Kisalföld logö

2017. 03. 26. vasárnap - Emánuel 4°C | 11°C Még több cikk.

Tiszta vizet a tóba

Speciális járművel éjszaka szállították, tegnap reggel emelték helyére azt az óriástartályt, amely Szabadhegy csapadékvíz-elvezetésének „kulcsobjektuma".

Látványos szakaszához érkezett Szabadhegy csapadékvíz-elvezetési programja, amelyet – mint Sipőcz Pál, a városépítési osztály munkatársa elmondta – az önkormányzat tavaly határozott el. Az 54 millió forintos, környezetvédelmi szempontból is jelentős beruházás a vasútvonal, a Jereváni utca, a József Attila u. és a Szent Imre út által határolt 60 hektárnyi terület számára jelent megoldást.

Esős időben nem úsznak el a szabadhegyi kertek, javulhat a közlekedés, és a csapadékot befogadó tározótó is tisztább lesz, nyilván a környékbeli adyvárosiak örömére is.

A beruházás talán legfontosabb részeként megérkezett az a 18 méter hosszú, három méter átmérőjű, 40 ezer liter vizet befogadni képes, 12 tonna súlyú tartály, amely hordalékfelfogó, szűri, az olajos szennyeződésektől mentesíti a csapadékvizet, hogy az így tisztítottan jusson az adyvárosi tározótóba. A tartály a Mátra vidékéről, Bátonyterenyéről érkezett, speciális jármű éjszaka szállította, s rendeltetési helyénél, a Jereváni utcai vasúti átjáró mellett még egy rövid ideiglenes utat is kellett építeni számára. A monstrumot tegnap reggel két daru összehangolt munkájával emelték előkészített helyére, a hat méter mély „gödörbe". Ezután feltöltötték vízzel, nincs-e valahol szivárgás, mielőtt betemetnék.

Ott volt a helyszínen Szabadhegy két önkormányzati képviselője, Simon Róbert és Hajszán Gyula is, akiktől megtudtuk, további lépésekben a csapadékvíz-elvezető csatornázás következik, idén a vasút mellett és a Pannónia utcában. A mostani munkákat közbeszerzési eljáráson a győri Kultúrmérnök Kft. nyerte, a kivitelező pedig a már nagy gyakorlattal rendelkező Éduvízig. Ami még hátravan a tartály beszerelése után, szintén nem kis feladat, hiszen a nagy átmérőjű csövet át kell vezetni a széles és forgalmas út alatt, hogy eljussanak a tározótóig. Ez forgalmi korlátozásokkal is jár majd. A befejezés, üzembe helyezés határideje június 30.

Jutasi Ferenc

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mennyi lesz a gázszámla?

A fűtési költség döntő része a hődíj, a maradék harminc százalék az alapdíj. Az utóbbi Győrben három éve változatlan, ezért most érdemes szabályozhatóvá tenni a fűtést, és takarékoskodni. Nincs más megoldás – hangzott el egy győri fórumon. Tovább olvasom