Kisalföld logö

2017. 12. 18. hétfő - Auguszta -3°C | 3°C Még több cikk.

Tíz év túlélés mozis módra

Győr egytermes mozija, a Lloyd a mozgóképszínházi hagyomány nagy túlélője. Évtizedes jubileuma bizonyítja az országszerte megdőlni látszó tételt, miszerint a film kicsiben is pereg. Legalábbis akkor, ha jó – véli Engyel Antal üzemvezető.
Egy teremben egy este egy filmet játszik és persze délután, éjszaka is vetít, de nem tud egyszerre párhuzamosan hét-nyolc filmet kínálni. A Lloyd mozi e tekintetben a régi idők filmszínházainak divatját követi. A hasonlóak az utóbbi évtizedekben igencsak megfogytak hazánkban. Megyénkben 1980- ban 179, 1990-ben 80, 1998-ban 47 mozi működött. Ez a számsor jól érzékelteti a csökkenést és azt, miért számít ritkaságnak a Lloyd.

A külső szemlélő azt gondolhatná, hogy az üzemvezető ezért nagy árat fizetett, hiszen még a tizedik születésnap ünnepi összegzésekor se merte összeszámolni, hány estéjét áldozta a mozira. Még karácsonykor és szilveszterkor se tartott szünetet, s igyekezett, amit lehet, maga csinálni.

Védtelen vetítőhelyek

Kezeli a jegyeket, így sok nézőt ismerősként fogad. Neki is meg kell küzdenie a filmpiac kiélezett versenyében a kenyérrevalóért. De nem a multiplexek, a házimozik jelentik a konkurenciáját, hanem a kalózmásolatok, az internetről letöltött filmek. Azok ellen szerinte minden vetítőhely védhetetlen. A túlélés titkát is a szokásostól eltérően fogalmazza meg: „Nem a nyitás volt nehéz, hanem a fennmaradás, pedig 1994-ben hülyének néztek, hogy a videokorszak csúcsán, mikor tombolt a házimozizás láza és becsukott az egyik nagy múltú győri mozi, újat akarok létrehozni." Úgy véli, a vetített film színvonala, a hely szelleme és a néző pénztárcája határozza meg, hova megy, vesz-e egyáltalán jegyet. Ha ezek nem kedvezőek, akkor szerinte az üzemvezető a fejére is állhat, akkor sem telik meg a terem.

Gyors döntések kicsiben

A kicsi előnye a rugalmasságban rejlik, abban, hogy gyorsan tud döntést hozni. A Lloyd fő profilja születése óta a magyar filmek bemutatása, ha lehet, a szereplők meghívásával, közönségtalálkozókkal egybekötve.
Az ismétlések szintén beleillenek nosztalgikus arculatába, azokat a közönség igényei diktálják. Ezért sok győri és környékbeli a szívébe zárta a város szívében működő mozit, és persze amiatt is, hogy olyasmivel büszkélkedhet, amivel egyik mozi sem a környéken: óriásfotelokkal ellátott páhollyal. Engyel Antal pedig úgy érzi, az elmúlt évtizedben megtalálta azt a közvetlen hangulatú helyet, ahol mindig rögtön visszajelzést kaphat arról, milyen sikerrel űzi hivatását, a hetedik művészet varázsának megőrzését.

A 11 éves Márczis Patrik a kalandos filmeket kedveli. Nála Harry Potter varázslatai, Shrek hőstettei és a tengeri izgalmakat idéző animációs történetek (Segítség, hal lettem!, Némó nyomában) a menők. Szerinte a jó film kis moziban is élvezhető, neki a Lloyd jobban útba esik, mint más filmszínház. Zámolyi János az idősebb korosztályhoz tartozik, már akkor mozizott, mikor azt Győrött hat helyen tehette. A régi időkre őt a Lloyd emlékezteti. Ezért jár ide, legtöbbször a fiával együtt. Az „öldöklős" témákat kivéve mindent szeretnek, ami szórakoztató.

Romantika és nosztalgia minden mennyiségben

Engyel Antal tapasztalata alapján a közönség a romantikus, de nem „csöpögős" filmeket részesíti előnyben. A kosztümös történeteket imádja, és megköveteli, hogy az szóljon valamiről, például mint az Értelem és érzelem. E filmcím szó szerint is értelmezhető: a nézők szeretik, ha a vásznon látottak az érzéseiket és az eszüket egyaránt megszólítják. A művészfilmeket is befogadják, ha az nem szélsőséges rétegnek szól. Igényes rajz- és animációs filmre pedig jóval többre lenne igény.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Eredményes öt év

A településen sorozatban elkövetett bűncselekmények késztették arra a döntésre Győrasszonyfa lakóit,… Tovább olvasom