Kisalföld logö

2017. 11. 18. szombat - Jenő 3°C | 8°C Még több cikk.

Tímár Natália: `Nem követtem el drogvétséget` (VIDEÓVAL!)

New York–Kerékteleki - A hétfőn New Yorkból hazatért Tímár Natália a Kisalföld érdeklődésére megerősítette: semmiféle drog- vagy egyéb vétséget nem követett el, problémáival azonban teljesen magára maradt. Rossz döntést hozott, mert elhagyta befogadó családját, később ugyanis valósággal elsodorták az események. Családja aggódó szeretete nélkül bizonyosan nem jöhetett volna haza.

Nézegetjük az elmúlt napok „laptermését", cikkeket a családról, a reménykedésükről, hogy megtalálják a lányukat, s közben lopva figyelem a szemét. Nem sír, de hosszasan mereng, talán most rakja össze a történteket.

Nézze meg Nati nyilatkozatát, amelyet egy kereskedelmi csatornának adott! 
Videó ITT!– Nehéz ezzel most szembesülni, min mehettek anyuék keresztül, ugyanakkor jó érzés, hogy bíztak bennem és nem adták fel – fogalmazta meg érzéseit Tímár Natália, aki határozottan tagadta, hogy bármilyen vétséget követett volna el az államokban. – A szüleimet semmiről nem értesítette sem a Rotary, sem a befogadó család. Máig nem tudom, pontosan miért küldtek haza. A szerződésem másolatát nem találják, nem értem, ha drogozással gyanúsítottak, miért nem vittek el a suliból és erősítették meg a gyanújukat mondjuk egy drogteszttel..?

Tímár Natália elmondta, soha nem volt a kábítószerrel problémája. Nem járt szexshopokban, nem dílerkedett, mindez az itthoni rosszindulat szüleménye. Nati ugyanakkor köszöni azoknak, akik hittek benne és bizalmukat élvezte.

– Anyuék szóltak a médiának, Kisbér volt az a hely, ahol a Kisalföldben olvasott rólam Pápay úr testvére – folytatta Nati. – Sok szerencsés véletlennek, a szüleim, a testvéreim és a barátaim hite segített hazafelé és kaptam reményt arra, hogy folytassam az életemet, az iskolát. Leckét kaptam én is arra, hogy itt a helyem, itt kell megtalálnom a boldogságomat, a jövőmet. Amerika nem azt az arcát mutatta meg, amire én vágytam.

Utolsó pillantások New York-a.
Utolsó pillantások New Yorkra.

A diáklány a napokban végiggondolta döntéseit, eszerint pedig nagyot hibázott akkor, amikor otthagyta azt a rotarys összekötőt, aki – a lány érzése szerint – nem értette meg őt, megfenyegette, hogy hazazavarja. Ennek az embernek szerepe lehetett abban, hogy Natali úgy érezze, nem bírja tovább. Nem így tervezte, mégis négy hónapig a túléléséért is küzdött.

– A legrosszabb dolgokról nem kívánok beszélni, ami történt velem – hajtja le fejét a lány. – Ugyanakkor a szerencse mellett több olyan emberrel is összehozott a sorsom, akik segítettek túlélni a dolgokat. Nem volt telefonom, pénzem. A megoldást Pápay Guszti bácsi tartogatta, aki már keresett, s találkoztunk. Fantasztikus ember, kedves családdal, akiktől nagyon sok jót kaptam. Jó itthon, talán mindenki megnyugszik. Visszamegyek az iskolába, ez a dolgom. Gondolkodom egy könyv megjelentetésén. Talán mások is okulnak mindabból, ami velem történt.

Szivar a reptér után

Augustine Papay, azaz Pápay Gusztáv szivarra gyújtott, miután felrakta a repülőre Natalit. A magánnyomozó szerint a létező legjobb döntést hozták meg a szülők azzal, hogy a nyilvánossághoz fordultak. Reméli, hamarosan egyenesbe kerül a diák élete, telefonon és mailen tartják ezután a családdal a kapcsolatot.  


Korábban: Natit örömmel fogadták Keréktelekin

Könnyes-boldog percek részese lehetett az, aki hétfőn a Ferihegy  érkezési oldalánál várakozott. A Tímár család tagjai pontosan négy hónapja várták a pillanatot: a  rejtélyes módon eltűnt Natali hazaérkezését. A kisalfold.hu úgy tudja, az amerikai belügyminisztérium is vizsgálódik az ügyben.

A családtagok közül többen sírtak, Natalinak is elfátyolosodott a szeme, de láthatóan tartotta magát, majd boldog örömmel ölelte át nővéreit, Krisztát és Vikit. 

Tímárék nagyon készültek lányuk érkezésére: a nagymama a kedvenc ételével, rántott hússal, rizibizivel, s persze többféle süteménnyel várta. A Komárom-Esztergom megyei Keréktelekin sokan ismerik a családot, de jobbára csak látásból.

A fotó Natiról Augustine Papay társaságában készült, a lány a repülőgép indulásáig Papay családjánál lakott.
A fotó Natiról Augustine Papay társaságában készült, a lány a repülőgép indulásáig Papay családjánál lakott.


Nati hazatéréséről azonban mindenki  tudott. 

A család kérését tiszteletben tartva, hogy hagyjuk kicsit megnyugodni a lányát, csupán néhány percre kéredzkedtünk be Tímárékhoz. Natali a hazaérkezés után hamarosan lepihent, édesanyja elárulta, már beszéltek róla: leánya mielőbb folytatni szeretné a tanulmányait. Legszívesebben már holnap indulna győri iskolájába, ahol osztálytársai várják. Ennek részleteit a következő napokban egyezteti az intézmény igazgatójával és osztályfőnökével.

– Hogy pontosan mi történt vele Amerikában, bizonyosan elmondja majd – erősítette meg Tímárné –, az azonban biztos, hogy bár többen azt bizonyítanák, a lányunk minden indok nélkül tűnt el,  nem így történt.

Úgy tudjuk, a magánnyomozónál is van olyan jelentés, ami cáfolja a sokat emlegetett drogvétséget, pedig a sajtóban csak ezt erősítették. Ez is, az eredeti szerződés másolatának megszerzése is idő, emellett pedig várjuk a kinti rotarysok vizsgálatának eredményét.

A magánnyomozó költségeit ez idáig bizonyíthatóan a család fizette, no és akadtak azért jó szándékú emberek: a keréktelekiek 71 ezer forintot gyűjtöttek össze. Nataliról az a hír is járta, korábban többször eltűnt, ezt a szülők határozottan cáfolták.

A Rotary nyilatkozata a Magyarországi Ifjúsági Csere Diák, Tímár Natália ügyében

A 1911 Körzet Rotary Klubjainak tagjai köszönetüket és megkönnyebbülésüket fejezik ki, hogy a volt Rotary Csere Diák, Tímár Natália megkerült és hogy a október 6-án biztonságban megérkezett Magyarországra, a családjához. Attól a pillanattól kezdve, hogy június 2-án Natália az amerikai vendéglátó családot otthagyta Oneontában, New York államban, a legjobban azért aggódtunk, hogy Ő hogy van és hogy biztonságban van-e.

A mi körzeti koordinátorunk, aki a csere-diák programért felelős, folyamatosan tájékoztatta a másik felet a New York-i 7170-es Klubot és Natália magyarországi családját is.

Miután a New York Állam Rendőri szervei megállapították, hogy Natália vendéglátó családját önként hagyta el, a 7170-es Rotary klub adományt gyűjtött annak a magánnyomozónak a kifizetésére, akit Natália családja bízott meg. A New York-i Rotary tagok posztereket szórtak szét azokon a területeken, ahol hasonló kinézetű fiatal lányt láttak felbukkanni.

Ilyen esetek, mint ez is, nagyon ritkán fordulnak elő az Ifjúsági Csere Diák Programban, ami körülbelül 7000 diákot küld külföldre minden évben, amely a világbékét és annak megértését kívánja elősegíteni úgy, hogy fiatal emberek számára lehetőséget adjon külföldi emberek és azok kultúrájának a megismeréséhez.

A diákok kilencven-hat százaléka (96%) sikeresen teljesíti cserediák kiküldetését évről-évre.

Az utolsó 18 évben, körülbelül 45-50 magyar diák utazott évente különböző országokba anélkül, hogy bármilyen különleges eset előfordult volna ezideig.
Lakatos Jenő District GovernorA kommentelési lehetőséget az eldurvult hangnem miatt felfüggesztettük. - 10.06.19.30Nati hazatért - Pápay elmondja a részleteket:

Hétfőn reggel hazatért Tímár Natália az Egyesült Államokból. Az őt megtaláló magánnyomozó, Pápay Gusztáv részleteket újabb árult el a nyomozásról. Natit drogkereskedők tartották fogva, majd miután megszökött tőlük, meg akarták öletni.

Magyar idő szerint 8 óra 20 perckor hazatért Magyarországra Tímár Natália. A 19 éves rotaris cserediákot szülei, nagymamája és nővérei várták a reptéren. Óriási médiaérdeklődés mellett, fotósok, újságírók gyűrűjében ölelte magához övéit Nati.

 

A galéria megnyitásához kattintson a képekre!

A családtagok közül többen sírtak, Natalinak is elfátyolosodott a szeme, de ezután boldog örömmel ölelte át a nővéreit, Krisztát és Vikit. A reptér parkolójában vagy száz-kétszáz méter távolságra kísérhették a médiamunkások a boldog családot, ám ezután Tímár Zoltánné, Natali édesanyja megkért bennünket, hagyjuk kicsit megnyugodni a lányát. Az édesanya ígérte, ha itt lesz az ideje, Natali bizonyára elmondja, hol és merre járt az elmúlt négy hónapban.


Végre itthon. Fotó :H. Baranyai Edina
Végre itthon. Fotó: H. Baranyai Edina


A várva várt pillanat. Fotó :H. Baranyai Edina
A várva várt pillanat. Fotó: H. Baranyai EdinaCsaládi körben. Fotó :H. Baranyai Edina
Családi körben. Fotó: H. Baranyai EdinaTímár Natália megszökött fogva tartóitól New Yorkban, akik meg akarták öletni

Egy férfit fejbe is lőttek a New Yorkban eltűnt magyar diáklány mellett, miután ő a földre vetette magát a pisztolylövések hallatán - egyebek mellett erről is beszélt New Yorkban Pápay Gusztáv magánnyomozó, aki megtalálta Tímár Natáliát, akit drogkereskedők tartottak fogságban. A lánytól elvették mindenét, és sehova nem engedték el egyedül. Végül megszökött tőlük, de fogva tartói keresték, és meg akarták öletni. Tímár Natália vasárnap indult haza Budapestre, ezt követően a magánnyomozó elmondta a nyomozás egész történetét a Független Hírügynökségnek.

A New Yorkban élő magyar magánnyomozó féltestvérén keresztül került kapcsolatba az üggyel. Felbert László ugyanis Nati szülőhelyének közelében lakik, és miután egy lapban olvasott a diáklányról, összeismertette Pápayt a szülőkkel. Natália ügyében sem a magyar rendőrség, sem az amerikai Szövetségi Nyomozóiroda (FBI) nem nyomozott akkor, mert a 18 éves lány nagykorú, és saját akaratából távozott a diákcsere programból, bűncselekményt pedig nem követett el. A szülők annyit tudtak, hogy valaki néha használja Natália bankkártyáját, mert arról Manhattanben több alkalommal pénzt vettek le. Pápay Gusztáv, aki korábban 20 évig a New York-i rendőrségen dolgozott, elkérte a banki kimutatást, amelyből kiderült, hogy a bankkártyát minden alkalommal a Times Square környékén használták, olyan utcai bankautomatáknál, amelyeknél nincs kamera. Pápay ezután megkereste a rendőrséget és az FBI-t. A hatóságok pedig újraindították a nyomozást. Nem tétlenkedett Pápay sem, aki hosszas kutatás után rábukkant arra a helyre, ahol a magyar lányt fogva tartották. A lakás azonban üres volt. Amíg átkutatták a pincelakást, a magánnyomozót fölhívta Natália, aki elmondta: megszökött fogva tartóitól. A nyomozó és csapata ezután Brooklyn egy másik részén találkozott a lánnyal. Két órán át beszéltek a férfi kocsijában. A nyomozó megkérdezte, hogy kényszerítették-e olyanra, amit ő nem akart megtenni? Erre azt válaszolta a lány, hogy igen, de erről nem akar beszélni. Natália gondolkodási időt kért, és kiszállt a nyomozó autójából. Később ismét telefonon jelentkezett, hogy haza akar menni. A New York-i magyar konzul, Trombitás Zsófia intézte el a lány ideiglenes papírjait. Natália két napot még a nyomozó családjánál töltött, és vasárnap indult haza. Pápay Gusztáv azt mondta: "úgy kerestem, mintha a saját lányom lett volna. Nem a pénz hajtott, addig nyomoztam, amíg meg nem lett a gyerek."

A lány tavaly nyáron utazott Amerikába cserediákként. New York államban tanult egy gimnáziumban, de megszegte az egyik feltételt, ezért a kiutazást szervező Rotary Klub hazaküldte. Ezután tűnt el. Natália ezután Kelet-Brooklynban, egy feketék lakta negyedben egy pincelakásban lakott három feketebőrű emberrel, akik büntetett előéletűek, és kábítószer kereskedelemmel foglalkoznak. Elvették a mobiltelefonját és a bankkártyáját, a földön aludt, és egyedül nem engedték sehova. Végül megszökött, de egyelőre nem szívesen beszél arról, pontosan mi történt vele. Tímár Natália hétfőn visszatért Magyarországra.

- FH -Tímár Natália megszólal. Papay: a pokolból jött elő!

Az indulás előtt, még New Yorkban sikerült utolérnünk a lányt, aki az őt megtaláló magánnyomozó – Augustine Papay – otthonából készült a nagy útra. Helyi idő szerint délben tojást sütöttek neki, ekkor vállalta a rövid beszélgetést:

Sok mindent rendbe kell még tennem magamban; az elmúlt hónapokat, amelyekről beszélni egyelőre nem tudok. Sok minden történt velem... Azt tervezem, hogy mindezt megírom könyvben, így talán rendezetten látom majd az eseményeket. Megkönnyebbültem, hogy végre vége, és indulhatok haza a családomhoz, a barátaimhoz. Köszönöm mindenkinek, aki aggódott értem, sajnálom, hogy eddig nem tudtam hazajönni" – mondta a Kisalföldnek, de ennél részletesebben egyelőre nem akart mesélni az Amerikában töltött hónapokról. 
 

Nati a telefonnál - még az Egyesült Államokban.
Nati a telefonnál - még az Egyesült Államokban.


Több hetes adategyeztetés, tájékozódás és aprólékos munka előzte meg azt a pillanatot, amikor múlt héten személyesen is találkozott a magyar származású magándetektív és Tímár Natália. A 19 éves lány számára ez, no és a családjához való kötődés végleg eldöntötte: hazatér, nem is tehet mást. Augustine Papay  portálunknak elmondta, Kelet-Brooklyn hírhedt negyedében, egy pincelakásban talált rá a leromlott állapotú lányra. A magánnyomozó annyit még elárult, „Natit három fekete férfi olyan dolgokra vette rá, amelyet önszántából bizonyosan nem tett volna. A többit – ha akarja – majd elmeséli, mi történt vele."

A repülőgép indulásáig a családunkba fogadtuk, pihent, tévézett és evett nálunk. Utóbbi nagyon is ráfért, mert végeredményben azt mondhatom, Nati a pokolból jött elő." – tudtuk meg a detektívtől. – „A konzulátuson, az utazási irodában is készségesek voltak velünk, segítettek, amiben csak tudtak. A médiát arra kérem, egyelőre hagyják megnyugodni a lányt is, a családot is, hiszen olyan dolgokon mehetett keresztül, amitől szellemi és pszichés sérülése lehet. Natinak legalább két hét pihenésre, kikapcsolódásra van szüksége" – vélekedett Papay.

Keréktelekin és Győrújaráton is nagy az öröm, de Tímáréknál ki-ki különbözőképpen dolgozza fel a történteket. Tímár Zoltán a jó hír hallatán férfi létére sem fojtotta vissza könnyeit, Hajni, az anyuka és Nati nővérei is mérhetetlenül boldogok, hogy a lány él és hamarosan megölelhetik.
Köszönjük azt az aggódást, amelyet sok-sok olvasói levélben, sms-ben, hozzászólásban olvashattunk – osztotta meg lapunkkal érzéseit Tímár Zoltánné, az édesanya. – Nem lehetünk eléggé hálásak a Kisalföldnek, hiszen Natália ügye innen indult, s a magánnyomozó költségeire is a lap nyilvános segítségével nyitottunk számlaszámot. Hogy Nati mikor mondja el, végtére mi is történt, ez idő, de bízunk benne, hogy testileg-lelkileg rendbejön és folytatja az iskolát. 

A banketten ott a helye

Az osztálytársak, a barátnők is aggódva várják haza Natit, akinek – mint azt lapunk megtudta – végzősként a banketten is foglaltak helyet. Hogy Tímár Natália iskolai jogviszonya miként alakul, az Nagy Attila igazgatón is múlik, ám a Krúdy gimnázium és szakközépiskola direktora már korábban is megerősítette: visszavárják a lányt, s minden segítséget megadnak neki, hogy pótolja lemaradását, illetve visszailleszkedjen az iskolai közösségbe. 

 


Korábban:

Papay október 2-án telefonon vette fel a kapcsolatot Natáliával - mindezt az MR1 Kossuth Rádiónak adott nyilatkozatában mondta el. Kelet-Brooklyn környékén talált rá, egy utcasarkon találkoztak. Az eltűnt lány a magánnyomozó szerint három színesbőrű fiatalemberrel élt egy pincelakásban, akik "szellemi befolyásuk alatt tartották". Hogy ez valójában mit jelent, arról az amerikai nyomozó úgy nyilatkozott: Natália, ha akar beszél róla.

"Nagyon ráfér a pihenés és a kikapcsolódás, mert a pokolból jött elő. Kérem a magyar sajtót, hogy a kislányt egyelőre kíméljék, és ne zaklassák kérdésekkel, mert tudomásom szerint olyan csúnya eseteken ment keresztül, amelyektől szellemi sérülést is szenvedett" - mondta még a magánnyomozó.

Natali hazautazásáig Papay úr vendégszeretetét élvezi. Ő azt mondta, ma (vasárnap) kikíséri a repülőtérre és megvárja, míg felszáll vele a gép. A lány hétfőn korán reggel érkezik Magyarországra.

  Augustine Papay

Sajtóközleményt adott ki Papay Natália megtalálásáról

Papay egy brooklyni utcán találta meg Natalit. A kocsijában beszélt vele és kérte, térjen haza a családjához. A lány most már biztosan rossz társaságba keveredett, de a családjával hajlandó volt kommunikálni - ez áll Augustine Papay magánnyomozó sajtóközleményében.

Sajtóközleményt adott ki Augustine Papay magánnyomozó az eltűnt Tímár Natália felderítéséről. Ebből kiderülnek a lány felkutatásának részletei. Papay nemcsak a New York-állami rendőrséggel, de több más szervezettel, köztük az oneontai és otsego-i rendőrörsökkel dolgozott együtt.

A lányt eltűnésének helyszínétől 231 mérföldre, Brooklynban találta meg Papay. Találkozásukkor Natali elmondta, bűncselekmények áldozatává vált és rossz társaságba keveredett. Egyelőre annyi bizonyos, hogy a bűncselekmények alatt Natali a kirablását érti és még mást is, amit azonban nem hozott nyilvánosságra Papay.

A nyomozó azt is hozzátette, általa a lány felvette a kapcsolatot a hozzátartozóival, akik aggódva követték az eseményeket. Igyekeztem hatni rá mint egy rendőr, egy apa, vagy egy barát tenné és próbáltam hatni rá, hogy válassza a hazautat. A lány azt mondta, minden rendben lesz vele és kiszállt az autóból... Későbbi információ szerint pedig már eldöntötte: hazatér Magyarországra.

....

A Tímár szülők magánakcióba fogtak, magányomozót kerestek. Augustine Papay  kitartó nyomozásának köszönhetően a lány előkerült, hazatéréséig ő fogadta otthonába Natit.

Augustine Papay ígéretéhez híven hazahozhatja Natalit.
Augustine Papay ígéretéhez híven hazahozhatja Natalit.Augustine Papay
Augustine PapayNagy Tamara barátnő és osztálytárs:

Kifolytak a könnyeim az örömtől, a meglepettségtől, annyira örülök. Boldog vagyok, hogy végre előkerült, várjuk vissza az iskolába. Mi hárman: a Zsófi, a Nati és én összetartottunk, ahova csak lehetett, együtt jártunk. Remélem, ez semmit nem változik, nagyon várom, hogy végre megölelhessem."

Hogy mi történt az elmúlt néhány hét leforgása alatt, pontosan nem tudjuk, de információink szerint a diáklány csont sovány, kurtára nyírt a haja, egyszóval kicsit megváltozott.

A Tímár szülők jóformán tehetetlenségükben fordultak a nyilvánossághoz, majd némi közvetítéssel a magyar származású, ám évtizedek óta eredményesen tevékenykedő és New York Cityben élő Augustine Papayhoz. A magánnyomozó két napja azt írta levelében, már egészen közel van a megoldáshoz, azaz szinte biztosan megtalálja Tímár Natáliát.


Így lett, szerda ez megtörtént, a lány és a magánnyomozó beszéltek is egymással, ám a végleges döntést a hazatérését illetően csütörtökön hozta meg a diáklány.

Augustine Papay
Augustine Papay


- Úgy tudjuk, személyesen ment be a konzulátusra, jelezve hogy haza szeretne jönni – mondta el lapunk érdeklődésére Tímár Kriszta, a lány nővére. – Rossz bőrben van, nagykövetségen enni is adtak neki. A lényeg, hogy megvan és hazatér. Beszéltünk a magánnyomozóval, aki nemcsak a repülőjegyét intézi hazafelé, de addig otthonába fogadta a húgunkat. Már telefonált, sms-eket váltottunk, mindenki örül. Csak annyit tudunk, hogy egy ideig Brooklynban volt, de hogy ott hol és mit csinált, nem tudjuk. Apu sír, anyu kimondhatatlanul boldog és mindannyian így vagyunk ezzel. Hazavárjuk!Nati egy régi fotón.
Nati egy régi fotón.

Natika - nem tűntem el örökre, nyugika!

"Az még nem biztos, hogy hazamegyek"-írta Tímár Natália friss blogbejegyzésében. A négy hónapja eltűnt és pénteken megkerült diáklány szeptember 30-án nyitott új blogot. Persze az elmúlt hetek eseményei után már semmi sem biztos. Az sem, hogy ő nyitotta, az sem, hogy ő írja. 

Natika blogjában (már ha tényleg az övé) szeptember 30-i az első bejegyzés és arról szól, hogy nem bír belépni az iwiw-re, használhatatlan a freemail-es levelezője, és a többi profilját is "meghackelte" valaki.
Leírja annak a történetét is, mikor barátjával arra ébredtek, hogy a nyomozó fényképezi a házukat. A blogot író Natika attól tart, hogy őt itthon utálják, s ezért elbizonytalanodott, hogy jobb-e, ha hazajön. Akit bővebben érdekel a Natalia blogol ide kattintva olvashatja. A blogot persze fenntartásokkal illik kezelni: kommentelőink közül többen állítják, hogy valójában emögött az "aktivitás" mögött sem az eltűnt lány áll.  
 


Megtalálták Tímár Natáliát. Az Egyesült Államokban vendégdiákként eltűnt lányt magánnyomozó kereste és portálunk kommentelői is hozzájárultak a kutatáshoz.

 (Pár napja a hozzászólás lehetőségét  az elszabadult durva hangnem miatt felfüggesztettük.)

De ki is Pápay Gusztáv,  akit megbízott a család, hogy Natália nyomát kutassa? A New York állambeli Port Jervisben csak Augustine Papay, Jr.- ként ismert – magándetektív 13 éves korában került az USA-ba. Az NYPD tagjaként 1994-ben ment nyugdíjba, akkor váltotta ki a magánnyomozói engedélyt, azóta évente 50-60 ügye van. A szakmai körökben elismert magánnyomozó egyik rendkívül sikeres munkájáról a német ARD csatorna filmet is forgatott. Megbízói között akadnak magyar ügynökségek is. Magánnyomozó irodája alapvetôen egyszemélyes: adott ügyekhez szokott csak kisegítôt hívni. De alapvetôen egyedül szeret dolgozni. 

Pápay Gusztáv a magánnyomozó.
Pápay Gusztáv a magánnyomozó.

"Amerikában az igazán jó magándetektív az, akinek a gyakorlata mellett nemcsak jó információforrásai vannak, hanem szigorúan betartja a törvényeket is. Akartak már megbízni olyan munkával – konkrétan egy volt FBI-ügynök –, ami sértette a törvényt. Mielôtt elvállalok egy munkát, mindig elgondolkozom: milyen törvénysértést kellene elkövetnem ahhoz, hogy megszerezzem a kellô információt. Az emberek jogait nem akarom megsérteni, mert én sem szeretném, ha valaki megsértené az én jogaimat. Ez nálunk alapvetô szabály, és aki ezt áthágja, annak vállalnia kell a következményeket." - így vall munkájáról honlapján.

Pápay Gusztávhoz sokféle üggyel fordulnak, s állítása szerint a rá bízott ügyek 90 százalékáét megoldotta. Igyekszik eleget tenni a megbízóinak:  "Húszéves rendôri gyakorlatom során megtanultam, hogy a legreménytelenebb üggyel is érdemes foglalkozni, … soha nem adom fel a harcot, mert tudom: a megbízónak fontos az erkölcsi támasz. "


Korábbi hírek

New York City-Győr - A Kisalföld külön kérésére a közel négy hónapja rejtélyes módon eltűnt Tímár Natália megkeresésével megbízott Augustine Papay levélben tudatta velünk: értesült arról a fajta rosszindulatról, amellyel őt is, a Tímár szülőket és Nati nővéreit is gyanusítják Papay a Kisalföldnek elmondta, csak akkor közöl új információt, ha eredmény van, azaz Natália nyomára bukkannak. Szombatról vasárnapra virradóan New York Cityben keresték a diáklányt, egyelőre nem találják.

- Szombaton éjjel két órától hajnal fél 6-ig kerestük Natalit New York Cityben, közelebb pedig azokban az utcákban, ahol a bankkártyáját használta – írta e-mailjáben Augustine Papay. – Sajnos az éjjeli keresés nem járt eredménnyel, tűt keresünk a szénakazalban, de bízom benne, hogy egyre közelebb vagyunk a megoldáshoz és megtaláljuk Natáliát.

A magánnyomozót megdöbbentette a fórumozók hozzászólása, illetve mindaz, amiről Tímárék panaszkodtak neki. Épp ezért Papay azt tanácsolta a családnak, egyelőre több információt ne adjanak ki a nyomozásról.

- Ha megtaláljuk vagy előkerül Natália, a saját szavaival mondja el, mi is történt vele – írta még üzenetében Augustine Papay, aki megerősítette: a maga részéről csak akkor ad ki új infót, ha komoly fejleményről tud beszámolni, mert a háttérben csípik-vágják a családot, annak pedig semmi értelme, hogy lelkileg még inkább padlóra kerüljenek. – A nyomozás kiszámíthatatlan eredményt hozhat, de reményt látok arra, hogy Nati élve elő fog kerülni, de nem tudok időt, helyet - folytatta. - Reméljük, minél előbb megtörténik. A magam részéről még csak annyit: húsz évnyi rendőrségi és 14 éves magánnyomozói munkámból kifolyólag több száz eltűnt személy felkutatásában vettem részt. Legtöbb ügyem sikerrel járt, kevesebb tragikusan végződött. Épp ezért megdöbbentő, hogy először fordul elő: kételkednek a munkámban, a hitelességemben, s ez a vádaskodásig is elmegy. Minderre csak azt tudom mondani, üzenni: inkább vagyok New Yorkban egy villanyoszlop, mint Magyarország miniszterelnöke...- zárta sorait Augustine Papay.Korábban: Félrevezették a magánnyomozót?

Mint azt a Kisalföldben is nyomon követhették olvasóink: szeptember 18-án délután egy Daily Star-olvasó írt levelet az újságnak, eszerint pedig látta a három hónapja eltűnt cserediák fotóit, megérti a hozzátartozók aggodalmát, épp ezért segít.  Állítja, Natalival találkozott az Oneontától úgy 60 kilométerre lévő Cooperstownban, s váltott vele néhány szót az ottani bárban. A névtelenségéhez ragaszkodó levélírót Papay leinformálta. A magánnyomozó a Pratt Hotel tulajdonosát és dolgozóit is személyesen meghallgatta, megnézték Nati fényképét és egyöntetűen azt állították Papaynak: soha nem látták a diáklányt, s egyébként is vagy két éve az idősebb kuncsaftok törzshelye a bár, a fitalok itt egy ideje más szórakozás után néznek. A hotel tulajdonos szerint az egyik rosszakarója küldte rá a rendőrséget, a seriffet és a magánnyomozót. Egyébként meg ha tehetné, minden körülmények között segítené a nyomozást, de sajnos nem tud többet.

- A New York-i államrendőrség nyomozói és én is meggyőződtünk arról, hogy a bár tulajdonosai és munkatársai őszinte vallomást tettek az ügyben – állítja Papay. – A beszerzett információk alapján a Cooperstown-i nyomozást lezártuk – áll a magánnyomozó hozzánk eljuttatott levelében, amelyet kifejezetten lapunk kérésére küldött. Augustine Papay annyit írt még: a rejtélyes módon eltűnt diáklány ügyében New York City felé koncentrálnak, s nem véletlenül. Nati egyik blogjában az imádottnak tartott városról ír, - itt talán a nyomozó több szerencsével jár.
Időrenden összeszedtük Nati blogjában a bejegyzéseket, melyek arra utalank, hogy a fiatal lány szeret az Egyesült Államokban...


Idézetek Nati blogjából

2007.10.23.

,,nah nem mentem Cooperstown-ba...nem volt kedvem.Estherrel kitalaltuk, hogy csinalni akarunk vmit,de kis varosunkban. szoval felhivtunk mindenkit, de mindenki punnyadt ugyhogy felmentunk egyetemre ahol eppen focimeccs volt....es akkor eszembe jutott Coutney-t kell hivnom felhivtam es hat eppen egy hazibuli kozepen volotak szoval meghivattam magunkat. NAGYON JO VOLT! mint a filmekben...tiszta amerikai pite nagyon komoly volt.de sajna le kelltt lepnunk mert vmi tortent amit maig sem tudok mi....hazajottek a szulok vagy rendorok vagy nem tudom ugyhogy mentunk belvarosba pizzat enni...aztan hazasetaltunk...mivel Esthernel aludtam.."

2007.11.08.

nah hat NEW YORK CITY az vmi eszmeletlen.....eggyszeruen nem lehet elmondani...ott akarok lakni. pont mint a filmekben. zajlik az elet, mindenki tok egyedi,mindent megtalalsz amit akarsz,porog ezerrel az egesz varos! imadtam.....

Róla...

Percek..órák... hetek...hónapok...
S még mindig nincs mint mondanod...
Csak várják...hogy üzend hogy...
,,Én valahol itt vagyok..."

Bárcsak ilyen egyszerű lenne...
Bárcsak ennyi volna...
S bárcsak gondolatod...
Az ő számukra egyértelmű volna...

Egy dallam cseng a fülembe...
Már hónapok óta...
De csak most értettem meg igazán...
Mit jelentenek a szavak tisztán...

Hetek óta keresem a szavakat
De nem önthető írásba
Mit éreznek ŐK,s mások...
Érted aggódva...

Csak arra várnak...
Hogy újra mosolyt csalj arcukra...

Írja kommentelőnk Szasza, aki versekben fejezi ki Nati hiányát...

2008.01.15.

"Most eppen mid term vizsgak vannak ugyhogy arra kene tanulnom....dehat tanuljon a halal....nekem nincs hozza most kedvem. Van egy rakas uj kep majd rakok fel parat....szerintem ma ejjel.
Atlag mindennapjaim maradtak a regiben....kileptem pompomlanykodasbol.....nem nekem valo ez a mindennap otig iskolaban vagyunk dolog:D Aztan most midennap suli utan megyek Rachel-hez aki vegzos az itteni egyetemen......igen jo arcok mindennap ott rohadok...berelnek egy hazat....tiszta party:D
nah most megyek tanulni mert aztan bukok:D:D
igy is voltam mar buntiben:D:D
ebedbuntiben meg suli utani buntiben is:D"


2008.02.25.

,,Aztan most, hogy csaladot valtottam rajottem, hogy mar csak negy honapom maradt itt."....

,,amerika igen fasza hely nagyon imadom.....tudnek meg maradni egy par evet azt hiszem!:)"

2008.04.17.

,, amugy nem nagyon csinalok semmi izgit suli party. barataim tiszta aranyosak...mert ugye julius 12en megyek haza. es felhivtam oket mondtam nekik hogy mi van....es teljesen beparaztak...haha...kb harman gyorsan megkertek a kezem:D"......

,,voltam party helyeken bulizni nagyon komoly volt....annyira beteg emberek vannak itt usaban hogy el se hinnetek(haha es ere elkezdtek lil waynet jaccani a radioban:)...szoval bemegyek egyik clubba....lazulok a barpultnal es egyik haverom odasetal hozzam....2m magas feka csavo es megkerdezi tolem hogy tetszik e nekem az o baratnoje....mondom hat szep csaj de nem nagyon erdekel.....erre ilyet szol nem akarsz hazajonni velunk ma este...mondom nem dude kihagynam....erre azt mondja van nalam fu ha adok egy kicsit akkor sem....mondom nem son sorry...erre azt mondja van nalam egy kis coke is....mondom BETEG AMERIKAIAK....aztan leleptem igen gyorsan...haha...vicces nem...azert a magyarok ennyire nem perverzek:D"

,,de amugy mar nagyon beilleszkedtem ket helyen ingyen kajat kapok a varosban.....ismerek mindenkit.......tudok mar minden hulye helyi storyt...szoval komoly mar nagyon otthon erzem magam....ezmeletlen embereket ismertem meg...de mindenki lelki nyugalma erdekeben a sztorikat majd csak akkor meselem el ha hazaertem:D"......

2008.04.20.

,, Ma nem mentem partyzni nem tudom miert....tul sok minden tortenik kicsit most kiakartam maradni a dolgokbol."

2008.04.22.

,, mar regen nem volt razzia suliban kivancsi vagyok mikor lesz megint mert mar megint szabadulnak el az indulatok meg a drogok...amerikaaa....komolyan imdaom amerikat kiveve a kozepsulit...ez mindennek a legalja komolyan."

2008.05.15.

,,ez egyik legjobb baratom koltozik ugyhogy most az egesz het rola szol....visszuk mindenhova, minden nap vele vagyunk....
bizony lassan en is megyek haza...nem semmi mi hamar el ment ez az ev!
JAH: a jegyemrol megkaptam az emailt de hiaba nyitom meg nincs ott a jegy az idefele jegyem ott van de a hazafele nincs!!!!!!!!!!!"

,, lassan egyetemistak mennek haza:(....senki nem marad....ill egy-ket emberke de tobbseguk megy haza.
aztan vszinu mielott megyek haza barataim meg elhuznak egyetemre....szoval fura lesz nah de mindegy.
tegnap volt szerencsem megsmerne egy Andy Buday nevezetu fickot aki beszel magyarul. Tiszta komoly nagyon jo arc. Olyan otven ev koruli es anyukaja magyar apukaja meg amerikai, de igen szepen beszel magyarul. Szoval mondta hogyha van kedvem meglatogatni csaladjat szeretettel varnak Manhattanben....mondom okeeee:Dbenne vagyok:)

"VAn mar torzshelyem is...az a neve hogy Sake Club tiszta komoly:)etterem party hely egyben nagyon kemeny"


S hogy Nati csak tinédzser csínytalanságból nem ad életjelet magáról vagy elrabolták? Erről sajnos, még a család által megbízott Augustine Papay sem tud pontos választ adni...


Valaki emlékezett Natira egy cooperstowni bárból

Az oneontai Daily Star felhívása, a megadott személyleírás és a fotó alapján egy olvasó felismerte a három hónapja rejtélyes módon eltűnt Tímár Natáliát Cooperstownban, a Pratt Hotel bárjában.

A család által megbízott Augustine Papay a helyszínre utazott, ám még vissza kell ellenőriznie a kapott információkat. Csak így lehet biztos benne, hogy jó nyomon halad.

Szeptember 18-án délután egy Daily Star-olvasó írt levelet az újságnak, eszerint pedig látta a három hónapja eltűnt cserediák fotóit, megérti a hozzátartozók aggodalmát, éppen ezért segít. Állítja, Natalival találkozott az Oneontától úgy 60 kilométerre lévő Cooperstownban, s váltott vele néhány szót az ottani bárban. „Mikor beszélgetésbe kezdtünk, hogy ki honnan jött, a lány elárulta, hogy ő magyar és többnyire Oneontában tartózkodik."

A cooperstowni bárban lévő lányt Natali helyett azonban Natasának szólították. Mikor megkérdeztem tőle, hol lakik Oneontában, csak annyit mondott: „ez egy hosszú történet". A levélíró egyebet nem árult el, de azért azt sejtette, hogy feltevése szerint a lány Cooperstown és Middlefield falvakban vagy azok környékén lakhat.

A fenti információkat a Daily Star juttatta el Augustine Papaynak, aki azonnal értesítette az állami rendőrséget és a seriffirodát, és természetesen felvette a kapcsolatot a Pratt bár kiszolgálószemélyzetével.

Az információk visszaellenőrzése folyamatban van, ám a magánnyomozó szerint nem kizárt, hogy a névtelenségbe burkolózó levélíró félre akarja vezetni a hatóságot. Az már csak a történet továbbgondolása, hogy ha a Daily Star ismételt felhívására személyesen is jelentkezik a levélíró, Augustine Papaynak ez most nagy segítség lehet.


Nincs új hír Nataliról

Nincs új információ a 16 hete Oneontában egyelőre rejtélyes módon eltűnt Tímár Natáliáról. A rotarys cserediák felkutatására a Tímár szülők magánnyomozót fogadtak, Augustine Papay ellenőrzi a befutott információkat, ám egyelőre nincs híre Natiról.

Tímár Zoltánné bizakodó, szerinte Papay addig nem nyugszik, míg meg nem találja lányt. Eddig kétszer kétezer dollárt küldtek a magánnyomozó költségeinek fedezésére, a legutolsó összeget már – nem szégyellik – kölcsönpénzből. Keréktelekin egy magánszemély fogott gyűjtésbe, de még nem tudni, mennyi pénz jött össze. A kisalfold.hu által is közzétett bankszámlaszámra alig több mint kétezer forint érkezett eddig, de Tímárék bíznak benne, hogy többen segítenek.

Az édesanya elmondta még, nagyon jól esik a családnak minden együtt érző szó, hiszen a bajban a lelki támasz is sokat jelent. Bíznak Augustine Papay hozzáértésében és sokéves tapasztalatában, s naponta várják a telefonon és a világhálón érkező híreket Nataliról.


Tímár Zoltánné Hajni nem adja fel, bízik benne, hogy  a magánnyomozó segítségével Nati előkerül.
Tímár Zoltánné Hajni nem adja fel, bízik benne, hogy a magánnyomozó segítségével Nati előkerül.Egyik osztálytársa szerint Nati már szőkére festette a haját

A Keréktelekin élő Tímár szülők megbízásából Augustine Papay napok óta kitartóan nyomoz Tímár Natália eltűnésének ügyében.

A nagy tapasztalatú, már nyugdíjas rendőr az oneontai gimnáziumban is tájékozódott, s a diákoktól úgy tudja, Nati már szőkére festette a haját. Állítólag Natali azzal a büntetett előéletű emberrel szökött meg a vendégfogadó családtól, aki két éve egy partin késsel meggyilkolt egy fekete bőrű embert, de a vád alól mégis felmentették.

Ezek után a rendőr Maryland államban kereste Ricca nővérét, aki határozottan cáfolta a testvéréről és Natáliáról szóló híreket, ami arra utalna, hogy együtt vannak.A jelenleg ismeretlen helyen tartózkodó férfit a magánnyomozó nem érte el, nem is beszélt vele, de talán valami fontosat mégis tudhat. Eg másik szál is felgöngyölítésre vár: az Ostego Megyei Seriff irodától kapott információk szerint jelenleg is börtönben van egy olyan bűnöző, akit dílerkedésért és betörésért tartanak fogva és lehet információja a magyar lányról. Vele is beszélni szeretne a magánnyomozó, aki újólag is megerősítette: érzése szerint a lány veszélyben van, mindenképpen meg kell találni. 
Ezer dollár a nyomravezetőnek

A Tímár család 1000 dollárt ajánlott fel azért az információért, amely Natália hollétéhez vezet. A magánnyomozó nyilvánossá tette az elérhetőségeit a Daily Starban, s azt is megerősítette: minden információt és adatot bizalmasan kezel. Az aggódó család itthon számlát nyitott, mást egyelőre nem is tehetnek, mert a nyomozó költségeit ők állják. A számlaszám, ami segítség lehet: OTP 11773 18800 117962.

Natit fogva tartják és prostitúcióra kényszeríthetik

Több mint három hónap telt el azóta, mióta a 19 éves Tímár Natáliának nyoma veszett New York államban. A család által felfogadott magánnyomozó közvetett bizonyítékokról számolt be a Daily Starnak, amelyekből arra következtett, hogy Natit fogva tartják és prostitúcióra kényszeríthetik.

A család által megbízott magánnyomozó nyilatkozott az oneontai Daily Starnak.
Augustine Papay az előző hét végén Oneontában nyomozott. Az egykori gyilkossági nyomozó beszámolt arról, hogy Natália a naivitása és túlzott nyitottsága miatt kerülhetett rossz társaságba. Papay szerint a lány veszélyben van. Bár korábban a nyomozók azt állították, hogy a magyar lány saját akaratából hagyta el a befogadó családot és döntött úgy, hogy nem tér haza Magyarországra, a magánnyomozó most közvetett bizonyítékokról számolt be, amelyek alapján arra következetett, hogy a lányt akarata ellenére tartják fogva és kényszerítik prostitúcióra olyan New York-i emberek, akik szexkereskedelemben érintettek. Natália nem mehet sehová és nem is kommunikálhat senkivel. Papay megosztotta ezeket a bizonyítékokat a helyi rendőrséggel és az FBI-jal is, de hogy pontosan mik ezek, azt a Daily Starnak nem mondta el.

A Tímár család 1000 dollárt ajánlott fel azért az információért, ami Natália hollétéhez vezet.

A magánnyomozó nyilvánossá tette az elérhetőségeit a Daily Starban, telefonon a ((001) - 866) 533-50-99-es számon érhető el, e-mail címe: guspapay@gmail.com. Papay közölte, hogy minden információt és adatot bizalmasan fog kezelni.


A győri elnök Győrben tájékozódik: Szigorítják a cserediák-kapcsolat feltételeit?

Szigorú szabályok szerint tölthetnek a cserediákok a világ különböző országaiban egy-egy évet, s a jövőben – a Kisalföld úgy tudja - a felkészítésük, orientációjuk mellett az útlevelüket is elveszik. Erre nem kifejezetten Natali eltűnése miatt készül a szervezet, amelynek ifjúsági elnöke ezekben az órákban Győrben tájékozódik a cserediák középiskolájában, valamint családja körében. Mindkét találkozóról kitiltották a sajtót, azaz nem lehettünk ott sem az iskolai-, sem pedig a családdal történő megbeszélésen. (Kertész Béla, a Magyarországi Rotary Klubok Szövetsége ifjúsági felelősének határozott kérése volt ez - a szerz.)

A Kisalföld e meglehetősen kellemetlen visszautasítás ellenére megtudta, Tímár Natáliának nagyon fontosak voltak a családi szálak, például amikor édesanyja megbetegedett, nem is akart Amerikába utazni. Később valószínű meggondolta magát. Nővére, Kriszta kisfiáról külön fotóalbumot és Dávid kis zokniját is magával vitte, annyira fontos volt számára a kisfiú.

 Számlát nyitott a család

 Számlát nyitott a Tímár család, s erre leginkább azért volt szükség, mert hétfőn már utalniuk kell összesen 2000 dollárt a magánnyomozónak. Hogy ez az összeg pontosan mire elég, azt tételesen megtudják, ugyanis a 20 évig rendőrként dolgozó, ma magánnyomozó az utolsó centig, tételesen elszámol. A Győrtől 40 kilométerre lévő Keréktelekin mindenki tudja, mi történt Tímárékkal, s a településen a jó szándék is tetten érhető. A gyűjtéséhez az OTP 11773 18800 117962-es számlaszámon bárki csatlakozhat.

Az iwiw-es belépés már nem tekinthető egyértelmű életjelnek

Az iwiw-es belépések, amelyeket életjelnek tűntek, egyre kevésbé reménykeltőek. Bebizonyosodott ugyanis, hogy Natali profilját más is képes használni. Hogy ki járhatott ott, többször is az elmúlt napokban, arról kommentelőink véleménye is megoszlik. Az első, valódi életjelnek tűnő hajnali belépések után, a hat órás időeltolódás miatt felcsillant a remény, hogy esténként a lány használta az intenetet, ám most már szinte napi rendszerességgel változik az utolsó belépés időpontja. (A jelen állapot szerint például este 21.36-kor történt a legutolsó megtekintés. A nagy kutatásban közben felmerült a lehetősége annak is, hogy az esetleges elfelejtett jelszóra kikért e-mail után módosulhatott úgy az eltűnt lány profilja, hogy már ő maga sem tudna hozzáférni, ha akarna sem.

Használták a bankkártyát

A bankkártyát viszont vélhetően használták az elmúlt napokban, ám erről a családagok jobbnak látják titokban tartani a részleteket, hisz a publikus információ sértheti a nnomozás érdekeit.   

Rossz társaság

Kriszta, Tímár Natália nővére közben kapott hideget-meleget a komentelőktől, amit nagy alázattal viselt. Mint hozzászólásaiban elmondta: nem érdeklik a negatív hangú kommentek, egyetlen cél vezérli, hogy az az együttműködés, amit most több tucat ember aktív részvételével összeállt itt a kisalfold.hu írása alatt eredményre vezessen. Ő így foglalta ösze a Natália eltűnése óta eltelt napokat: "Az a baj, hogy nem írhatok le olyan infókat, hogy mikor volt utoljára pénzmozgás a kártyáján és hol. Mióta nem biztos, hoy ő lép be az iwiwre már azt sem vehetjük életjelnek.
Amit mindenki tud már az az, hogy június másodikán eltűnt Nati. Harmadikán felhívott minket a kint élő rokonunk -ő volt megjelölve a jelentkezési lapon, mint értsítendő személy ha baj van. Elmondta, hogy Nati nem ment haza a fogadó családhoz.
Az utolsó üzenet tőle június nyolcadikán érkezett. Ebben ír a rossz társaságról és arról, hogy amint tud jelentkezik.
Nati személyiségéről írjak? Ezen nagyon sokat gondolkodok mostanában, mert ha magától lépett le és most is éli világát akkor gyökeresen megváltozott.
Ő itthon egy nagyszájú, de egyenes, őszinte és családcentrikus lány volt. Nekünk nyilván különleges.
Imádta a kisfiamat. Kérte míg kint volt, hogy küldjünk neki tőle egy kis zoknit ahelyett ami az elveszett bőröndjében volt. A cumitartó cicáját az ágyán tartotta és külön fényképalbumot vitt magáról róla. Nagyon bíztunk benne, hogy az ő születésnapján jelentkezik, de sajnos nem így lett
."

 

Natália eltűnése előtti képein vidáman mosolyog
Natália eltűnése előtti képein vidáman mosolyog

Mi történt szeptember 12-e előtt? 

A kisalfold.hu-n soha ennyi hozzászólás nem érkezett még egy témához, s a hozzászólók többsége bízik benne, hogy a 19 éves lány él és épségben hazakerül.

Egy, a Győrtől 40 kilométerre, Keréktelekin élő férfi is hallott Tímár Natália furcsa eltűnéséről, s magánnyomozóként az államokban tevékenykedő bátyja nevében kereste fel a családot.

– Bizalmasan próbáltuk kezelni az információt, de a lavina elindult, nem tehetünk róla, hogy néhány médiumban legfeljebb a hírek fele igaz – erősítette meg a magánnyomozóval kapcsolatos információkat Szélesné Tímár Kriszta, Natali nővére. – Ma (hétfőn - a szerk.) délután ismét használta valaki a húgunk iwiwes portálját, gyorsan írtam is rá, mindig csak magamat ismételgetem: „lécci írj, lécci hívj...!", de semmi válasz. Egyelőre várunk, nem tehetünk mást.

A  magánnyomozóval Natali szülei tartják a kapcsolatot, minden másban a testvérekre számíthatnak.

– Még tartjuk egymásban a lelket – mondja Kriszta. – Édesanyánknak nem hiányzik  a stressz, hiszen súlyos beteg, kezeléseken van túl, most  nyugodt légkörre lenne szüksége. Erőt kaptunk az olvasóktól, a fórumozóktól, akik nem sajnálva az időt, az energiát chatelnek, telefonálnak, leveleznek.

A Kisalföld információi szerint  bekérették a szülőket a Krúdy-gimnáziumba, ahol  idáig tartották a lány helyét.  Hogy egy év magántanulói távollét után maradhat-e majd a gimnáziumban, egyelőre további kérdés.  A szülők és a lány nővérei is a magánnyomozó munkájától várnak eredményeket, új információkat, hiszen egy  a fontos: Natalit meg kell találni.

A facebook-on keresztüli keresés - egy ideig úgy tűnt - közelebb vezeti a hozzátartozókat az eltűnt Tímár Natáliához. A magánnyomozó megkezdte munkáját Manhattanben.  A kutatásba napról napra több olvasónk kapcsolódik be és úgy tűnik az internet segítségével egyre közelebb jutnak Tímár Natáliához. De az iwiw-es belépések körül valami nem stimmel.  Hétfőn is járt valaki Natália nevében az iwiw-en, 15.39-kor.  Aki tudja, olvassa a kommenteket és segítsen!

Hétfőn délután: valaki újra belépett Natália nevében az iwiw-re

A kisalfold.hu cikk alatti kommentjeiből is kiderül, hogy hétfőn délután valaki Natália nevében ismét belépett az eltűnt lány iwiw-es profiljába. Kukutyin névvel hozzászólások között tűnt fel valaki, aki azt állította, ismeri a családot és tudja ki volt, aki használta a profilt, sőt maguk a testvérek is ismerik az iwiw-es adatlapra belépő illetőt, ám hogy kiről van szó, azt nem tudatta. 


Hétfő reggeli hírek Nataliról

A facebook-on készült egy profile "Missing Nathalie" néven.

A magánnyomozó megkezdte munkáját Manhattanben - írta a hétfői Blikk. A kisbéri születésű nyomozó szerint a lány nem saját akaratából távozott.

A cikkről Natália testvére mindössze annyit jegyzett meg, hogy "nekem személy szerint nem tetszik, de mindenki más leokézta akit érintett."Tímár Natália egy korábbi videója, amelyet még a télen tölött fel a Youtube.com-ra.


 
Vasárnapi hírek Natáliáról.

Vasárnap hajnalban valaki ismét használta az eltűnt Tímár Natália iwiwes adatlapját. A jelek egyre bíztatóbbak. A facebook-on keresztüli keresés is - úgy tűnik - egyre eredményesebb.


Detroitban is keresik

Egy kommentelőnk jóvoltában már Detroit-i freep.com internetes oldalon is keresik a lányt.

puppyka: "Sikerült a Detroit-i Freep napilap internetes honlapjára feltenni a topmodels oldalon található kis felhívást, beregisztráltam MissingGirl néven, és már annyian olvasták, hogy a myspace keresője is kidobja..."

iwiw-en járt Natália?

Péntek hajnalban, magyar idő szerint 04.16 órakor Tímár Natália vagy aki ismerheti a felhasználó nevét és a jelszavát, használta az iwiw közösségi portált. A kisalfold.hu legfrissebb hozzászólói szerint a lány ürítette a mailboxos fiókját is.

"A családtagok közül Natália iwiw-es fiókját biztosan nem használta senki" - válaszolta péntek reggel kérdésünkre az eltűnt lány testvére. Egyelőre ők is annyit tudnak, hogy 4 óra 16 perckor bejelentkezett valaki a közösségi oldalra.

facebook-on is "nyomoznak" már a lány után.

Riport az RTL Klubon Natália édesanyjával.Az FBI is bekapcsolódott

A 18 éves Tímár Natália útlevelét, Magyarországra szóló repülőjegyét és néhány további személyes holmiját sem találták a befogadó családjánál június 2-án - mondta Tom Overbaugh, a Rotary District 7170 Ifjúsági csereprogramjának elnökhelyettese, a Trumansburg Rotary Club képviselője. Overboaugh volt az, akihez az oneontai rotarysok a Daily Start irányították.

A napokban a magyar média több cikkben, tévéprogramban is foglalkozott az eltűnt tinédzserrel, megszólaltatva a lány nővérét és anyját is. Van olyan magyarországi híradás, amely szerint Tímár Natáliát drogkereskedők fogták el. Az USA magyarországi nagykövete olvasta a fenti a cikket, ezután értesítette az FBI-t - mondta Tom Overbaugh. Egy FBI-ügynök kedden kora reggel már fel is vette vele a kapcsolatot, hogy Nati ügyében beszélhessenek.

Oneonta rendőrsége rövid vizsgálatot tartott közvetlenül azután, hogy észrevették, hogy a lány elhagyta a befogadó családot - mondta Overbaugh. "Az állami rendőrség bűntényre utaló jelet nem talált" - hangoztatta a Trumansburg Rotary Club képviselője - "Az ügyet azzal zárták le, hogy a lány szabad akaratából távozott."

A nyomozást korábban vezető felügyelőt nem tudtuk elérni eddig, hogy kommentálja az eltűnt lány ügyét.

Natália az eltűnése előtt az idejét olyan fiatalokkal töltötte, akik a helyi rendőrség szerint érintettek lehetnek a New York City és Oneonta közötti kábítószer-kereskedelemben. Miután ezekkel a fiatalokkal megismerkedett, a lány iskolai teljesítménye visszaesett Overbaugh szerint. Találkozott Natival, aki elmondása szerint tipikus tinédzser, kedves, intelligens, csendes lánynak tűnt. Ráadásul nagyon jól beszélt angolul.

Tímár Natália új barátainak egy része szintén a gimnázium tanulója. A Facebook.com-on 140 barátja van Natinak, legtöbbjük Oneontában és környékén él, és júniusban fejezte be az iskolát - tehát a szintén végzős Natália évfolyamtársai ők. Van néhány olyan ismerőse is a lánynak, akik nem az oneontai gimnázium tanulói.

Először úgy gondolták, hogy a lány az eltűnése után közvetlenül New York Citybe ment valamelyik barátjával. Később derült ki, hogy három hétig még Oneontában volt azután, hogy otthagyta a befogadó családot. A nyom azonban ezután megszakad. A lányhoz korábban közel álló embereknek azt mondják, ötletük sincs, hogy hová mehetett Natália.

"Számunkra legalább akkora sokk Natália eltűnése, mint a család és a magyar rotarysok számára." - mondta Overbaugh. „Natáli az eltűnése óta legalább egyszer megpróbálta felhívni a családját, hogy tudassa, jól van."

Meg szerettük volna kérdezni az oneontai befogadó családot is, de többször is hiába kerestük őket. Tom Overbaugh szerint a család mindent megtett, amit megtehetett, minden vizsgálatnak és tesztnek megfeleltek, csak így lehetett befogadó család.

Overbaugh biztos abba, hogy a magyar lányt alaposan felkészítették és megvizsgálták a magyar Rotary szervezetben, mielőtt az Egyesült Államokba érkezett. "Amikor találkoztam a lánnyal és beszéltem vele, fel sem merült bennem, hogy arra gyanakodjak, hogy később ez történik vele."

Natáliát figyelmeztették, hogy rossz társaságba keveredhet. "Mindig figyelmeztetjük a gyerekeket, hogy óvatosan barátkozzanak!" - mondta a képviselő.

Tímár Natália jelenleg nem törvényesen tartózkodik az Egyesült Államokban. Diákvízummal érkezett, ami lejárt azzal, hogy önként kilépett a programból.

Eredeti cikk: http://www.thedailystar.com/local/local_story_247074901.htmlMindenki hazavárja Natalit

Oneonta–Győr - A győrújbaráti Tímár Natáliát nagyon sokan keresik Győrtől New York államig. Nővére, Kriszta a kisalfold.hu-n és saját blogján keresztül vall anyaságáról, életéről, az eltűnt húgáért tett minden lépéséről, döntéséről és ide várja testvére bejelentkezését is.

A rotarys cserediák eltűnéséről először a Kisalföld írt. Olvasóink segítségének és a Kisalföld Online hathatós közvetítésének köszönhetően a napokban nagy valószínűséggel a 14 ezres kisváros, Oneonta helyi lapja is foglalkozik a magyar diáklány eltűnésével, s a hozzászólásokból többen azt is tudni vélik, hol, melyik klubban, szórakozóhelyen talált új barátokra Natália.

Tímár Natália
Tímár Natália


„A Kisalföld volt az első újság, ahol nyilvánosságot kapott Nati ügye és látogatott fórum indult be a cikkhez kapcsolódóan.

Nagyon sokan felajánlották a segítségüket és ismeretlenül is rengetegen drukkolnak nekünk.Az is hasznos, mikor az ember kívülállók véleményét olvassa, mert ez segít objektívebben látni a dolgokat" – írja blogjában Szélesné Tímár Kriszta, az Oneontában eltűnt diák nővére. 

A család egyébként a Rotary képviselőivel is tervez egy megbe
szélést, erre a napokban kerülhet sor. A lányt kiutaztató Rotary
Club képviselői több médiumban azt nyilatkozták, a cserediák
nagy valószínűséggel drogügybe keveredett, s a nyomozásba az
FBI és a Nemzeti Nyomozó Iroda is bekapcsolódott – ám egyelőre
nem találják Natit.Ki garantálja a cserediákok biztonságát?

Győrújbarát-Manhattan - „Akár szerelmes akar nem, lehet, hogy segítsegre van szüksege, Natalit meg kell talalni!" – ez áll a Kisalföld.hu egyik hozzászólójának üzenetében, aki több, hasznos információval ellátta azt a győrújbaráti lányt, aki cserediákként, immár vízum nélkül tartózkodik New York Államban. Hogy pontosan hol, azt egyre többen szeretnék tudni.

Két és fél hónapja tudott a Rotary a cserediákként eltűnt Tímár Natália kereséséről, mi több egy külön bizottság is alakult a lány felkutatására. Natali a szervezettel történő levelezésébe viszont csak a napokban pillanthatott be a család. Időben és helyileg is akkor, amikor Nati eltűnése nyilvánosságot kapott.

– Nagyon sokan jelentkeztek, s együtt éreznek velünk – mondta el lapunk újbóli megkeresésére Szélesné Tímár Kriszta, Natália nővére. – Amerika több pontjáról: Floridából, Ohioból, de New York Államból is kaptunk üzenetet, abban pedig ígéretet: segítenek megkeresni őt. – Blogolunk, levelezünk, folyamatosan lessük a kisalfold.hu-n megjelenő üzeneteket, hátha jó tippet kapunk vagy konkrétan azt, merre induljunk el.

A család a szerződés-másolatra vár

Az eltűnt diáklány nővérei: Kriszta és Viki nem felelőst keres, sokkal inkább a húgukat szeretnék megtalálni. A jelentkezési lap másolata megvan, ám látni szeretnék a Rotaryval kötött szerződés másolatát is. Pontról-pontra áttanulmányozzák, – ezt ismerve talán jobban összeállhat a ma még ismeretlen történet: miért és hova tűnt el Natali..?
(A hozzászólások szinte mindegyikéből kitűnik az aggódás, egy, Tajvanon egy évig élő rotarys cserediák például elmeséli, milyen procedurán ment keresztül egy ellopott SIM-kártya miatt, de többen hackert ajánlottak az eltűnt lány e-meil címének feltörése miatt.) 

A Kisalföldet kereste meg az a Dunántúlon élő édesanya is, akinek huszonéves fia – Natihoz hasonlóan – „furcsa" körülmények között tűnt el. A család magánnyomozót fogadott, aki Hollandiától egészen a fiatalember eltűnésének helyszínéig, Bécsig próbálta nyomon követni, mi is történhetett. A történet dióhéjban arról szól, hogy V. A. – tanulmányait megszakítva – egy barátjával együtt munkát keresett Hollandiában. Cimborájának ez sikerült is, A. viszont nem akart maradni, a hazautazást választotta. Az addig szinte naponta e-mailező, telefonáló A. üzenetei februárban már elmaradtak, pénztárcáját és okmányait egy bécsi postaládába dobva találták meg. A szülők segítségért fordultak a rendőrséghez, az Interpoolhoz, az osztrák nagykövetséghez, a talált tárgyak osztályához Bécsben, majd egy magánnyomozót is megbíztak. Eredménytelenül. A fiatalemberről ugyanis ezidáig semmi hír, barátai, ismerősei sem tudnak róla.

Nem tudnak a bejelentésről
Ányos András, a Nemzeti Nyomozóiroda Nyugat-Dunántúli régió vezetője érdeklődésünkre elmondta, nem tudnak Tímár Natália eltűnéséről, hozzájuk sem a családtól, sem pedig a Rotarytól nem érkezett bejelentés. Bűncselekmény gyanúja sem áll fenn, hiszen a lány időközben betöltötte a 18. életévét, s akár önszántából is dönthet úgy, hogy kint marad. Ányos András az eltűnések kapcsán azt is megjegyezte, többször előfordult már, hogy a külföldön tanulók vagy éppen munkát vállalók belekeverednek egy-egy bűncselekménybe, s azt szégyellik a hozzátartozók előtt, s büntetésük letöltéséig nem adnak magukról életjelet.

Natit számos helyen keresik az interneten

A Duna TV Csellengők című műsorának adása is foglalkozott Nati esetével.
A Kisalföld írására alapozva cikk jelent meg több híroldalon, többek közt az indexen, a Hajdú Online-on, a Magyar Hírlapban, a RTL Hírek.hu-n, riport hangzott el a Kossuth Rádióban.

Nati blogot is írt, valamint a Picasában albumban gyűjtötte össze képeit.  

Számos honlapon, közösségi oldalon olvasható a felhívás, amelyben arra kérik Natit, hogy adjon életjelt magáról. 

Eltűnt egy magyar lány az Egyesült Államokban

Natália édesanyjának küldött, utolsó üzenetében azt írta, „rossz társaságba" keveredett. Az ismerősök az iwiwen keresztül nyomoznak a győrújbaráti lány után: mindenki hazavárja.

Senki nem feltételezi a legrosszabbat, a „rossz társaság" legalább annyit elárul, Nati él. Ezért is fordult a lány édesanyja a világ számos országában, így a tengerentúlon is fogható Csellengőkhöz. Incze Zsuzsa, a tévéműsor szerkesztő-műsorvezetője a legutóbbi adásban már felhívta a figyelmet a lány eltűnésére, sőt: a műsorban Tímár Zoltánné, Natália súlyosan beteg édesanyja is arra kérte a lányát, akármi is történt vele, bárhol is van a világon, jöjjön haza.

A testvérek aggódnak: Kriszta és Viki is reméli, Nati hazatér. Fotó: Krizsán Csaba
A testvérek aggódnak: Kriszta és Viki is reméli, Nati hazatér. Fotó: Krizsán Csaba

– Június 8. óta semmi biztosat nem tudunk Natiról – sorolta szomorúan Tímárné Hajni, a Keréktelekin lakó édesanya. – Jó testvérek, ezért is döntöttünk úgy, hogy a kollégium helyett Kriszta lányoméktól, Győrújbarátról járjon be iskolába. A nyelvtanulás szempontjából egyedülálló lehetőségnek tűnt a cserediákprogram, így Nati tavaly ősszel már az Államokban kezdte a tanévet. Hetente beszéltünk telefonon, kiegyensúlyozottnak tűnt. Az utolsó életjelnek minősülő momentum, hogy augusztus 21-én pénzt vett le a kártyájáról, ám abban, hogy ezt valóban ő használja, nem lehetünk biztosak.

Azt már az eltűnt diáklány nővéreitől: Krisztától és Vikitől tudjuk, hogy kerestették Natit az oneontai seriffel, a konzulátussal, a rendőrséggel, az Interpollal, a Nemzeti Nyomozóhivatallal. Végső elkeseredésükben fordultak a médiához.

A Rotaryban példátlan eset

A Rotary-mozgalom cserediákprogramja számos sikertörténet megalapozója, mással nem pótolható lehetőséget nyújtott megyénkbeli fiataloknak is, akiket szigorú rendszer alapján választottak ki. Ilyen példákról már több alkalommal írtunk. Többek közt a Hutyán testvérekről, akik annak köszönhetően, hogy a cserediákként töltött egy év alatt jól megtanultak angolul, brit egyetemre, a Coventry Universityre mertek felvételizni. A fiatalabb fiú divattervezőnek tanul, bátyjáról legutóbb Autótervezőként a Fiatnál címmel írtunk. Cserediákok Győrből az amerikai kontinensre címmel pedig nemrégiben arról számoltunk be, hogy a Rotary révén két fiatal az Egyesült Államokban érettségizett, két diáklány spanyolul, portugálul tanult meg a cserediákév alatt. Szintén Dél-Amerikában, Mexikóban töltött korábban egy évet az eltűnt lány középiskolai osztálytársa, Kovács Zoé, aki hazatérve többek közt arról lelkendezett, milyen lenyűgözőek az azték piramisok. (A témában több cikk és képes beszámoló: www.kulfoldrol.kisalfold.hu.)
– Nem tudjuk, mi történhetett vele – vélekedett Nati nővére, Kriszta. – Natali ügyvédnek készült, ezerrel tanulta az angolt, s a lehetőségben álmai beteljesülését látta. Ennél is inkább érthetetlen, miért nem ír, blogol, keresi a családját vagy a barátait.

A lány a győrújbaráti Rotary klub segítségével utazhatott és tanult külföldön.  Az első, a Rotary szervezetéhez befutó levelezések alapján Natali remekül érezte magát, barátai lettek. Ami bizonyos: a lányt – eltűnése előtt három nappal – hazaküldték, mert állítólagosan szabályt szegett.

– A 4 D szabály szerint a cserediák nem ihat, nem használhat semmiféle tiltott szert, nem vezethet és nem kerülhet szerelmi kapcsolatba senkivel – tájékoztatott Hámori Pál, a Rotary nyugat-dunántúli kormányzóhelyettese. – A kinti szervezettől úgy értesültünk, Natali egy ilyen ominózus szabályt megszegett s az ottani Rotary képviselői közölték vele: haza kell jönnie. Két napra rá – minden személyes holmiját hátrahagyva – Nati otthagyta befogadó családját, s azóta nincs róla információnk.

A magyar Rotary-mozgalom évente mintegy 50 diákot juttat tanulni külföldre, s körülbelül ugyanennyien is érkeznek hozzánk. A 4 D, emígy a Rotary szabálya olyannyira szigorú, hogy akár egy pohár sör miatt hazaküldhetik a cserediákot – ilyenre idén két példa is akadt. Országonként persze változhat a kép, egy biztos: a szabadságot a szabadossággal többen hajlamosak összetéveszteni. Nem tehetünk mást, várunk, mert időközben Natália betöltötte a 18. évét, voltaképpen az ő szabad döntéséről van szó. Radics Zoltán, a Rotary ifjúsági koordinátora elmondta, egyéni családi és közösségi dráma mindaz, ami történt.
– Lehet, évekig nem találkozunk, mégis mindannyian bízunk benne, hogy megtaláljuk őt – mondja búcsúzóul Kriszta. – Ha újra látnám, nem kérdeznék semmit. Megölelném, hátha ez  hazahozná őt...

Az eltűntek világnapja

Az Amnesty International nemzetközi emberjogi szervezet 2000-ben nyilvánította augusztus 30-át az eltűntek világnapjává. Magyarországon több ezer embert tartanak nyilván eltűntként és a helyzet a világ más részein sem jobb. A Nemzetközi Vöröskereszt rejtett tragédiának tartja az eltűnt emberek ügyét, ami sokszor elszegényíti azokat a családokat, akik mindent feladnának szeretteik felkutatásáért. Jelenleg a rendőrség honlapján 88 eltűnt személy neve szerepel és 15 eltűnt kiskorúé. Egyiknél sem jelölték külön, hogy megyénkben keresik őket. A Csellengők nevet viselő internetes klubban 81 eltűnt fotója szerepel, akiket a klubtagok keresnek.  


hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kommandósok akciója a győri belvárosban

Győr - A nemzeti nyomozó iroda és a terrorelhárító szolgálat kommandósai hajtottak végre egy akciót… Tovább olvasom