Kisalföld logö

2018. 04. 23. hétfő - Béla 12°C | 25°C Még több cikk.

Tizenegy óvodában lesz bölcsőde

Győr-Moson-Sopron - Szeptembertől tizenegy megyénkbeli település óvodája vehet fel két és három év közötti gyerekeket is. Az égető bölcsődehiányt az intézkedés enyhíteni képes, felszámolni nem.

Bőny, Abda, Fertőszentmiklós, Ágfalva, Fertőd, Écs, Sokorópátka, Mosonszentmiklós, Hegykő–Fertőhomok, Szilsárkány, Öttevény – e települések önkormányzata birtokában van a nyugat-dunántúli regionális módszertani bölcsőde szakvéleményének, amely alapján öt-öt bölcsődést fogadhat a helyi óvoda egyik csoportjában – tudta meg a Kisalföld Sebestyén Bianka igazgatótól. Az intézmények csak kétévesnél idősebb gyerekeket vehetnek fel, valamint teljesíteniük kell a szigorú szakmai – tárgyi és személyi – feltételeket.

Képünkön az Általános Iskola, Óvoda-Bölcsőde és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény Écs–Ravazd Közoktatási Társulása igazgatója, Szemenyeiné Tölcsér Ilona. Fotó: H. B. E.
Képünkön az Általános Iskola, Óvoda-Bölcsőde és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény Écs–Ravazd Közoktatási Társulása igazgatója, Szemenyeiné Tölcsér Ilona. Fotó: H. B. E.

Az unió tagországaként 2010-ig hazánkban is lehetővé kell tenni a három év alattiak 30 százalékának napközbeni elhelyezését. Az országos átlag jelenleg 9 százalék, amelyen az új, úgynevezett egyesített óvoda-bölcsőde rendszer sem enyhít sokat. Hiszen, ahogy említettük, intézményenként csak öt bölcsődést fogadhatnak – 11 településsel szorozva ez csak 55 kisgyerek elhelyezését oldja majd meg jelen pillanatban a megyében. Ennek ellenére előrelépés, akkor is, ha kicsi, s ha a szakma fenntartásokkal készül az újszerű ellátásra. Még a krumplifőzeléket is máshogy kell ugyanis elkészíteni egy óvodás és egy bölcsődés számára, ami azért nehéz, mert a bölcsődék saját főzőkonyhával rendelkeznek, míg az óvodák zömébe készen szállítják az ételt. A kicsik négyszer, a nagyok háromszor és más időben étkeznek, eltérő a napirend, a délutáni alvás ideje, s a játékok, amikkel játszhatnak. A bútoroknak is apróbbaknak kell lenniük. Az óvodásokkal csak óvónők, a három év alattiakkal képzett bölcsődei gondozónő, szakgondozó vagy gondozói tanfolyamot végzett óvónő foglalkozhat, akiknek munkáját dajka segíti. A bölcsődei mosdóban kisebb minden, oda egy pelenkázó is kell, s csak egy üvegajtó választhatja el a csoportszobától, hogy a gyerekekre felügyelő személy egyszerre szemmel tarthassa mindet. Az óvodák felépítése egészen más.

A tizenegy vállalkozó település – hárman pedig komolyabban érdeklődnek – minden felsorolt és általunk nem említett feltétel teljesítését vállalta, általában most, a nyári leállások idején zajlanak a szükséges átalakítások. Egyikük Écs, amelynek polgármestere, Mondovics László a Kisalföldnek elmondta: az egyesített óvoda-bölcsődébe mind az öt hely elkelt. Több jelentkező is lett volna, ugyanakkor önálló bölcsődét sem indítani, sem fenntartani nem tudnának. A szükséges átalakításokat saját költségvetésükből és sikeres pályázatból fedezik, a csoportbontásnál pedig ügyeltek arra, hogy korban a hozzájuk legközelebb álló kis ovisokkal kerüljenek össze a három év alattiak.

A szakmai előírások szerint ezekben a hetekben alakítják át az écsi óvodának azt a helyiségét, ahová szeptembertől bölcsődéseket is várnak.

Olvasóink írták

 • 4. MTT 2009. július 28. 19:29
  „Legalább nem lesznek munkanélküli dajkák, akik attól féltek, hogy bezárják az óvodákat. Aki felesleges lesz az oviban, az lehet dajka a bölcsiben. Ésszerűen át kell őket csoportosítani és mindenki jól jár.”
 • 3. Bárándi 2009. július 27. 12:13
  „Ez rettenetes. (is)

  Mi jön még?”
 • 2. judith1971 2009. július 26. 15:41
  „Nagyon helyes!Ezt mindenhol megtehetnék!”
 • 1. Truder 2009. július 25. 20:06
  „Gratulálok! Egyik idióta intézkedés,követi a másikat..”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bevásárlónap 28-án

Július 28-án lesz a Kisalföld-hűségprogram negyedik bevásárlónapja – az időpont sajnos tévesen… Tovább olvasom