Kisalföld logö

2018. 05. 23. szerda - Dezső 15°C | 25°C Még több cikk.

Tizenhatan élnek egy lakásban

Egy lakásban öt család, tizenhat ember. Táplánypusztán, az egykori iskola egy részében ennyien élnek. Az önkormányzat egy családot, egy asszonyt három kiskorú gyermekével távozásra szólított fel.
Az özvegy támasza: A magatehetetlen asszony leánya, Renáta élettársával és három kiskorú gyermekével lakik otthon.
A táplánypusztai Cikhard Rudolfné boldog lehetne. Körülötte szerettei, népes családja. Tizenhárom gyereket szült, tizenegyet felnevelt, közülük négyen ma is otthon élnek és nem is egyedül. Renáta leánya élettársával és három kiskorú gyermekével lakik otthon. Renáta az özvegy támasza minden értelemben, hiszen magatehetetlen, Renátához ragaszkodik a legjobban. Ugyancsak ott lakik Zsolt is élettársával és két kiskorú gyermekével.


Két Cikhard fiú rövid kiruccanás után költözött néhány hónapja vissza. Pk Győrben egy elvált asszonyhoz kvártélyozták be magukat. Az asszony az apja után maradt szolgálati lakásban lakott három kiskorú gyermekével, amikor befogadta a táplánypusztai két fiút. Hogy, hogy nem, a fiúk közül az idősebb az elvált asszonnyal került barátságba, öccse az asszony legidősebb, most 15 éves leányával.

Öt család a magatehetetlen asszonynál

Állítólag már vagy 400 ezer forint tartozása volt K. V.-nének, amikor kitelt az esztendeje és a szolgálati lakásból távoznia kellett. Hová költözhettek volna, mint Táplánypusztára, Cikhard Rudolfnéhoz. Az asszony a három gyermekével és a két fiú, akik tulajdonképpen hazamentek. Így él most ott öt család a magatehetetlen asszonynál. Összesen tizenhatan, de K. V.-né 15 éves lánya bármelyik nap megszülheti babáját és akkor tizenheten lennének.

De a töltéstavai önkormányzat sziklaszilárd abban az elhatározásában, hogy ezt nem engedi. Sőt, ahhoz is ragaszkodik, hogy az elvált asszony, K. V.-né másik két kiskorú gyermekével is elköltözzön.
A táplánypusztai Üres utca üresen maradt telkekkel kezdődik, majd nekiszalad az egykori iskolaépületnek. Cikhardék abban az iskolarészben laknak, amelyik valamikor az igazgatóé volt. Még a tanácsi időben rendbe hozatták a lakást, parkettázták a szobákat, fürdőszobát, WC-t alakítottak ki. Táplánypuszta közigazgatásilag Töltéstavához tartozik. Az iskolából maradt lakás ugyancsak az önkormányzaté, hozzá folyna be a szerény bérleti díj.

Szalma István, Töltéstava polgármestere azt mondja, az a legkevesebb, hogy bérlőik úgy fizetnek, ahogy fizetnek. A töltéstavai lakás nem alkalmas öt családnak, tizenhat-tizenhét embernek. K. V.-né nem járatja iskolába gyerekeit, nyolcvan-száz óra igazolatlan mulasztásuk volt már eddig. Az önkormányzat lehetősége szerint tizenöt-húszezer forint segélyt ad a családnak évente, ingyenes étkezést az iskolában és az óvodában, buszbérletet a Töltéstavára járó iskolásoknak. A Táplánypusztára költözött K. V.-né három kiskorú gyermekéért és a legidősebb lány születendő babájáért semmiképpen sem vállalhatják a felelősséget. Se a polgármester, se a családgondozó.

Alkalmi munka és rokkantnyugdíj

A Cikhard családban kevés a befolyó összeg. Az életerős férfiak ugyanis nem dolgoznak, alkalmi munkából élnek. Amivel számolni lehet, az az özvegy rokkantnyugdíja és a gyerekek után járó támogatás. K. V.-né Töltéstavára költözése természetesen növelte a gondokat. Renáta azt mondja, az asszony egy hónapja ígéri, keres valamilyen megoldást és elköltözik. Reggelente elmegy, de aztán este ismét csak megjelenik.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hétköznapok reménytelenségben

Olyan, akár egy csecsemő. Szívja, nyeli a turmixolt rizsfelfújtat, közben nagyokat pislant. A… Tovább olvasom