török kori ostromok sorsfordulóiról ugyanúgy szó esik, mint a győri céhesek mindennapjairól. Megelevenedik a Jókai Mór regényéből híressé vált lőcsei fehér asszony tragikus élete, és kiderül az is, mivel játszottak a gyerekek, hogyan nevelkedtek abban a korban.

Az alkotók hangsúlyt fektettek a látványra is: Győr török kori végvárát, a XVIII. századi barokk Széchenyi teret és az 1809-es kismegyeri csatát 3D-s animációban tárják a nézők elé. A térhatású szobabelsőkben egy-egy festmény vagy metszet főszereplője is életre kel.

"Megjelenik" a filmen a törökverő gróf Pálffy Miklós alakja, Napoleon győri vendégeskedésének egy epizódja, és feltárul a győri polgárok barokk kori világa.

Noha a sorozatot elsősorban felső tagozatosoknak és középiskolásoknak szánják, az érdeklődő nyugdíjas kluboknak és civil szerveződéseknek is levetítik a Xántus Múzeumban.

Olvasóink írták

 • 5. b.ildi57 2010. október 25. 09:26
  „Mgob nak igaza van nagyon sokan megnéznék akik külföldön élnek”
 • 4. Révfalusi-szúnyog 2010. október 24. 22:34
  „DVD-n meg lehet-e venni? Mert én moziba nem járok, utálom, viszont minden értelmes dolgot örömmel megveszek.”
 • 3. SPS 2010. október 24. 19:24
  „Üdv´!
  Kiki, Dani!

  Büszke vagyok Rátok! Gratulálok!
  Szívesen megnézném a sorozatot!
  Tudjátok, a tőlem megszokott "kritikus szemmel" :)
  ( a hírt a Gönyű klub oldalra is feltöltöm http://gonyu.network.hu/ )

  Várom a következő gönyűi film indulását.

  Lakatos Attila”
 • 2. mgob 2010. október 23. 16:41
  „Fel kellene tenni az internetre hogy mindenki megnézhesse!Az is aki az ország-világ másik felén lakik és nem tud Győrbr utazni.”
 • 1. kikelet_ 2010. október 23. 16:12
  „végre egy értelmes ötlet”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

˝Elmegyek˝ - énekelte Szíj Melinda, de továbbjutott!

A Megasztár 5 negyedik döntőjében Szíj Melinda Máté Péter klasszikusát énekelte. A győri Mega-jelölt… Tovább olvasom