Kisalföld logö

2018. 01. 19. péntek - Sára, Márió 3°C | 7°C Még több cikk.

Tisztelet a Szülőföldnek - Giczy János kiállítása - képgaléria

Giczy János soproni festőművész alkotásaival emlékeztünk a Magyar Festészet Napjára és egyben Sulyok Vince emléknapok nyitó rendezvénye is a kiállítás.
E két művész, irodalmár, kultúraközvetítő és a színek, a formák mesterének régi időkbe nyúló barátsága a kapocs. Az egri tanárképzőn kezdődött az egy életen át tartó barátságuk.

2002 óta hazánkban, 2007 óta Ménfőcsanakon is rendszeresen megünnepeljük, a Magyar Festészet Napját október 18-án. Azért e napon, mert ekkor ünnepeljük Szent Lukács névnapját, aki évszázadok óta a festők védőszentje.

Fotók: Szük Ödön


DunapArt Művészeti Társaság, Bráda Tibor kezdeményezésére jött létre a Magyar Festészet Napja. Ez a nap 2002 óta a fény, a színek, a formák és ritmusok, az élő festészet ünnepe!

Giczy János országosan ismert festő. Gyermekkora emlékeiből, a magyar falu életéből merítette képei tárgyát, mondanivalóját. Az alföldi festészet sajátos változatát hozta létre. Kezdetben szűkszavú, egy-egy alakra, fejre összpontosító kompozíciókat festett.

Alig jelzett környezet, áttűnő tompa színek, a kifejezést szolgáló aránymódosulások, szándékolt elrajzolások, őszinte, együttérző hang jellemzi munkáit. A kiállításon megtekinthetők az ún. "ajtós képek", több részből álló szárnyasoltárok, melyek uralkodó kompozíciós formává váltak művészetének egy korszakában. Giczy János érett festészete egyéni hangot, színt képvisel.

A festmények november 6-ig még megtekinthetők a Bezerédj-kastély kiállító termében.hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Országos E.ON Adventi Pályázat közösségek számára

Az E.ON Advent Pályázaton kisközösségek nyerhetnek energiatakarékos LED izzókkal díszített… Tovább olvasom