Kisalföld logö

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 13°C | 25°C Még több cikk.

Tízmilliós lakások penészesednek

Húszmillió fölött árulták azokat a révfalui társasházakat, amelyekre az átadásukat követő három-öt év múlva már nehéz ráismerni.
Győr első „luxustársasházaként" beszéltek a Dózsa rakpart elején épült sárga-fehér négyemeletesekről, ma ezeket a házakat már renoválják – alig több mint tíz éve épültek. Nem egy hasonló állapotú társasház akad az említetten kívül a rakparton, illetve a környező utcákban: az utóbbiak mindössze három-öt évesek, tulajdonosaik nem kis pénzért, tíz-húsz millió forintért vásárolták meg bennük a lakásokat. Nagyon hamar kiderült, hogy ez nem speciálisan révfalui kérdés, Győr bármelyik városrészében látni hasonlót, a kérdés az, miért.

Az általunk megkérdezett mérnökök, építési vállalkozók és ingatlanügynökök csak költői kérdésként fogalmazzák meg a lehetséges okokat: „Lehet, hogy kispórolták itt-ott az anyagot? Vagy nem a legjobb minőséget használták?" Lehet, mint ahogy az is, hogy néhány ház alig három-négy hónap alatt felépült, aminek aztán utólag isszák a levét a tulajdonosok.

Bizonyítani kell

Konkrét hibákat és felelősöket senki nem nevez meg, az ok egyszerű, miért nem: nem egy peres eljárás zajlik most is Győrben, amelyben alig, vagy csak nagyon nehezen, hosszú évekig tartóan lehet bizonyítani a hanyagságot.

Az egyik lakópark házai idejekorán repedezni kezdtek, a tulajdonosok a kivitelezőt tették ezért felelőssé. Az első szakértői vizsgálat azt bizonyította, hogy minden az előírások szerint zajlott, csak később derült ki – de ezt még bizonyítani kell –, hogy anyaghiba okozta a meghibásodásokat.

Ha törvényszerű lenne, hogy a drágább a jobb, akkor elég lenne azt tanácsolni a leendő tulajdonosoknak, hogy ne spóroljanak már 10–20–30 ezer forintot négyzetméterenként, mert lehet, hogy a drágább ingatlan három év múlva mégis olcsóbb lesz, mint a „jó üzletnek" tűnő. De nem törvényszerű sajnos ez sem.

Megbélyegzett piac

Vannak persze pozitív példák is – hangsúlyozza az ingatlanügynök –, pontosan azért, hogy elkerüljék s legrosszabbat: azt, hogy a negatív esetek rányomják a bélyeget a teljes társasházi piacra. Győrben megszámlálhatatlanul sok négyemeletes épül (nem csak Révfaluban), ezeket el is kell adni, jó esetben el is lehet. Azt is látni kell azonban, hogy lassan ugyanott tart az ingatlanpiac, mint az autóbiznisz: az értékükből 10–20 százalékot veszítenek ezek a lakások abban a pillanatban, hogy „kigurulnak", vagyis beköltöznek a tulajdonosok.

Megtisztul-e?

Többen úgy vélik – bár ez az érintett ingatlantulajdonosoknak egyáltalán nem öröm –, hogy éppen most, s az ő házaik által tisztul meg a piac. Azok a vállalkozók, cégek, akiknek a házaik sorra tönkremennek, előbb-

utóbb kihullanak a sorból, de addig még jelentős összegeket fizethetnek a garanciális javításokért. Ez az egyetlen valós lehetőségük egyébként a tulajdonosoknak – a garanciát behajtani az építtetőn. Hogy a piac tényleg megtisztul(t)-e, az néhány év múlva derül ki, amikor a most épülő házakat még egyszer meg kell néznünk.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Árkád: a gyermekmegőrzőről, a parkolókról és a buszokról

"Kérdem én, hogy az Árkádban miért nem lesz gyermekmegőrző, és miért kell fizetni a parkolásért?" Tovább olvasom