Kisalföld logö

2018. 03. 20. kedd - Klaudia -6°C | 1°C Még több cikk.

Tíz éve gyászolja a lányát, s neveli az unokáját

Győr – Tíz esztendővel ezelőtt szörnyű tragédiáról adott hírt a Kisalföld. Vasárnap éjszaka, nem sokkal éjfél előtt, Vámosszabadinál egy személyautó kamionba rohant. A balesetet egy kisfiú élte csak túl, de állapota válságos volt.
A kisfiú azóta felépült, köszönhetően annak, hogy nagyszülei a balesetben elhunyt lányuk helyett szeretettel nevelték fel. A nagymama, Darvas Márta saját szavaival emlékezik a tragédiára, és arra, miként élték át.


"Sírni és remélni"

"Tíz éve közlekedési balesetben elveszítettük imádott lányunkat és szeretett vőnket. Egy gyermekük, Palika szintén a tragédia részese volt. Ugyancsak a tragédia részese testvérem fia és még egy rokon fiú. A baleset helyszínére érve azt a hírt kaptuk, az öt éves unokánk talán még él. Száguldott vele a mentő" – kezdte visszaemlékezését Darvas Márta.

"A két érzést nem lehet leírni. Sírni és remélni. Rohantunk a kórházba, kis unokánk a műtőasztalon, az orvosok küzdenek az életéért. Ültünk és vártunk. Még nem tudtam a történteket felfogni, sokkos állapotban ezer gondolat járt az eszemben. Miért éppen mi? Gyönyörű harmonikus családi élet, három szép gyerek, a jó Isten a tenyerén hordott, minden szépet és jót megkaptunk az élettől. Egyszerre vett vissza mindent tőlünk a sors" – mondta a nagymama.

A szörnyű baleset tíz éve történt, de az összetört autó képe még mindig sokkoló
A szörnyű baleset tíz éve történt, de az összetört autó képe még mindig sokkoló

"Négy családtagunkat veszítettük el"

"Kijött az orvos, s közölte velünk: menjünk haza, csak a műtét befejeztével tud valamit mondani. Hét-nyolc óra várakozás. A gyerek élt. A lépét eltávolították, kezét, lábát, a töréseket operálták, májroncsolódást, súlyos agyvérzést kapott, de kómában volt. Gép lélegeztette. Mi pedig sírtunk. Sokszoros a fájdalom. Négy családtagunkat veszítettük el egyszerre, de az unokánkat még életben tartották a gépek.

Mi lesz a gyermekkel? Nincs apa, anya, vajon egészséges lesz-e a gyerek? Hogy fogom neki megmagyarázni a történteket, hová lettek a szülei? Istenem, segíts! Barátok, ismerősök, rokonok kerestek minket ezekben a szörnyű napokban, családtagok hívtak telefonon, levelek, képeslapok érkeztek, együtt érző sorok" – közölte Darvas Márta, aki egy évtized távlatából is csak köszönetet tud mondani a sok törődésért, bátorító szóért.


"Palikám, meg kell, hogy gyógyulj, kérlek, kérlek!"

"Reggeltől estig a kórházban ültem a kiságya mellett, és néztem, él-e? Élt. Gép dolgozott a kis szíve helyett, gép lélegeztette, de itt volt velem. De meddig? Nyolc nap telt el a baleset óta, csak ültem és vártam. Simogattam a kezét, beszéltem hozzá. – Palikám, meg kell, hogy gyógyulj, kérlek, kérlek! – mondogattam neki. Csukott szeme alól éreztem a tekintetét, mintha ébredni akart volna. Ügy éreztem minden szavamra reagált" – elevenítette fel a szörnyű emlékeket a nagyszülő.


"Életünk legnehezebb napja: a szülők temetése"

"Életünk legnehezebb napjára, a szülők temetésére készültünk, mikor a kórházban dolgozó orvos jó hírt hozott: Palika jobban van. A gyerek felébredt a kómából és engem keresett. A temetésről egyenesen a kórházba rohantunk, a fájdalom gyenge mosollyá változott. Megismert. Nagymama! Palikám! Ugye nem hagysz el? – kérdezte fáradt hangon. Ez a gyerek mindent tudott. Senki nem mondott neki semmit, de mindent érzett. Nem kérdezte az édesanyját, édesapját. Nem sírt" – ilyen volt ez a nap. Senkinek nem kívánom, hogy hasonlót kelljen átélnie.


"Mozgatta a kis ujját"

"Minden napra jutott egy kis meglepetés. Jobbra fordította a fejét, mozgatta a kis ujját, megemelte a lábát, felismerte a rokonokat. Én pedig nem adtam fel. Most is így vagyok vele: nem és nem adom fel. Akkoriban a gondolatom az életről valahol a nullponton volt. Van-e jövő egy ilyen nagy tragédia után? – morfondíroztam naphosszat. Elmentem a szülők lakására, de oroszlánbömböléssel futottam ki. Még a falak is sírtak. Hova tűntek a lányomék?" – gondoltam.

A nagymama, Darvas Márta óriási lelkierővel nevelte fel nagy szeretetben az unokáját

A nagymama, Darvas Márta óriási lelkierővel nevelte fel nagy szeretetben az unokáját. Fotó: Krizsán Csaba.


"Minden-minden, ami adható"


"Az utolsó hálóing az ágyon összehajtva kislányomtól, a fürdőszobában a törülközők, minden darabban érezni akartam az illatukat. Mindent csókoltam, hátha jut a leheletükből még egy kicsi. Mindent itt hagytak. A nyolcadik héten engedték haza a gyermeket a kórházból. Szívószállal tanítottuk enni, újból járni. Gyógytorna, gondoskodás, szeretet és minden-minden, ami adható. Közben rendíthetetlenül kerestem a hogyan tovább lehetőségét".


"Itt hagyta nekem a gyerekét, feladatot hagyott rám"

"A gyermek édesanyjától, kislányomtól, amikor még kicsi volt, egy oklevelet kaptam ajándékba, azt írta rá: a világ legjobb, legszeretőbb édesanyjának. Ennek a szónak most igazi üzenete lett. Itt hagyta nekem a gyerekét, feladatot hagyott rám. Megfogadtuk: ezért a gyerekért élnünk kell tovább. Palika mára meggyógyult, egészséges, szép gyerekké vált. Tizenöt éves. Művészpályára készül, hisz édesapja is híres karmester és kürtművész volt.

A napokban azt mondta: mama, köszönöm a sok gondoskodást, s megpuszilt. Arra gondolok, drága Palikám, jó, hogy nem adtuk fel, s nem futamodtunk meg az élet elől" – mondta végszóra az óriási lelkierőről tanúbizonyságot tevő nagymama.

Olvasóink írták

 • 5. kamikaze 2008. december 24. 06:29
  „az isten áldja meg önöket!!békés boldog meghitt karácsonyt!!!!”
 • 4. Judytka 2008. december 23. 17:42
  „Legyen áldott ez az asszony!Az isten sokáig éltesse még őt,hogy tudjonanak örülni egymásnak az unokájával..Bevallom végig bőgtem ma is ezt a történetet!(emlékszem az esetre,hisz annyira sokkoló volt...)Nem kis lélekről,és erőről tett tanubizonyságat Márta asszony!!Ő és a hozzá hasonlók az ÉLET HŐSEI!
  Gratulálok,és nagyon jó egészséget kívánok nekik,és meghitt,békés ünnepet!”
 • 3. zsuzsa63 2008. december 23. 16:35
  „MÉG MOST IS KÖNNYEKIG MEGHATOTT A CIKK OLVASÁSA. ÉN IS UGYANAZT KIVÁNOM, AMIT MTT KIVÁNT.”
 • 2. viperetta335 2008. december 23. 10:42
  „Tíz évvel ezelőtt az akkor három és fél éves kislányom is ott volt a kórházban ,amikor ezt a kisfiút behozták.Kis szőke gyerek,tele csövekkel,és körülötte a nagyszülők.Néha belestem a kórterembe,mi csak pár napig voltunk ott.Amikor elvitték Ct-re,mindenki izgatottan várta,és az egész osztály örült,hogy nincs agykárosodása.A takarójára tette a nagymama az édesanyja fényképét,amikor ő nem volt ott.Nagyon örülök,hogy a kisfiú szépen felépült,és hogy az élet valamit visszaadott a nagyszülőknek abból,amit elvett.”
 • 1. MTT 2008. december 23. 08:37
  „Békés, meghitt Szentkarácsonyt ennek a drága asszonynak, talán lassan a lelke is megnyugszik, ehhez kívánok erőt. egészséget és kitartást.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megépülhet a szuperszárny?

Lezárult az első fordulója annak a pályázatnak, amely során 75 milliárd forintot nyerhetnek az… Tovább olvasom