Kisalföld logö

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 19°C | 28°C Még több cikk.

Tizenhat óráig tart a suli: irány haza vagy a szakkörök?

Ha a gyerek tanulmányi eredménye gyenge, akkor a győri Gárdonyi- és Móra-iskolában is azt fogják javasolni a szülőknek, hogy gyerekük 16 óráig maradjon a suliban. Szavazásokkal.

Mint arról portálunk is többször beszámolt, az idei tanévtől az általános iskoláknak kötelezően 16 óráig nyitva kell tartaniuk, igaz, ha a szülők tudnak gondoskodni gyermekük ellátásáról, kikérhetik őket az igazgatótól a kötelező órák után.

"A szándék egyértelműen az, hogy azok a gyerekek, akikkel nem volna, aki foglalkozzék, mert mindkét szülő sokáig dolgozik, az iskolában értelmesen tölthessék el az időt.

Ez fokozatos átmenet a lassan általánossá teendő egész napos iskola felé" - fejtette ki lapinterjúban Hoffmann Rózsa köznevelésért felelős államtitkár.


A tanárnő mutat valami érdekeset! Fotó: Veol.hu
A tanárnő mutat valami érdekeset! Fotó: Veol.hu


A szülők a napokban döntenek arról, hol és hogyan tölti gyerekük a délutánokat

A kisalfold.hu két győri iskolaigazgatót kérdezett arról, hogy a gyakorlatban hogyan működik az új rendszer.

"A szülőknek a napokban kell írásban válaszolniuk arra a kérdésünkre, hogy gyermekük számára milyen délutáni foglalkozást választanak, s meddig maradnak iskolánkban.

Ezen a lapon feltüntettük az összes lehetőséget: napközi és tanulószoba, szakkörök, középiskolára felkészítő tanfolyamok, sport- és felzárkóztató foglalkozások. Ezzel biztosítjuk azt, hogy az iskolában töltött idő hasznosan teljen.

Természetesen dönthetnek úgy is, kikérik gyermeküket, s maguk biztosítanak számukra délutáni elfoglaltságot.

Ha a diák tanulmányi eredménye évközben romlik, akkor javasolják a szülőnek, hogy 16 óráig maradjon gyerekük a Gárdonyiban

Azt ugyanakkor hangsúlyozni szeretném, amennyiben a diák tanulmányi eredménye gyengül, vagy huzamosabb ideje romlást mutat, akkor feltétlenül javasolni fogjuk a szülőnek, hogy éljen azzal a jogával, hogy a gyermekét délután 16 óráig az iskolában hagyja, ahol szakszerű fejlesztést kap.

Meg kell azt is jegyezni, hogy az alsó tagozatos gyerekeket nem érintik a délután négy óráig tartó foglalkozások, hisz ők napköziben vannak.

Az elkövetkező napokban véglegesen le fog tisztulni, hogy a felső tagozaton tanuló gyerekek hol és hogyan töltik a délutánokat" - mondta a kisalfold.hu érdeklődésére Szalai Ferenc, a Nádorvárosi Gárdonyi Géza Általános Iskolájának igazgatója.


Örök harc: mást akarnak a szülők és mást a gyerekek


A kisalfold.hu más forrásból úgy tudja: az eddigi iskolai tapasztalatok alapján más lesz a szülők és más a gyerekek álláspontja.

Hogy csak egy példát említsünk: amikor az egyik győri iskolában  megkérdezték a diákokat arról, hogy ki szeretne néptáncórákra járni, tízből egy gyerek jelentkezett.

Amikor feltették ugyanezt a kérdést a szülőknek, akkor tízből kilenc szíves-örömest látta volna gyermekét a táncfoglalkozásokon.

A Móra-iskolában várhatóan a felsősök 25 százaléka marad 16 óráig az iskolában

"Az alsó tagozatos diákok 90 százaléka eddig is a napköziben töltötte a délutánokat. Becsléseink szerint a felső tagozatos gyerekek 25 százaléka fog délután négy óráig az iskolában maradni a szülők döntése alapján.

Ennek legfőbb oka az, hogy minden évfolyamunkon van élsportolói osztály, melynek tanulói szinte nap mint nap edzésekre járnak délutánonként" - tudtuk meg Csengeri Máriától, a győri Móra-iskola főigazgatójától.

"Ettől függetlenül a szak- és diákkörök rendkívül széles palettáját tudjuk kínálni a gyerekeknek, akik felzárkóztató és tehetséggondozó foglalkozásokon is részt tudnak venni iskolánkban 16 óráig.

Azoknak a diákoknak, akik gyengébben teljesítenek és rossz érdemjegyeket szereznek, javasolni fogjuk a délutáni felzárkóztatókat. Erről a lehetőségről előtte természetesen a szülőkkel is beszélgetünk" - tette hozzá Csengeri Mária.
Ilyen felmentési papírt kell kitölteniük a szülőknek, ha jobb elfoglaltságot tudnak biztosítani gyereküknek a délutáni iskola helyet.
Ilyen felmentési papírt kell kitölteniük a szülőknek, ha jobb elfoglaltságot tudnak biztosítani gyereküknek a délutáni iskola helyet.

Olvasóink írták

29 hozzászólás
12
 • 29. Dwatson 2013. szeptember 07. 14:51
  „17. Goldmund 2013.09.06. 10:50
  Akkor azt javasolja,hogy mondjon le Hoffmann Rózsa! Ez így lenne etikus.
  Az ötödikes gyerekemnek az Aranyban 6 és 7 órái vannak,háromnegyed három,mire felöltözik az utolsó tesiről! Mikor ebédel?
  Marad háromnegyed órája a (fizetős) szakkörre és a tanulásra!”
 • 28. Láng_Vince 2013. szeptember 06. 22:15
  „19. georgbob
  Mikor volt Magyarországon kommunizmus te szerencsétlen??

  26. Legs
  Kívánom neked, hogy egy egyetem, főiskola elvégése után ne keress többet, mint 100-110 ezer Ft. A "dolgozzatok meg a pénzetekért" úgy néz ki, hogy a tanárok jó 40%-a kevesebbet keres a "béremelés" óta, mert minden pótlékot elvettek. Tehát akinek eddig 100.000 volt az alapbére, de a túlórákkal és egyebekkel együtt hazavitt 160.000-et, annak most 130.000 lesz a bére és kész! A munka pedig több lett.”
 • 27. zakarias3 2013. szeptember 06. 21:00
  „24.Szarházi!Kikérem magamnak,hogy a gyerekemet taknyosorrúnak nevezd!Sokkal több esze van,mint neked,te szellemi fogyatékos!”
 • 26. Legs 2013. szeptember 06. 18:36
  „Szerintem ez itt a "Birodalom visszavág "egy epizódja.A tanárok kikövetelték maguknak ás -elérték- a béremelést.A kormány pedig azt mondja:" Dolgozzatok meg a pénzetekért"!Lehet gübbedni délután 4 -ig a pénzetekért.”
 • 25. Óvári11 2013. szeptember 06. 17:02
  „Goldmund! Itt nem elsősorban az alsótagozatosokról van szó mert az nyilván (nagyi,nagyobbtestvér stb ) révén jobban szeret otthon lenni,hanem a felsősökről 11-15 éves korosztály! Ők déltől 4ig,5ig mit csinálnak szerinted? ...bizonyos rétegről van itt szó természetesen nem általánosítva. nyilván lógnak csavarognak stb ne is mondjam a többit. Őket próbálják amennyire lehet "megfogni" puding próbája az evés...hátha”
 • 24. Mankapunka 2013. szeptember 06. 15:58
  „Sok taknyosorrú addig szépen azt csinálja, amit a szülő mondd, amíg onnan kap enni.

  Attól, hogy mindenkinek mindent lehet elvet mutatják a TV-ben, attól még nem kell ennek elfogadottnak lenni.”
 • 23. Goldmund 2013. szeptember 06. 13:45
  „20. Mathrin 2013.09.06. 12:13
  Ha a szülő, vagy velük lakó nagymama, nagyobb testvér stb. otthon volt, miért ne ment volna haza? A gyerekek 99%-a szívesebben van otthon, mint az iskolában.”
 • 22. vikri 2013. szeptember 06. 13:06
  „Már megint fordítva ülünk a lovon a "megmondjuk, hogy ti mit akartok" országban:

  Helyesebb lett volna az iskolákat arra kötelezni, hogy amennyiben a szülők úgy akarják, maradhasson a gyerekük délután 4 óráig. Ennyi az egész. (Mennyivel demokratikusabb lett volna... + kevesebb plusz adminisztráció)

  /Milyen messze is vagyunk már a söralátét méretű adóbevallásoktól - is./”
 • 21. Infamous 2013. szeptember 06. 12:30
  „Goldmund:
  szerintem a gyereked ne is járjon iskolába, mert minek az ugye? :-D
  ha te is rendesen tanultál volna most nem írnál ekkora marhaságokat...”
 • 20. Mathrin 2013. szeptember 06. 12:13
  „14.Goldmund 2013.09.06. 10:16
  A mi osztályunkból 30-ból 4-en mentek haza óra után, és furán is néztünk rájuk, hogy kihúzók :-)”
 • 19. georgbob 2013. szeptember 06. 11:11
  „Tündenéne
  Azért, mert akkor még kommunizmus volt.”
 • 18. btl 2013. szeptember 06. 10:57
  „ha a gyerek az iksolában megtanulhatja a leckét, mehet szakörre, és megőrzik, akkor az a legjobb neki (kivétel, ha a szülő otthon van és tud rá vigyázni). az utcán csavargó gyerekből sokkal könnyebben lesz rossztanuló, csavargó, bűnöző, vagy akár baleset áldozata is (nyilván nem mindből, de nagyobb arányban). otthoon a szülő is kevesebbet tud segíteni a gyereknek a tanulásban, mint az iskolában a napközis tanító.”
 • 17. Goldmund 2013. szeptember 06. 10:50
  „13. Madarász 2013.09.06. 10:15
  "Akkor mit javasol az iskola, ha a gyerek tanulmányi eredménye a délutáni benntartás miatt romlik?"

  Nagyon jó kérdés!”
 • 16. Goldmund 2013. szeptember 06. 10:49
  „15. Tündenéne 2013.09.06. 10:17
  Nem önként, de a tanárok is nyomás alatt vannak. Rengeteg igazgatóváltás volt az elmúlt években, helyükre elképesztő alakok kerültek: lásd pl. a balatonalmádi kéttannyelvű iskola igazgatónőjének botrányát. És ott pont direkt politikát kevert az igazgatónő az iskola jobb sorsra érdemes falai közé!
  És persze nem azt mondogatnák, hogy "Hajrá, Fidesz!". A kicsi gyereket finoman lehet manipulálni, ahogy a reklámok is teszik. Hiszen a személyisége kialakulatlan, az élettapasztalata csekély. Ha mindig mindenki ugyanazt mondja körülötte, akkor ő azt abszolút igazságnak fogja gondolni. Ha otthon más véleményt hall (akár csak árnyaltabbat), esetleg elkezd gondolkodni. A gondolkodó, és kritkai attitűddel rendelkező ember veszélyes a hatalom számára.”
 • 15. Tündenéne 2013. szeptember 06. 10:17
  „10. Goldmund 2013.09.06. 09:55

  "Amúgy szerintem a cél az, hogy a gyerek minél kevesebbet legyen a családja körében, nehogy megfertőződjön olyan csúnya gondolatokkal, hogy a jelenlegi kormánynál/hatalomnál, ill. a hatalom aktuális intézkedésénél volna jobb is..."

  Én nem tudom, te milyen családban nőttél fel, de nálunk soha az életben egyetlen politikával foglalkozó mondat el nem hangzott, nemhogy általános iskolás koromban, de később se... Mégis, ezt hogy gondolod, hogy az elsős gyereket benntartják a suliban, és arra oktatják, hogy hajrá fidesz? Azok a szegény tanítók, akiknek a fizetése nemhogy több, hanem inkább kevesebb lett a mostani intézkedésekkel? Jézusmária... O_O”
 • 14. Goldmund 2013. szeptember 06. 10:16
  „12. Mathrin 2013.09.06. 10:07
  De a napközi nem volt kötelező, sokan nem is jártak oda!
  Óriási különbség!”
 • 13. Madarász 2013. szeptember 06. 10:15
  „Akkor mit javasol az iskola, ha a gyerek tanulmányi eredménye a délutáni benntartás miatt romlik? Ugyanis 20-30 gyerekkel összezárva még az sem tud nyugodtan tanulni, amelyik otthon megtenné.”
 • 12. Mathrin 2013. szeptember 06. 10:07
  „9.krisztian75 2013.09.06. 09:24
  Az ordibálás megjegyzés Radairosseb beragadt CAPS LOCK billentyűje miatt volt, 1120-nak teljesen igaza van, ugyanis, aki nem tudná a csupa nagybetű írásban üvöltést jelent. Szóval csak maradjunk higgadtak.
  Én nem értem, mire fel a nagy közfelháborodás, hisz a mi időnkben is 16 óráig ott voltunk, napközinek hívták, és igenis tanultunk ott, nem csak az írásbeli házit, hanem a többit is, így mikor kiszabadultunk a suliból már csak a játék és a különórák voltak.”
 • 11. arrabonem 2013. szeptember 06. 09:56
  „A szülőknek szóló szavazás kitalálójáról én is indítanék egy szavazást.

  A - Nincs és nem is lesz gyermeke.
  B - Van, és szülői mivoltában a feltett kérdések minősítik.
  C - Poénnak szánta, nem jött össze.”
 • 10. Goldmund 2013. szeptember 06. 09:55
  „Egyetértek Chihiroval. (De szerintem ez nem áll ellentétben VargaP és lolita véleményével, úgyhogy velük is egyetértek.)
  Szóval: ha rajtam múlna, akkor alsó tagozatban eleve tiltanám házi feladat föladását, és felső tagozatban is a minimális szintre szorítanám. Ott van a gyerek (nem felnőtt!!!) napi 5-6-7 órát és még otthon tanuljon??? Ennél az átlagmunkahely is emberségesebb, mert 8 óra után hazamehet az ember és otthon elfelejtheti, amivel bent szekírozták.

  A cikkből idézek: "Meg kell azt is jegyezni, hogy az alsó tagozatos gyerekeket nem érintik a délután négy óráig tartó foglalkozások, hisz ők napköziben vannak."
  De az sem kötelező! Legalábbis nekem a "kommunista diktatúrában" ;-) (´80-as években) szabadon választott volt. Negyedikben már nem is voltam napközis! Remélem nem tették azóta kötelezővé a demokrácia nagyobb dicsőségére!

  Amúgy kíváncsi vagyok arra a "javasolni fogjuk" kifejezésre, hogy ez mit fog jelenteni a gyakorlatban. Mert ugye egy javaslatot nem kötelező megfogadni, de a szülő kérelmét sem kötelező teljesíteni. Van-e joga az iskolának erőszakkal bent tartania a gyereket, ha a szülők és a gyerek egyetértésben azt szeretnék, hogy hazamehessen?
  Kíváncsi volnék, hogy akinek nem engedik, hogy hazamenjen, de ő nem fizeti ki a napközis étkezést, azzal mit csinálnak? Étlen-szomjan tartják bent 4-ig? Vagy ingyen ebédet kap? Nagyon nem volt ez átgondolva, látszik, hogy egy politikus hirtelen agymenéséből keletkezett!

  Amúgy szerintem a cél az, hogy a gyerek minél kevesebbet legyen a családja körében, nehogy megfertőződjön olyan csúnya gondolatokkal, hogy a jelenlegi kormánynál/hatalomnál, ill. a hatalom aktuális intézkedésénél volna jobb is, esetleg el kéne őket zavarni a következő választáson a náthásba..... NEEEEM!!! Legyenek arra szocializálva, amit a rövid pórázon tartott, politikailag megfélemlített tanárok mondanak a hatalomról! Kb. Caucescu Romániája és Kim Dzsong Un Észak-Koreája jut eszembe erről!”
29 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Veszélyes vegyi anyagok szivárgása miatt kiürítették a győri élményfürdőt - fotók

Kén-és sósav gőze szivárgott fel az uszodaszintre a Rába Quellében csütörtökön. Tizennégy embert… Tovább olvasom