Kisalföld logö

2017. 10. 20. péntek - Vendel 8°C | 20°C Még több cikk.

Tizenkilenc év alatt ''kinőtte magát'' a Krúdy

Kinőtte az iskola épületét a győri Krúdy-középiskola, az igazgató szerint legfeljebb egy évig húzható még a megoldás.
A 19 éve félezer diákkal indult középiskolában ma 1300 diák tanul, szeptembertől 1400-an lesznek. Nem csoda hát, hogy a marcalvárosi iskolaépület – amelyben a pedagógusok emlékei szerint kezdetben még bújócskázhattak is a diákok, annyira tágas volt – egyre szűkösebbnek bizonyul.

A diákok kénytelenek több mint nyolc éve a szomszédos Marcalvárosi Közoktatási Központ osztálytermeit is használni; a helyzet ott tart, hogy ma már egy egész emeletet foglalnak el a krúdysok az általános iskolában, s a teljes 9. évfolyam ide szorult. Az igazgató szerint azonban ma már ez sem elég.

– Szeptembertől egy újabb emeletre lenne szükségünk, úgy néz ki azonban, hogy az általános iskola csak egy fél emeletet tud a rendelkezésünkre bocsátani. Attól nem félek, hogy nem sikerül megegyeznünk – még több, még feszesebb szervezéssel biztosan kitalálunk valamit –, de egyre nehezebb összehangolni a két iskola igényeit – mondta Nagy Attila. Nehezíti a helyzetet, hogy a szakiskolai képzés két évvel ezelőtt az addigi négyről öt évre bővült, ami plusz két osztályt jelent az iskolának; így összesen negyven osztály elhelyezéséről kell gondoskodni. Kézenfekvő a kérdés: miért vesznek fel mind több diákot, ha egyre nehezebben tudják elhelyezni őket, az igazgató azonban nem akar gátat szabni a fejlődésnek, sem szembemenni a „közakarattal". Az iskolára szükség van, mondja, s ehhez kell igazítani a körülményeket, nem pedig fordítva.

A Krúdy-iskola problémája nem ismeretlen a döntéshozók körében, hiszen a város tavaly nyáron elfogadott, 2006–2012-re szóló, középtávú közoktatási fejlesztési tervében is szerepel. Akárcsak a lehetséges megoldás: e szerint összevonnák a folyamatosan fejlődő Krúdy-középiskolát és az egyre csökkenő gyereklétszámmal küzdő Marcalvárosi Közoktatási Központot. (Utóbbiba 255 diákkal jár kevesebb most, mint tizenegy éve.) Nagy Attila szerint hiába szerepel a probléma a tervben, ilyen mértékű fejlődésre senki nem számított, s már nem lehet sokáig halogatni a megoldást, ehhez azonban – az egyes intézmények gondjainak elszigetelt megoldása helyett – egységes városi koncepcióra van szükség.

Mint azt Borkai Zsolt polgármester február 12-én a városi érdekegyeztető fórumon kijelentette, dolgoznak a győri oktatási intézmények racionalizálásán. Információink szerint hamarosan megkezdődik a város teljes oktatási rendszerének átvilágítása: egyenként megvizsgálják az összes intézményt, azok kihasználtságát, profilját, feladatait. Az eredmény várhatóan három hónap múlva születik meg, s annak tükrében próbálnak megoldást találni az egyes iskolák gondjaira.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Római kori temető maradványaira épül a társasház

Izgalmas leletre bukkantak a régészek a győri Batthyány téren, ahol egy új társasház építéséhez készülnek elő. Római kori temetõt rejt a föld, s a bizonyítékot arra, hol húzódott a város török kori várárokrendszere. A múlt héten feltárt, két és fél méteres mélységben megtalált sírok azért is különlegesek, mert a Belvárost körülvevő árokrendszer építésekor a korábbi rétegek sok helyen elpusztultak. Tovább olvasom