Kisalföld logö

2017. 12. 15. péntek - Valér 4°C | 8°C Még több cikk.

Tizenöt éves az Universitas–Győr

 Az Universitas – Győr Alapítvány ösztöndíjprogramja a fiatal oktatókat és  a hallgatókat segíti.

„Mi, alapítók, attól az óhajtól vezérelve, hogy a Széchenyi István Főiskola egyetemi rangra emelkedjék, ezáltal Győr városa az egyetemi városok sorába lépjen, nemkülönben, hogy a megalakult egyetem működését és fejlődését ezáltal támogassuk, Universitas – Győr névvel alapítványt hoztunk létre...." Az alapító dokumentum 1990. június 6-án született. Az alapítvány 1998. január 1-jétől elnyerte a közhasznúsági fokozatot.

Összesen 147 oktató kapott eddig anyagi támogatást

Az egyetem és a gazdaság szoros kapcsolatát jelzi, hogy számos győri és országos vállalat nyújt folyamatos, jelentős támogatást. Az alapítvány kamatokból, vagyonkezelésből és befektetésből származó bevétele a másfél évtized alatt mintegy 300 millió forint volt.
Az Universitas – Győr Alapítvány ösztöndíjprogramja elsősorban a fiatal oktatókat és a kiemelkedően tehetséges, kiváló tanulmányi előmenetelű hallgatókat segíti. A programnak nagy szerepe volt abban, hogy a tudományos minősítéssel rendelkező oktatók száma megtízszereződött az elmúlt 15 évben. Összesen 147 oktató kapott eddig anyagi támogatást. A posztdoktori és professzori ösztöndíjat a kuratórium az egyetem megalakulását követően azért alapította, hogy tehetséges, fiatal oktatók támogatásával segítséget nyújtson a jövő győri professzori karának megteremtéséhez.

Új képzési programok

Az új képzési programok anyagi támogatásának eredményeként térhetett vissza – 103 év után – 1995-ben városunkba a jogászképzés. Jelentős segítséget kapott az integrációt követően megalakult Művészeti Fakultásban folyó zeneművészeti képzés. Az alapítvány kezdeményezője és folyamatos támogatója a Győri Egyetemi Zenekarnak és az ugyancsak az egyetem keretein belül működő Győri Symphonic Bandnek.

Oktatást támogató program

Az alapítvány számos, az oktatást támogató program megvalósításában is részt vállalt. Sportcsarnok, korszerű előadóterem, 120 munkaállomásos informatikai kabinet épült közel 100 millió forint alapítványi támogatással. A Győr Városi Egyetemi Csarnok megépítéséhez közérdekű kötelezettségvállalásként 50 millió forintot szavazott meg és adott a kuratórium.

Kiemelkedő eredményt  elérő hallgatóknak több támogatás

A Széchenyi István Egyetem kiemelkedő eredményt elérő hallgatói számára ugyancsak több támogatási program indult az elmúlt években. Az elmúlt évi szja 1%-os forrás – 8,8 millió forint – felhasználásával egyéni pályázatok alapján a múlt évihez hasonlóan 2004-ben is Universitas „zenekari" ösztöndíjakat adományozott a kuratórium.

Különböző cégek támogatásai növelték az ösztöndíjak számát

A hallgatók alapítványi támogatása 2004-ben közel 10 millió forint volt. Az egyetem különböző szervezetei, hangsúlyozottan a szakkollégiumok, közel egymillió forint támogatásban részesültek.

A sportot is támogatja az alapítvány

A XV. Egyetemi és Főiskolai Asztalitenisz Világbajnokságot 2004-ben a Széchenyi István Egyetem Sportegyesülete és az intézmény Testnevelési és Sportközpontja rendezte, ehhez az alapítvány 1,3 millió forint támogatást adott.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jelkép lehet Győr első víztornya

A Budai úti torony ma már csak ipari vizet szolgáltat – ezt is egyre kevesebbet. Megszűntek vagy „elvándoroltak" a nagy felhasználók, szinte csak a szeszgyár és a Rába maradt. A városba települő nagyüzemek másként oldják meg vízszükségletüket, az Audi például saját kutakat fúratott. Az üzemeltetőnek lassan azon kell gondolkodnia, érdemes-e működtetnie a tornyot. Tovább olvasom