Kisalföld logö

2018. 03. 19. hétfő - József, Bánk -8°C | 2°C Még több cikk.

Tizedére csökkent a galambok száma

Tizedére csökkent a galambok száma Győrben, de a kártékony madarak eltüntetése még folytatódik a projektért felelős alpolgármester reményei szerint.

Augusztusban közölt cikkünk után sok ismeretlen rejtekhelyre derült fény – a hidakban (is) százával tanyáznak galambok.

Előkészítés alatt áll a galambok eltüntetésének végső üteme Győrben, mivel a hidakban és egyes padlásterekben még mindig százával tanyáznak. Számuk azonban valószínűleg már ezer alatt van a Belvárosban.

Kezdjük onnan, hogy 2007 nyarán lépett életbe az állatok tartásáról szóló rendelet, amely szerint maguknak a lakóknak kell megakadályozni a galambok fészekrakását a téglaházak padlásain. Németh Zoltán alpolgármester szerint rengeteg panasz érkezett: a madárürülék miatt már nem lehetett használni a padlásokat, a belső udvarokban lehetetlen volt a teregetés, s kezdett közegészségügyi kérdéssé válni a galambprobléma. Utána jött a rendelet, s a látszat szerint a helyzet inkább csak rosszabb lett. Az illetékes viszont úgy látja: épp ez jelezte a sikert, mivel a lakóközösségek aktivitásának köszönhetően a kellemetlen vendégek a házak padlásairól kiszorultak az utcára. Igen ám, de innentől kérdéses lett volna még az is, hogy minek teszi ki az önkormányzat az egymilliárd forintból felújított Széchenyi teret, a madarak hajdani kedvenc találkozóhelyét.

Mint arról tavaly augusztusban hírt adtunk, a városvezetés egy Csongrád megyei céget bízott meg a galambok eltávolításával – ilyen speciális munkát egyébként csak két társaság végez ma Magyarországon.

Elkezdődött a népszerűtlen madarak befogása és néhány hónap alatt számuk a tizedére csökkent Győrben: ma egyes becslések szerint a Belvárosban 600–800 példány él.

Ennek felmérése azonban épp most folyik, Németh Zoltán a napokban tárgyalt a következő ütemről, aminek elvégzése valószínűleg pénz kérdése: néhány millió forinté. A közgyűlés pedig február 11-én szavaz a költségvetésről, így addig csak az előkészítésről lehet beszélni. Az alpolgármester elmondta: egyrészt a Rába és a Mosoni-Duna hídjainak közművei között tanyáznak galambok nagyobb számban, nyilván ezért is tartoznak ma hozzá szervesen például a Zechmeister, az Arany János utca vagy a Dózsa György rakpart képéhez. Ugyanakkor augusztusi cikkünk után a lakók közül is sokan jelezték, hogy házuk még mindig gócpontot jelent, így több újabb rejtekhelyre derült fény. Németh Zoltán szerint a munka nagy részét már elvégezték, most – az említettek mellett – már csak a szinten tartásról kell gondoskodni.

Egyre kevesebb város bánik egyébként a galambbal kesztyűs kézzel, inkább úgy kezeli, mint az egészségre ártalmas patkányt.

Mosonmagyaróváron 2007 elejétől kezdve tavalyig több ezret lőttek le a város rendelkezésének megfelelően, a lakók különösebb ellenérzése nélkül. Makón pedig maga a képviselő-testület döntött úgy, hogy gyéríteni fogja a madárállományt.

Németh Zoltán kérdésünkre válaszolva elmondta: az önkormányzat csak a befogással bízta meg az adott céget, a madarak további sorsát nem követi nyomon.

Olvasóink írták

 • 14. janika 2010. január 28. 15:57
  „A galambok kiirtása után jönnek a hajléktatanok, a rokkantak és a kispénzű nyugdíjasok? Hisz ezek a teremtmények is bántják az egyes emberek szépérzékét! Sőt nem is oly régenközölte az újság, hogy , mivel vannak templomok Győrben ahova a hajkéttalanokat nem szívesen engedik be a dága ruhákba öltözött urhatnám polgároki közé, ezért inkább építenek nekik egy kápolnát Likócsra!”
 • 13. Shaki 2010. január 28. 10:47
  „Velencében teljes népprogram a galambetetés, valahogy együtt tudnak élni vele. Rászállnak az ember karjára és ott burrognak ,nekem édesek! Ami nem édes, hogy megyek a fiammal, és egy részeg által kiokádott sárgarépa szerű dolgokra rámutat a gyerekem és megkérdi anya ez mi? A galambról legalább tudja micsoda az! És hogy undorító?Vasárnap hajnal 1 tájékában 1 felkapott mulatózóhelyen meg lehet nézni a női wc-t. Ha csak pipilni mentél be, hányva jössz ki! És ezek emberek!!!!”
 • 12. suellen 2010. január 28. 10:38
  „Fúj!Szárnyas patkányok!:P”
 • 11. Baradlay 2010. január 27. 23:20
  „Vegre!!!!!!”
 • 10. hozzászóló1000 2010. január 26. 18:30
  „A galambok a városokban ugyanolyan gusztustalan és betegséghordzók, mint a patkányok.
  Én állatbaráti szeretetből megengedtem a (lakásfelújítás alatt) erkélyemre odafészkelt galambpárnak, hogy a két tojást, amit odaraktak, kiköltsék. Miután kikeltek a fiókák, elmondhatatlan gusztustalan, undorító körülményt teremtettek (4 galamb volt már). Aztán miután a kikelést után még egy tojás megjelent fogtam és kidobtam, és alig vártam, hogy elkotródjanak. Mikor már tudtak repülni, első dolgom volt, hogy felszámoltam a fészket, de majdnem odaokádtam, annyira undorítóak voltak. Én nem bánom, ha eltakarítják őket és az sem érdekel, hogy mi lesz velük.”
 • 9. soproni 2010. január 26. 12:40
  „Mivel a galambok csak madarak ,mindenfelé piszkítanak. zotya975 -nek igaza van és felháborodva tapasztalom én is,hogy Sopron városában nem divat nylon zacskóval kutyát sétáltatni ,aminek meg is van az eredménye.Kifordul a gyomrom amikor végigsétálok a belvárosban és bosszankodom,amikor más felelőtlensége miatt az autómból kiszálva a Vrárosház utcai parkolóban kutyapiszokba lépek,arról ne is beszéljünk,hogy olyan is van,aki még meg is várja,amig a kutyája az autóm kerekét és löghárítóját levizeli.A vasárnapi reggelekről ne is beszéljünk,amikor a kocsmák és szórakozóhelyek környékén kerülgetni kell a sok részeg disznó undorító hányadékát és szagolni a bűzölgő kapualjakat,amit előszeretettel használnak wc helyett.Nos....ezeknek az eseteknek nem a galambok a főszereplői,hanem emberek,amin ellehet gondolkodni és eldönteni,hogy mi és ki a gusztustalanabb és min kellene jobban felháborodnunk.”
 • 8. zotya975 2010. január 26. 10:53
  „Csak ott kisebb a lakók felelősége, egy panelháznál csak az erkély van, ahova a galamb befészkelheti magát, onnan könnyű eltávolítani. A belvárosban ahol padlásterek vanak, kicsit nehezebb a dolog.”
 • 7. igazmondó 2010. január 26. 09:51
  „a belvárosból eltüntek... hja, de marcalváros meg adyváros tele lett velük”
 • 6. zotya975 2010. január 26. 08:29
  „Tizedére....tört számok...tíz tized, ez egy egész, egy tized, az ennek pont a tizedrésze, mint a 100%-nak a 10%. Ha már számtan.”
 • 5. adalfold 2010. január 26. 00:17
  „TIZEDÉRE? EZ BIZTOS?
  NEM 10% VÉLETLENÜL?:d:d:d:d:d:d

  ÉLJEN A SZÁMTAN!
  KISVADFÖLD”
 • 4. zotya975 2010. január 25. 16:58
  „Alapból szeretem az állatokat, a néhai Rejtőbe jártam tanulni, a lyukasórák egyik kedvelt elfoglaltsága volt , hogy kilógtunk a Széchenyi térre galambokat etetni. Ha jól tudom ez már tilos. Biztos, hogy kellemetlenség, sőt kár is jár velük, ezt nem kétlem. De ha már a galambokat irtjuk, a lovakra pelenkát adunk, kéretik az utcán kakiló-pisilő-rókázó, csiket eldobálló embertársaimat <moderálva> köszönöm!”
 • 3. bisset 2010. január 25. 16:21
  „Azt hiszem aki itt ellenzi a galambok likvidálását a belvárosból, annak szívesen ajánlom a a sok helyütt 30-40cm-es galambszar ellapátolását közmunkában.
  Egészséges munka!!!”
 • 2. moose 2010. január 25. 15:24
  „Emberek: szabályozzák ,tönkreteszik, írtják ,beleturkálnak a természetbe. Undorító. És az elszaporodott fajtánkkal mi a helyzet? Azt ki szabályozza? Én szívesen tenném. Mondjuk kiírtannám az összes agresszív egyedet akiben túlteng az ölésvágy és a pusztításhajlam.”
 • 1. Csodabimbó 2010. január 25. 14:58
  „Kit zavarnak a hidak közművei között tanyázó galambok? Szerintem hozzátartozott a városképhez és a Széchenyi térhez is szervesen a galambok látványa. Költöttek volna csak 950 milliót a térre, 50 milliót pedig a galamb kérdésre, úgy, h életben hagyják őket. Győr mindig élen járt az innovációban, most is megvett egy technológiát a galambok lemészárlására. Gratulálok, így szerettessétek meg gyerekeitekkel a természetet döntéshozók.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A doktor úr képei

Kié a kép? Kié a művészet, kié a felismert szépség esztétikus ereje? A festőé, a műgyűjtőé, vagy… Tovább olvasom