Kisalföld logö

2018. 01. 21. vasárnap - Ágnes -1°C | 3°C Még több cikk.

Tízéves a Segítőház idősotthona

Győr-Likócs - Otthonnak számít a likócsi Segítőház egyik részlege: a lakók többsége tisztában van a rideg ténnyel, innen már a temetőig visz az út. Mégis, aki megtapasztalta, milyen törődés, gondoskodás és szeretet veszi körül, nem cserélné itteni biztos helyét a bizonytalanra.
Tíz éve Sütő Csaba intézményvezető úgy fogalmazott, „a gombhoz már csak a kabátot kell megvarrni". Akkoriban ez azt jelentette, a volt szovjet üzemanyagbázis épületét kell úgy átalakítani, hogy az negyven idős ember minden szempontból komfortos otthonát jelentse. Az akkori városvezetés lobbija és több száz óra munka jelentett tényleges változást, aminek köszönhetően ma 24 órás szolgálattal, orvosi ellátással és saját konyhával üzemel az idősotthon, az idős hajléktalanok menedéke.

– Családias légkör kialakítására törekszünk – szögezte le Polgár Tiborné otthonvezető, aki szerint épp ezért fontos, hogy az ellátottak egymás emberi támaszaiként is működjenek. – Sokan sajnos már csak az életük végső szakaszában kerülnek hozzánk, de számukra elengedhetetlen, hogy az elmúláshoz vezető úton emberhez méltóan tudjuk őket is kísérni – folytatta az otthonvezető.

A biztonságérzetüket folyamatos, szaknővéri szolgálat erősíti, emellett háziorvos, pszichiáter, bőrgyógyász, pszichológus és mentál-
higiénikus segíti őket mentális és fizikális egészségük megőrzésében, kezelésében.

Szabadidejük eltöltésében jelentős szerep jut a közösségépítő csoportos tevékenységeknek éppúgy, mint az egyéni foglalkozásoknak. Sok esetben szórakoztatják őket ismeretterjesztő programok, de a munkatársak segítségével több-kevesebb sikerrel újraépítik családi kapcsolataikat is. Utóbbi számunkra is siker.

– Több éve élek itt. Betegségem miatt fontos, hogy biztos helyem legyen – vallja Böröczky Ottó. – Ezt igyekszem azzal honorálni a társaim és a gondozóim felé, hogy minden segítséget én is megadjak. Az otthon „műszaki ezermestereként" vallom, nekem az a legjobb, hogy itt mindig számíthattak és ma is számíthatnak rám.

A családias jellegű minapi ünnepségen a Széchenyi-egyetem szociálismunkás-hallgatói verssel és egy különleges bemutatóval lepték meg a lakókat, a győri Vitech Uno Kft. jóvoltából pedig minden idős gondozott névre szóló ajándékcsomagot kapott.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Német–magyar musical

Győr - A Nyugat-Magyarországi Egyetem Apáczai karán idén ünneplik a Stuhr-Brinkumi Kooperative… Tovább olvasom