Kisalföld logö

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 20°C Még több cikk.

Tisztelgés a mártír előtt

Győr - Szigethy Attilára, a Dunántúli Nemzeti Tanács elnökére emlékeztek minap a városházán. Az ünnepi alkalomból levetítették a „Győr ’56" című dokumentumfilmet is.
– Az 1956-os forradalom és szabadságharc legismertebb győri személyisége volt, aki apai örökségéből, a gazdag könyvtárból sokat merített népi-nemzeti elkötelezettségéhez, kapott erőt rendíthetetlen erkölcsi tartásához – hangsúlyozta tegnap a Szigethy Attila-emlékülésen Ottófi Rudolf alpolgármester, majd megemlítette, hogy a Dunántúli Nemzeti Tanács elnöke mindig a békés megoldások híve volt. Mint „szalonképes" politikust, ezért keresték meg – a forradalom leverése után – Kádárék is, hogy vállaljon tisztet az új kormányban. Ezt elutasította, majd miután ötvenhét májusában letartóztatták, öngyilkosságot kísérelt meg cellájában. Ezt követően a győri Honvédkórházba szállították, ahol kiugrott az ablakon. Néhány hónap múlva – harmadik kísérletével – 1957. augusztus 12-én tisztázatlan körülmények között, 45 évesen vetett véget életének.

Bana József, a városi levéltár igazgatója Szigethy Attila és a Dunántúli Nemzeti Tanács (DNT) kapcsolatáról tartott előadást. Először a Somogyvári Lajos-féle provokációt, puccskísérletet említette. A „nagytétényi gyümölcskertész" a városban több helyütt, több alkalommal ellenkormány alakítására biztatta a DNT tanácskozására érkezett küldötteket, illetve az őt hallgató tömeget, míg végül a „forradalmár" egy katonai egység elől menekülve hagyta el Győrt.

– Szigethy Attila minden alkalommal, mikor elhangzott, akár a küldöttek részéről is, visszautasította az ellenkormány alakítását. Ezt, mikor Nagy Imrénél járt, a miniszterelnöknek is megerősítette. Sőt, biztosította a Dunántúli Nemzeti Tanács támogatásáról.

Bana József az előadás végén megemlítette, hogy Szigethy Attila öngyilkosságát az MSZMP is megtárgyalta. Az „elvtársak" megállapították, hogy „nem tudtak rá vigyázni", nem tudtak esetleges kivégzésével félelmet kelteni, példát statuálni.

Az emlékülésén Székelyhidi Ágoston, az 1956-os Kárpát-medencei Emlékbizottság elnöke a forradalom 51 évvel ezelőtt Győrött tartott „országgyűlésen" szerzett emlékeit idézte fel, majd levetítették Kresalek Gábor „Győr ’56" című dokumentumfilmjét.

Olvasóink írták

  • 1. ESZT 2007. november 02. 16:30
    „A Kádár-rendszer 1957 februárjában tette az utolsó kísérleteket Szigethy Attila megnyerésére. Február elején egy népfront-delegáció tagjaként Bulgáriában járt "hivatalos látogatáson".”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vizsgázik a győri sírkereső program

A Komszol országosan egyedülálló programja segítségével a temetőkben kihelyezett terminálokon vagy… Tovább olvasom