Kisalföld logö

2017. 01. 21. szombat - Ágnes -9°C | 1°C Még több cikk.

Tízezren tartoznak a bírsággal

Csak idén több mint 26 ezer autóst büntettek meg a parkolóellenőrök Győrben, akik közül tízezren még nem fizették ki a bírságot. A tartozást ebben az évben már adók módjára hajthatják be. A rekorder egy külföldi állampolgár, aki félmillió forint mínuszt halmozott fel.

 FÓRUMTÉMA

Önnek mi a véleménye? Mi lehet az oka annak, hogy az autosók nem hajlandók parkolójegyet venni? Közrejátszhat a magas parkolásidíj?

Mondja el, mit gondol a témáról!

Fórum >>
Győrben az év 32. hetéig, augusztus 7-ig 152,5 millió forint bevétele származott a Kommunális Szolgáltató Kft.-nek a parkolásból. Dr. Mentes Zoltán, a cég parkolási részlegének vezetője a Kisalföldnek elmondta: a magas szám azt is jelenti, hogy a megyeszékhelyen azok az autósok vannak többségben, akik a fizetőparkolóban fizetni is szoktak, de az ellenőröknek így is jócskán akad munkájuk. Július 31-ig 26.387 esetben helyeztek ki kis színes csomagot a járművek szélvédőjére. A lebukott sofőrök mintegy fele jegy nélkül, 183-an érvénytelen jeggyel, 490-en érvénytelen bérlettel, mintegy ezren ellenőrizhetetlen jeggyel vagy bérlettel parkoltak. Ezek büntetési tétele 2500 forint.

Egy órán belül lejárt jegyet 9660 esetben találtak (a pótdíj itt 550 forint), egy órán túl lejártat 1281-szer (ez 1500 forintba kerül), míg 201 alkalommal az ellenőr egy órán belül észlelte a vétséget, de még egy óra múltán is ott találta az autót. A szabálytalanságok 70 százalékát a két legdrágább zónában követték el.

A fizetési felszólítás egy dolog, a másik, hogy ebből mennyit fizetnek be. A 26 ezerből eddig csupán 9603-an tettek eleget e kötelezettségüknek, 6830 esetben a Győri Kommunális Szolgáltató Kft. méltányossági vagy más okból törölte a büntetést. Külföldit 3506-szor bírságoltak meg – azaz csak bírságoltak volna, mert tőlük ezt még nem tudják behajtani. „Reméljük, az európai uniós csatlakozással ez a helyzet is megváltozik" – mondta dr. Mentes Zoltán, a cég parkolási részlegének vezetője.
Ez már csak azért is érdeke a cégnek, mert a nem magyar állampolgárok között notórius nemfizetők is vannak. Akad például olyan delikvens, akinek – egyébként öt évig el nem évülő – tartozása már eléri a félmillió forintot. Hazánkfiai ezt a csúcsot egyhamar biztosan nem érik el, de olyan autós azért már volt, aki százezer forintos mínuszt gyűjtött össze.

 Győrben négy fizetőparkoló-övezetet alakítottak ki. A legdrágább a centrális, ahol egy óra 280 forintba kerül. Ez az Aradi vértanúk útját, a Czuczor Gergely utcát, valamint az Árpád út és a Bajcsy- Zsilinszky Endre út Aradi vértanúk útja és Czuczor utca közötti szakaszát jelenti. Az I. övezetben egy óra 180, a II.-ban 100, a III.-ban 80 forint.
A kft. munkatársai két fizetési felszólítást küldenek: az elsőt az autóra teszik, a másodikat azonban már – miután a Belügyminisztériumból megszerezték a gépjármű-tulajdonos adatait – névre szólóan küldik ki. Ha ez sem jár eredménnyel, eddig a bírósági szakasz jött, most azonban már a végrehajtás következik, miután a parkolásidíj-tartozás idéntől adók módjára hajtható be, azaz akár a fizetésből letiltható, értéktárgyban lefoglalható, de jelzálogjogot is lehet bejegyezni valamely ingatlanra.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megvan a rakpart

Beigazolódott a régészek hipotézise, miszerint a kunszigeti Tündérvár, azaz a falu határában álló… Tovább olvasom