Kisalföld logö

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 20°C Még több cikk.

Tíz kötet a múltról a jövőnek

Hét év alatt tíz hiánypótló kötettel gazdagította a megye és Győr helytörténeti irodalmát Biczó Zalán, a Széchenyi-egyetem állam- és jogtudományi karának könyvtárvezetője.
Szócikkíróként és szerkesztőként kapcsolódott bele Biczó Zalán – akkor a városi könyvtár munkatársa – a Győri Életrajzi Lexikon második kötetének munkálataiba. A fiatalembert a városi és megyei levéltárban, könyvtárban meglelt, összegyűjtött hatalmas forrásanyag további kutatómunkára, majd összegzésre késztette.

Biczó Zalán kutató könyvtáros hét év alatt tíz hiánypótló kötettel gazdagította a megye és Győr helytörténeti irodalmát. Fotó: Bertleff András
Biczó Zalán kutató könyvtáros hét év alatt tíz hiánypótló kötettel gazdagította a megye és Győr helytörténeti irodalmát. Fotó: Bertleff András

– Ebben megerősített Benkovich Ferenc atya, aki az első önálló könyvem – Lélek és élet: a győri Szentlélek-templom építése és első húsz éve – megírására biztatott. Ezt követte a Győri Orvoséletrajzi Lexikon első része, amelyben több mint százötven, negyvenötig munkálkodó orvos és gyógyszerész szerepel – sorolta Biczó Zalán, aki jelenleg a Széchenyi-egyetem állam- és jogtudományi karának könyvtárvezetője. – Ezután nagy lelkesedéssel dolgoztam a győri katolikus egyházmegye huszadik században épült templomairól készült könyvemen, ami öt évvel ezelőtt Bemegyek szent templomodba címmel jelent meg.

A kutató könyvtáros következő köteteként a Győri Ítélőtábla története készült el, majd a kívül-belül reprezentatív mű, A győri jogászképzés évszázadai, amit doktorrá avatásukkor a végzős hallgatók is emlékül kapnak.

– A kutatás Szalay Gyula dékán úr ötlete volt. Az addigi forrásaim – levéltár, könyvtár, korabeli sajtó – mellett nagyon sokat merítettem Németh Ambrus bencés atya műveiből. A témához kapcsolódik még a tavaly megjelent Győri Jogász Almanach című munkám, amelyben több mint hétszázötven életrajz – az egyik recenzió szerint korrajz – szerepel. A nagyobb összefoglaló könyv „közben" három kisebb monográfia is született az albertkázmérpusztai templom és Pinnyéd történetéről, valamint Szemelliker Antal plébánosról, aki a tizenkilences kommün áldozata lett: koholt vádak alapján végezték ki. Döbbenetes történet, amit gyóntató papjának titkos levelére építettem. A jövő? Remélem, hogy hamarosan megjelenhet az orvoslexikon kibővített változata, amelyben már hatszáz orvos és ötven gyógyszerész életrajza szerepel.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Botos Gábor: `a Szigetköznek víz kell a fejlődéshez´

"Egyetlen emberrel sem találkoztam még, aki ne értett volna egyet a kampány céljaival" – mondta Botos Gábor, a megyei közgyűlés korábbi elnöke. Tovább olvasom