Kisalföld logö

2018. 09. 23. vasárnap - Tekla 11°C | 21°C Még több cikk.

Tízből csak hatan fizetnek kártyával

Győr-Moson-Sopron - Bár ma már az emberek többségének van valamilyen bankkártyája, sokan még mindig nem tanulták meg okosan használni. Egy-egy rossz szokás súlyos ezrekbe kerülhet.
A GfK Piackutató Intézet friss felmérése szerint a magyar felnőttek 59 százaléka rendelkezik bankkártyával, ami ötmillió bankkártya-tulajdonost jelent országszerte, a kibocsátott kártyák száma pedig – mivel sokaknak több is van belőle – ennél is magasabb.

A legjobban a 18–59 éves városlakók állnak, közülük majdnem minden nyolcadiknak van kártyája, ám a nagy számok ellenére sokan még mindig nem tanulták meg okosan használni a plasztiklapocskát.

Többeknek például csak arra kell, hogy készpénzt vegyenek fel vele automatából – hat megkérdezett tulajdonosból öten élnek vele –, ez azonban sokszor nem olcsó mulatság: bár ATM már szinte minden sarkon van, a legmagasabb díja ennek a szolgáltatásnak van. Ha a saját bankunk automatájából tesszük, megússzuk 50–190 forint körüli összeggel – sőt, egyes pénzintézetek bizonyos kártyákhoz kedvezményeket, például havi 2–4 ingyenes pénzfelvételt adnak –, idegen ATM-nél azonban ötszáz forint körüli összeget vonnak minden pénzfelvételnél a számlánkról. Külföldön ez még drágább, 1000–1500 forint.

Az ember azt hinné, hogy a nagyobb értékű árut forgalmazók szívesebben válnak elfogadóhellyé, ám ez többnyire csak a tulajdonos hozzáállásától függ. Fotó: Krizsán Csaba

A vásárlás terén már nem vagyunk ilyen aktívak, tíz kártyatulajdonosból mindössze hatan vásárolnak kártyájukkal. Minél több pénz van a számlán, annál szívesebben, míg ugyanis a magasabb jövedelműek háromnegyede vásárol így, a nyolcvanezer forint nettónál kevesebbet keresőknek kevesebb mint a fele. Pedig megéri, hiszen a bankkártyás fizetés ingyenes, pontosabban csak az üzlettulajdonosnak kerül pénzbe.
A győri sétálóutcában találomra tizenkét üzletbe tértünk be, az optikától a női butikig, közülük nyolcban lehetett kártyával fizetni. S bár az ember azt hinné, hogy a nagyobb értékű árut forgalmazók szívesebben válnak elfogadóhellyé, ez többnyire csak a tulajdonos hozzáállásától függ: találtunk olyan elegáns butikot, ahol szinte kikérték maguknak, hogy kártyával akartunk fizetni, de olyan méteráruüzletet is, ahol természetesnek vették. „Nálunk kevesen igénylik, de nem akarunk ezért vevőt veszíteni" – mondta az üzletvezető.


Összehasonlítás az interneten

Ha nem vagyunk biztosak benne, milyen bankkártyát válasszunk – például sima betéti kártyát vagy hitelkártyát –, érdemes a www.bankkartya.hu oldalon néhány kattintással összehasonlítani az egyes termékeket (amelyekből egyébként bankonként is széles a kínálat). Itt megtaláljuk az egyes kártyákhoz kapcsolódó részletes díjakat, kedvezményeket, s akár online is igényelhetünk bankkártyát.

Olvasóink írták

  • 2. Regos Bendeguz 2007. december 11. 04:41
    „Minden esetben felhaborodassal olvasom, hogy a bankok Magyarorszagon dijat szamolnak fel a sajat bank ATM hasznalataert is. Ez mashol nem igy van, a sajat ATM hasznalata mindenkor ingyenes, hiszen csak segitem a bankot. Nem kotok le elo munkaerot a penzugyi tranzakcioimmal, es a bent levo penzemet termeszetesen ok hasznaljak. Ebbol, es a Ti 50-150 Forintjaitokbol,(ATM dij ) milliardos profitot hoznak ki.”
  • 1. Farkas Péter 2007. december 10. 12:58
    „A cikk második bekezdésében a 18-59 éves korosztálynál a "minden nyolcadiknak van bankkártyája" nyilvánvalóan hibás adat. A felnőtt lakosság körében 59%-ra írt adathoz képest ennek jobbnak kellene lennie, a "minden nyolcadik" pedig csak 12,5% . A Gfk anyagát nem olvasva kérdezem: nem lehet, hogy 10-ből 8 lett volna a helyes megfogalmazás?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Belföldi utazásra 130 milliárdot költöttünk

Magyarország - A lakosság egyhatodával többet, 130 milliárd forintot költött belföldi utazásra az… Tovább olvasom