Kisalföld logö

2017. 03. 29. szerda - Auguszta 5°C | 20°C Még több cikk.

Timaffy László hagyatéka méltó helyre kerül

A Széchenyi téri Apátúr-házban kap helyet Timaffy László hagyatéka, amit két évvel ezelőtt a neves néprajztudós örökösei az azóta megszűnt megyei múzeumi igazgatóság Xántus-múzeumának ajándékoztak.
Két évvel ezelőtt a neves néprajztudós, Timaffy László lányai, Ildikó, Emőke és Gyöngyvér édesapjuk gazdag tárgyi és szellemi hagyatékát a megyei múzeumok igazgatósága Xántus János Múzeumának ajándékozták. Az egyedülálló anyag kezelőjének Perger Gyula néprajzkutatót, az intézmény akkori igazgatóját kérték fel. A szakember lapunk érdeklődésére elmondta, hogy elkészült a hagyaték muzeológiai feldolgozása, beleltározása.

– Ennek egy részét Laci bácsiék győri lakásának berendezései, bútorai alkotják, illetve azok a használati tárgyak, amelyeket a gyűjtéshez használt. Így például a magnója, fényképezőgépe. Feldolgoztuk a több ezer kötetes könyvtárát is, köztük különleges dedikált példányokkal. A hagyatéknak még van egy része, ami hamarosan szintén hozzánk kerülhet. Ez Timaffy László személyes öröksége, családi fotók, levelezése, ki nem adott kéziratai. Azt a család dönti el, hogy ezekbe ki tekinthet bele, esetleg ezeket ki dolgozhatja fel – említette Perger Gyula.

Perger Gyula néprajzkutató elmondta: elkészült a hagyaték muzeológiai feldolgozása, beleltározása és a Timaffy-emlékszoba forgatókönyve is. Fotó: Bertleff András
Perger Gyula néprajzkutató elmondta: elkészült a hagyaték muzeológiai feldolgozása, beleltározása és a Timaffy-emlékszoba forgatókönyve is. Fotó: Bertleff András

– Ezzel együtt, a lányaival való megegyezés szerint, egy elméleti forgatókönyvvel készen állunk arra, hogy kialakítsuk a tervezett emlékszobát, és a kapcsolódó foglalkoztató- és kutatóteret. Ennek, elképzeléseink szerint, a múzeum Széchenyi téri épületében lenne a helye. Az építés ütemétől függően remélhető, hogy az év második felére teljesen elkészül az emlékszoba, és megnyílhat a nagyközönség előtt.

Megkérdeztük az örökösöket is. Nevükben Timaffy Gyöngyvér úgy nyilatkozott, bíznak abban, hogy az alapszerződés szerint valósul meg a leendő emlékszoba, ami szeretnék, ha méltó módon őrizné néprajztudós édesapjuk szellemiségét, miként azok az intézmények is – legutóbb a győrújbaráti művelődési otthon és faluház –, amelyek Timaffy László nevét viselik. Grászli Bernadett, a jogutód Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum igazgatója lapunknak elmondta: az eredeti tervek szerint valósítják meg az emlékszobát az intézmény Széchenyi téri Apátúr-házban lévő részlegében.

 
Timaffy László nevét viselik még:
pedagógiai központ, általános iskola és óvoda, Hédervár; a megyei pedagógiai intézet által megrendezett népdaléneklési verseny; a megyei néprajzverseny, a TIT Pannon Egyesület nagyterme; Hédervár emlékérme; a csornai alapfokú néptánciskola; a győrújbaráti Csobolyó Táncegyüttes emlékdíja.


 
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A földön fekve végezte a tolvaj a győri hulladékudvarban

Két példa arra, hogy miként végezhetik a tolvajok, ha fazekakat, varrógépet, rozsdás fűrészeket… Tovább olvasom