Kisalföld logö

2017. 01. 17. kedd - Antal, Antónia -6°C | 1°C

Tízből egy vendég elmaradt

Győr-Moson-Sopron - Az idegenforgalom jelentős visszaeséséről tanúskodnak a KSH adatai. Az utazók az év első felében országosan mintegy 10 százalékkal kevesebb éjszakát töltöttek kereskedelmi szálláshelyen. A régióban 4,4, megyénkben 10 százalék a csökkenés.


Portálunk a minap arról írt, hogy a szállodatulajdonosok komoly nehézségekkel küzdenek a megyében. A Központi Statisztikai Hivatal most adta közre friss adatait az idegenforgalom idei alakulásáról. Ezek a számok is alátámasztják a szálláshelyet kínálók aggodalmát. Jelentős csökkenés mutatkozik minden szinten.

Az első félévben az ország kereskedelmi szálláshelyein 2970 ezer vendég összesen 7336 ezer éjszakára foglalt szállást, mely mindkét esetben több mint 10 százalékkal kevesebb, mint az előző év azonos időszakában. A visszaesés a nyugat-dunántúli régióban volt a legcsekélyebb, 4,4 százalék. A vendégek elsősorban a szabadidő eltöltése céljából érkeztek.

Győr-Moson-Sopron megyében hangsúlyosabb szerepet kaptak a hivatalos üzleti utak, kongresszusok, konferenciák, hányaduk 34 százalékot tett ki.

Csupán 10 százalék viszont az egészségturizmus aránya, ami Vasban 31, Zalában pedig 44 százalék.

Az első félévben a nyugat-dunántúli kereskedelmi szálláshelyek bevétele 20.619 millió Ft-ot tett ki, amely kismértékben csökkent a tavaly ilyenkorihoz képest. Ebből Győr-Moson-Sopron 21,9 százalékkal részesült, míg Vasnak 28, Zalának pedig 50,1  százalék jutott. A bevételek 49,1 százalékát a szállásdíjak, míg 50,9 százalékát az egyéb bevételek és wellness-szolgáltatások tették ki.


A kevesebb belföldi vendég ellenére az üdülési csekkek felhasználása értékében és arányában is nőtt az első hat hónapban. A Nyugat-Dunántúlon a beváltott tikettek összege 16,4 százalékkal haladta meg a tavaly ilyenkorit, így már a belföldi bruttó szállásdíj 42,3 százalékát tette ki. A szálláshelyek kihasználtsága is csökkent, a régióban 25 százalék, a megyében 22,6 százalék volt.

A nyugat-dunántúli vendégforgalom háromtizede Győr-Moson-Sopron megyében bonyolódott. Az év első felében 172 ezer vendég 379 ezer éjszakát töltött el a kereskedelmi szálláshelyeken. Az érdeklődés számottevően kisebb a tavaly ilyenkorinál, a vendégek száma 14, a vendégéjszakáké 10,1 százalékos visszaesést mutatott.

A forgalomcsökkenés a belföldi és külföldi vendégkörre egyaránt jellemző, ennek ellenére az átlagos tartózkodási idő 2,2 napra nőtt. Külföldi vendégek 156 ezer éjszakán át maradtak, 6,7 százalékkal kevesebb ideig, mint az előző év azonos időszakában. A vendégek 40,3 százalékát képviselték, 85 százalékuk az Európai Unió országaiból érkezett. Egy külföldi átlagosan 2,3 éjszakát töltött itt. A legtöbben Ausztriából, Németországból és Romániából látogattak ide, annak ellenére, hogy mindhárom országból csökkent a szállásfoglalás.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csivitelő, burukkoló vendégek a művelődési házban

Győr - Galambok, rizspintyek, papagájfélék és fürjek népesítették be hétvégén a győri Újvárosi… Tovább olvasom