Kisalföld logö

2018. 03. 21. szerda - Benedek -4°C | 5°C Még több cikk.

Tízkilós aligátorteknős élt a győri csatornában - fotók

Nem mindennapi élményben volt részük hétfőn az adyvárosi tónál csatornát tisztító szakembereknek: egy közel félméteres, tízkilós aligátorteknőssel találták szembe magukat. Ez a fajta teknős rendkívül veszélyes, minden mozgó dologra rátámad. A csatornabúvár végül megúszta a különös munkanapot.
– A csatorna tisztítása közben arra lett figyelmes a csatornabúvár, hogy van valami a lábánál. Először azt hitte, hogy csatornafedél, de amikor megmozdult, már tudta, hogy valamilyen állattal van dolga. Nagyjából kitapintotta az állatot, és abban biztos volt, hogy teknős – kezdte a nem mindennapi munkanapról való beszámolót a Pannon-Víz zrt. alkalmazottja.

Szalontai László munkatársaival és szakképzett csatornabúvárokkal tisztította hétfőn az adyvárosi tó túlfolyóvezetékét, amikor az eset történt. A férfi nagy állatbarát, a győri állatkert rendszeres látogatója, így a teknős támadó, agresszív jellegéből következtetett az állat fajtájára – ennek köszönhető, hogy nagyobb baj nélkül végződött a váratlan találkozás. – Balul is elsülhetett volna a csatornatisztítás, de a búvár leírása alapján gondoltam, hogy aligátorteknős lehet – mesélte Szalontai László.

Galéria!


– Tudom, hogy az aligátorteknős nagyon veszélyes állat, akár az ember ujját is leharaphatja. Elmagyaráztam a búvárnak, hogy a teknőjét hátulról, kétoldalt fogja meg, úgy nem eshet baja. Így is tett, probléma nélkül, nyugodtan kiemelte a teknőst. Búvárként látott már ritka, veszélyes állatokat, ez nem jelentett számára gondot – mondta el érdeklődésünkre Szalontai László. A férfi ezután azonnal értesítette az állatkert munkatársait, akik perceken belül a helyszínen, az adyvárosi tónál voltak.

A mintegy egy méter átmérőjű csatornavezetékből kiemelt teknős 40–50 centiméter hosszú, közel tíz kiló és hím – a legfontosabb tudnivalókat már Kristóf Tibor, az állatkert tóhoz érkező munkatársa sorolja. Az aligátorteknős Észak- és Közép-Amerikában honos, így egy megunt hobbiállatról lehet szó – tájékoztatott az állatgondozó. Ez a fajta teknős veszélyes, minden mozgó dologra rátámad. Az állkapcsán lévő, csonterősségű szarulemezzel akár az ember ujját is leharaphatja és éles karmaival is komoly sérülést tud okozni. Tartása épp ezért engedélyköteles.

Szalontai László nagy állatbarát, a csatornabúvár leírásából rögtön tudta, hogy aligátorteknős állhat az útjában. Fotó: Mészáros Mátyás
Szalontai László nagy állatbarát, a csatornabúvár leírásából rögtön tudta, hogy aligátorteknős állhat az útjában. Fotó: Mészáros Mátyás

Az állat egykori tulajdonosa minden bizonnyal nem rendelkezett ilyennel, azzal ugyanis beadhatta volna az állatkertbe. Ehelyett valószínűleg az adyvárosi tóba dobták és onnan, a tavalyi mederkotrás idején menekülhetett a csatornába az állat. ˝Nem mostanában tették ki ezt a teknőst, régóta a csatornában élhetett, szaga és színe, az erős D-vitamin-hiány alapján erre lehet következtetni. Az aligátorteknős halat, rákot, dögöt eszik, a csatornában patkány lehetett a tápláléka˝ – fűzte hozzá az állatgondozó. Kristóf Tibortól megtudtuk: a teknőst a Xantus János Állatkert Belvárosi Terráriumházába, a Füles Bástyába szállították. Pár hétig megfigyelésre karanténban tartják, megtisztítják, majd az állatkert másik három aligátorteknőse közé kerül. Bár az aligátorteknősök 15–20 kilósra is megnőhetnek, új otthonában ő lesz a legnagyobb példány.

Hasonló esetek. Nagyon ritka, de nem egyedi történet a győri. 2007 júliusában egy debreceni csatornában bukkantak aligátorteknősre, tavaly júniusban pedig Pest megyében, a püspökhatvai Galga-patakból fogott ki egy példányt egy család. A váratlan találkozásból szerencsére sehol nem történt baj.

Olvasóink írták

 • 11. Túrabakancs 2013. április 16. 22:53
  „Nem tudom mit szólt volna a búvár, ha ez a példány megharapta volna azon a részen,
  ahol kinőtt a búvár lába. :)”
 • 10. Tündenéne 2013. április 16. 15:04
  „Tini nindzsa teknőc :)”
 • 9. Lacika62 2013. április 16. 13:20
  „7. Tike0085 2013.04.16. 13:12 A pókot, vagy az iszogató emberkét...?? :) De egyébként a tartásáról nagyon is igazad van!!”
 • 8. kisember1 2013. április 16. 13:19
  „Az ipari búvárok megfeszített és különös munkát végeznek, minden elismerésem nekik. Szerintem őket semmi nem lepi meg már.”
 • 7. Tike0085 2013. április 16. 13:12
  „Hát aki valamilyen veszéleyes állatot tart és egyszer megvette...gondoskodjon is arról a szerencsétlenről...
  Kígyók...pókok..teknősök... ki tudja még mi mászkál szabadon...
  Erre van egy jó példám... pár éve barátaim ültek egy presszóba nyáron és besétált oda egy madárpók,ami nem is kicsi darab volt...mindenki az asztalon álldogált egy darabig...hogy vigye ki valaki.... egy ott iszogató ember vitte ki az utcára... azóta nem látták...”
 • 6. Lendvai_Ildi_néni 2013. április 16. 12:30
  „teknőc...bakfitty...óriás-mutáns krokodilus! az már valami!”
 • 5. monkeybusiness 2013. április 16. 11:39
  „Férfiak vigyázzatok már a wc-n sem lehet nyugta az embernek nem csak az ujjatokat harapja le :)”
 • 4. Mankapunka 2013. április 16. 11:29
  „Jah, biztos előle menekültek az albínópatkányok. Még mennyi madárpók, és hasonlók mászkálnak az éj leple alatt nyáron.”
 • 3. HarconaMarcos 2013. április 16. 10:16
  „´új otthonában ő lesz a legnagyobb példány´ - akkor lehet hogy kicsit ki kellene engedni a többieket is gyarapodni. :-)”
 • 2. tati 2013. április 16. 10:03
  „GYERTYA!
  Fogjatok még egyet,nagyon szép példány!
  üdv”
 • 1. Madarász 2013. április 16. 09:48
  „Csinoska. :) Lehet, hogy el kéne kicsit engedni Marcalvárosban is, megoldaná a patkány problémát. ;)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Melyik a legjobb magyar bevásárlóközpont?

Vásárlói "kommandó" tesztelte hazánk legnagyobb bevásárlóközpontjait. Győrben is tiszteletüket tették az "ellenőrök". Szavazás. Tovább olvasom