Kisalföld logö

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 14°C | 24°C Még több cikk.

Tízmilliókat költenek fejlesztésre Bakonyszentlászlón

Pályázati sikereknek köszönhetően több tízmillió forintot költ beruházásokra a bakonyszentlászlói önkormányzat. Az idősek otthona, az egészségház és az iskola fűtéskorszerűsítésével pénzt spórolnak.

A beruházások hónapjait éli meg Bakonyszentlászló. Sebestyén Vincétől, a megyéhez 2002-ben csatlakozott kétezer lelkes falu polgármesteréről megtudtuk, hogy nemrégiben fejeződött be a 25 férőhelyes idősotthon és az egészségház fűtéskorszerűsítése. A 7,8 millió forintos átalakítás során napkollektort szereltek fel, valamint faelgázosító kazánt szereztek be. Az összeg 60 százaléka volt uniós támogatás.

Ennél nagyobb falat lesz az általános iskola fejlesztése, ugyancsak részben – 85 százalékban – brüsszeli pénzből. Mintegy 50 millió forintból nyílászárócserét, a falak hőszigetelését végzik, s üzembe helyezik a biomasszakazánt.

"Városi szinten igyekszünk tartani iskolánkat. Jelenleg 176 diákunk van, akik közül 37 bejáró. Őket ingyen hozzuk-visszük buszunkkal. A járművet térítésmentesen bocsátjuk az intézmény rendelkezésére úszásoktatáshoz és színházlátogatáshoz is. A gyerekek angol és német nyelvet tanulnak, zene- és népitánc-oktatáson vehetnek részt" – sorolta Sebestyén Vince.

A bakonyszentlászlói önkormányzat mintegy ötvenmillió forintot kíván az iskola fejlesztésére költeni. Az intézményben 176 diák tanul. Fotó: Bertleff András
A bakonyszentlászlói önkormányzat mintegy ötvenmillió forintot kíván az iskola fejlesztésére költeni. Az intézményben 176 diák tanul. Fotó: Bertleff András


Hasonló nagyságrendű beruházás lesz a régi kultúrház és a volt GAMESZ-épület felújítása, összekötése, a közösségi igényeknek megfelelő, minden generáció számára használható, új szolgáltatásokat biztosító integrált közösségi szolgáltató térré alakítása. A pályázat lehetőséget biztosít egy művelődési munkatárs foglalkoztatására. E célra 53 millió forintot nyert a település, amelyhez a 25 százalék áfát kell hozzátenni önerőként. A munkálatok biztosan áthúzódnak jövőre. A fejlesztés jelenleg a közbeszerzési eljárás szakaszában van. A létesítményben a községben jól működő 16 civil szervezet, valamint a könyvtár is helyet kap.

A polgármester beszélt arról is, hogy milyen terveik vannak a közeljövőre. Az uniós falufejlesztési pályázaton a régi egészségház külső tatarozására kértek – és valószínűleg kapnak – támogatást. A projekt teljes költsége megközelíti a 12 millió forintot. Az ingatlant olyan szálláshelyként szeretnék hasznosítani, amelyben diákcsoportokat tudnak fogadni. A nyáron induló LEADER-programból kívánják felújítani a Vak Bottyán parkot, valamint megépíteni a régóta vágyott kalandparkot.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vásárlócsábító éjszaka a belvárosi üzletekben

A Húsvétvárók Éjszakáját e hét szombatjára szervezik a kereskedők a győri belvárosban. Tovább olvasom