Kisalföld logö

2018. 02. 18. vasárnap - Bernadett 0°C | 6°C Még több cikk.

Tízezrek forgatták a kiadványokat

˝A Győri Könyvszalonnak otthont adó színház is egyre inkább magáénak érzi a rendezvényt˝ – mondta Horváth Sándor Domonkos főszervező.

Idén is sikeres volt – telt házas előadásaival – a szalon: leginkább a kedvezménnyel árult könyveket, például az ˝ötszáz forintos˝ Márait vitték.

˝Két éve került át a könyvszalon a sátorból a Győri Nemzeti Színházba: akkor a túlélése volt a tét, hisz a Baross úttól kissé távolabb kerültünk. Az azóta eltelt idő elég volt ahhoz, hogy az emberek ehhez hozzászokjanak, s biztosított legyen a rendezvény számára a jövő˝ – mondta Horváth Sándor Domonkos könyvtárigazgató, a könyvszalon főszervezője.

Horváth Sándor Domonkos
Horváth Sándor Domonkos

Idén is találkozhattak sztárokkal az érdeklődők: Dés László, Vujity Tvrtko, Vámos Miklós vagy éppen Spiró György telt házat vonzott az előadásokra. Sokan még mindig nem hiszik el, hogy ezek a rendezvények díjtalanok. 


A rendezvényen minden generáció találhatott magának olvasnivalót. Fotó: Krizsán
A rendezvényen minden generáció találhatott magának olvasnivalót. Fotó: Krizsán


– A Kaláka együttes koncertje is hatalmas siker volt, mégis sokan félénken közelítettek a helyszín felé: a jövőben szeretnénk még inkább hangsúlyozni, hogy mindez ingyenes – mondta a főszervező. Hozzátette: bár óvatosak a számokkal, tavaly nagyjából 10–20 ezren látogattak ki a háromnapos szalonra. ˝Idén sem voltak kevesebben, sőt, nekem többnek is tűnt˝ – állítja Horváth Sándor Domonkos. A főszervező a standok összes könyvkereskedőjével is beszélt: a közel negyvenből mindössze egy mondta azt, hogy a tavalyihoz képest kisebb a forgalma.

Most a gyermekek voltak a középpontban. A könyvszalonon Suga Regina és nővére, Dorina is talált magának olvasnivalót. Fotó: Krizsán Csaba
Most a gyermekek voltak a középpontban. A könyvszalonon Suga Regina és nővére, Dorina is talált magának olvasnivalót. Fotó: Krizsán Csaba

˝Főként az érezhető engedménnyel – harminc százalékkal olcsóbban – árult könyvek fogytak: ez a kereskedőnek is jó, hisz a terjesztőt kiiktatva megéri neki az árusítás. A színházzal is egyre jobban összecsiszolódunk: a kulisszák mögül már az itteniek is figyelik az eseményeket, s úgy látom, egyre inkább magukénak érzik az eseményt. A jövő évi, tizedik könyvszalon megrendezése biztosnak tűnik, s várhatóan a helyszín is marad. Bár az október eléggé sűrű, a szalont az iskolakezdés miatt nem lehet szeptemberre előrehozni. Az biztos, alapos konzultációt folytatunk még erről a városházával˝– mondta a főszervező.


dr. Szelle Béláné
dr. Szelle Béláné

˝Ugyanolyan jó, mint tavaly˝ – válaszolta a forgalmat firtató kérdésünkre dr. Szelle Béláné, a Helikon kiadó terjesztési vezetője. ˝Sok régi elfekvő vagy készleten lévő könyvet hoztunk. Az olcsóbbak vagy kedvezménnyel árultak fogynak a legjobban, de azért viszik a többit is. A régi Márai-könyvek például rendkívül kelendőek: igaz, ezt például csak ötszáz forintért árultuk˝ – mutatott az egyikre.

Nagy Pál
Nagy Pál

Nagy Pál gyakori vendége a könyvszalonnak, ha teheti, kilátogat a rendezvényre. ˝Elsősorban a kíváncsiság vezérel: kevésbé az előadások érdekelnek, mint inkább a könyvek. Idén a természettudománnyal foglalkozókból látok keveset, ezeket hiányolom˝ – mondta.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Régi forint legyen ropogós

Győr-Moson-Sopron - Nem sokáig használhatjuk a mai papír kétszázast, a fémcsík nélküli ezrest már… Tovább olvasom