Kisalföld logö

2017. 09. 21. csütörtök - Máté, Mirella 12°C | 14°C Még több cikk.

Tízezrek látták a két nagy gyűjteményt

A Radnai- és a Vasilescu-gyűjtemény a Városi Művészeti Múzeum állandó műtárgyanyagának alappillérei. Az intézmény többféle formában próbálja népszerűsíteni a két értékes, országos hírű kollekciót.

Nincs oka panaszra a Városi Művészeti Múzeum igazgatójának, hiszen a Radnai-gyűjteményt tavaly 10 ezer, a Vasilescu-gyűjteményt pedig 18 ezer látogató látta. Ezt a számot – a Rippl-Rónai-kiállítás miatt – az idén már most jóval meghaladták. Ahogy Grászli Bernadett szavaiból kiderült: mindent megtesznek azért, hogy az országos hírű, különleges kollekciókat – az oktató és az élménymúzeum módszereivel – népszerűsítsék, elsősorban a diákok és a fiatalok körében.

A két értékes gyűjtemény a múzeum állandó anyagának az alappillére, mindegyik kizárólag magyar alkotásokból áll. Radnai Béla hagyatékában – sok más mellett – Rippl-Rónai József, Barcsay Jenő, Bernáth Aurél, Derkovits Gyula, Egry József és Szőnyi István művei, míg a Vasilescu-gyűjteményben – többek között – Kassák Lajos, Bortnyik Sándor, Moholy Nagy László, Victor Vasarely, Korniss Dezső, Kondor Béla és Ország Lili alkotásai láthatók.

A Radnai-gyűjtemény rajzanyaga egyelőre a múzeum raktárában pihen, illetve időszaki kiállításon látható egy-egy részlete – tudatta Grászli Bernadett. Fotó: Bertleff
A Radnai-gyűjtemény rajzanyaga egyelőre a múzeum raktárában pihen, illetve időszaki kiállításon látható egy-egy részlete – tudatta Grászli Bernadett. Fotó: Bertleff

Mindent megtesznek azért, hogy az országos hírű, különleges kollekciókat népszerűsítsék, elsősorban a diákok, fiatalok körében - mondta Grászli Bernadett igazgató.
– Jelenleg, a Király utcai Esterházy-palotában látható állandó festményanyag kilencven százalékát a Radnai-gyűjteményből válogattuk. A rajzkollekció egyelőre még a múzeum raktárában pihen, illetve időszaki kiállításon mutatjuk be egy-egy részletét, mint például idén, halálának ötvenedik évfordulójára emlékezve, Szőnyi István alkotásait ismerhette meg a közönség – említette Grászli Bernadett igazgató. – Fontos számunkra, hogy a Radnai-gyűjtemény darabjait másutt is megtekinthessék, ezért gyakran kölcsönzünk közülük más múzeumok számára is. Jövőre egy kiállítást tervezünk azokból az alkotásokból, amelyek eredetileg a gyűjteményben szerepeltek, de Radnai Béla halála után magángyűjtőkhöz, közgyűjteményekbe kerültek.

Grászli Bernadett elmondta: a Radnai-gyűjteményhez kapcsolódva rendszeresen tartanak múzeumi tanórákat, illetve készíttettek – az általános iskola felsős korosztályát megcélozva – egy olyan színes foglalkoztató füzetet, amelyből a diákok élményszerűen ismerhetik meg a legjellegzetesebb alkotásokat. A kollekció népszerűsítésére új plakát is készül, amely azoknak a művészeknek a nevét és egy-egy alkotását tartalmazza, amelyek a műtárgyegyüttes ˝erősségei˝.

– A Vasilescu-gyűjteménynek gazdagságán túl külön vonzerőt ad a zsinagóga épülete, ahol az alkotások megtekinthetők – vélekedett a művészeti múzeum igazgatója, majd hozzátette: – Az anyag egyik legértékesebb részét Ország Lili művei alkotják. A huszadik század második felének egyik legjelentősebb művészét szeretnénk jövőre egy kiállítással az érdeklődés középpontjába állítani, mégpedig úgy, hogy az anyag a győri bemutatkozás után körbeutazná az országot.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Haladék hétfőig: még lehet segíteni az eladósodott asszonynak

A győri Farkas Istvánné egy Ipar utcai albérletben egyedül neveli 14 éves lányát. Főbérlője… Tovább olvasom