Kisalföld logö

2018. 01. 22. hétfő - Vince, Artúr -7°C | 2°C Még több cikk.

Tízéves a Gézengúz Alapítvány

A születési károsodott apróságok rehabilitációját egy évtizede segíti Győrött a Gézengúz Alapítvány. Az évente mintegy 120 gyermeket érintő terápiás munkában fontos szerepe van az anyának és a családnak is.
Az utóbbi alkalommal vízi és kézműves-bemutatónak örülhettek-tapsolhattak az apróságok.
Újszülöttkortól kezdve végzik a fejlődésükben veszélyeztetett csecsemők, kisgyermekek szárazföldi és vízi terápiáját a tízéves győri Gézengúz Alapítvány munkatársai – gyógytornászok, gyógypedagógusok, pszichológus, orvos, úszó szakedző –, de nagyon fontos szerep jut a szülőknek és a családnak is. Elsődleges céljuk, hogy a rehabilitációs tevékenységgel segítséget nyújtsanak a születési károsodott gyermekeknek, és a terápia, a fejlesztés mellett integrálódásukat is könnyítsék – tudtuk meg Kovácsné Lengyel Monikától. A vezető terapeuta érdeklődésünkre elmondta: évente 120 gyermeket látnak el a terápiás rendszerben és arra törekednek, hogy a korai életszakasz adottságait a legteljesebben kihasználják, a rehabilitációs terápiát mind szélesebb körben eljuttassák a családokhoz.

Az alapítvány munkatársai fontosnak tartják, hogy a fogyatékkal élő gyermekek minél teljesebben integrálódhassanak a társadalomba, ezért már negyedik éve egy nagyszabású rendezvénnyel biztosítanak lehetőséget az egészséges és a sérült gyermekek találkozására. A Gézengúz Alapítvány idei mottója: „Sokfélék vagyunk, mint a tavaszi virágok". Ezt a sokszínűséget bizonyították a városi vízisportcentrumban és az evangélikus iskolában tartott programok is: a február elején több korosztályban – egészséges és sérült gyermekeknek közösen – meghirdetett irodalmi és alkotópályázat (idén 300 pályamű érkezett), valamint a május végi Játsszunk most együtt! című tavaszünnep. Az utóbbi alkalommal – többek között – a Gézengúz Alapítvány vízi bemutatójának, sportversenyeknek, mini vízi fesztiválnak, bábelőadásnak, tavaszi gyermekdaloknak, tánc- és kézműves-bemutatónak és táncháznak örülhettek-tapsolhattak az apróságok. Akinek kedve volt hozzá, rongybabát, drótállatot készíthetett, gyöngyöt fűzhetett, origamizhatott.

Kovácsné Lengyel Monika hangsúlyozta: a legfontosabb, hogy a gyermekek az alkotás, a közös játék során szembesüljenek a problémával és az élethez tartozónak tartsák és elfogadják: „sokfélék vagyunk".

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hálamasszázs a gazdinak

Nem sikerült a nyomára bukkanni annak az indiai kígyónak, amely a napokban Keszthelyen tűnt el. A… Tovább olvasom